Kraftgave til Hagen og Reiten

Publisert: 8. april 2008 kl 09.49
Oppdatert: 30. juli 2008 kl 11.54
Professorene Petter Bjerksund og Guttorm Schjeldrup ved Norges Handelshøyskole har regnet på konsekvensene av et forslag olje og energiminister Åslaug Haga har sendt på høring.

Haga legger opp til at dagens hjemfallsordning for kraftrettigheter skal bestå. Det innebærer at kraftverk vederlagsfritt går tilbake til staten etter 60 år. Samtidig åpner Haga for å frafalle hjemfall dersom de private eierne selger to tredeler av kraftverket til det offentlige. Det er denne åpningen de to professorene mener er en gavepakke til blant annet Hagen og Reiten.

Forslaget fra regjeringen innebærer å overføre kraftverdier for opptil 15 milliarder kroner til eierne av Orkla og Hydro. Til Dagens Næringsliv i dag hevder de to NHH-professorene at det vil føre til at Stein-Erik Hagen og hans familie får 700 millioner kroner rett i fanget, mens Eivind Reiten og hans familie får 800 000.

Et paradoks, ettersom statsminister Jens Stoltenberg ved flere anledninger har "lovet" at rikinger som milliardær Stein Erik Hagen skal måtte bidra mer til fellesskapet.

Saken fortsetter under annonsen