Konkurrerer om nettstudentene
StepStone gründer Erik Bakkejord har sterk tro på at mye av fremtidens undervisning i bedriftene vil foregå på nettet. Derfor har han fra februar i år sammen med den tidligere informasjonsdirektøren i StepStone, Karl Fredrik Agnalt, og flere tidligere IDG Books-ansatte inn i nettlæringsselskapet Glasspaper. Et selskap som ble startet av Tom-Erik Haug og Thor Kenneth Berntzen. Nykommeren ønsker å bli Nordens ledende selskap på nettbasert opplæring.
Bakkejord startet nettrekrutteringsselskapet StepStone i 1994. I fjor sommer sluttet han i selskapet og solgte aksjer for rundt 120 millioner kroner.
Han har startet selskapet Nixor, en slags fødestue som skal hjelpe nye bedrifter å komme i gang, og gjør altså «comeback» i investor- og gründerverden med sitt eierskap og som styreleder i Glasspaper.
At konkurrenter, blant annet Næringslivets Kompetansenett (NKN) og NKS Fjernundervisning, mener at det ikke er plass til alle aktørene i dette jomfruelige markedet, bekymret ikke herrene bak. NKN har kjemper som Næringslivets Hovedorganisasjon, LO, YS og Telenor i ryggen.
- Vi regner med å konkurrere ut en del av de andre. Det er for mange aktører i dette markedet. Vi har flere klare konkurransefortrinn, og vil stå igjen på slagmarken etter slaget, sier en optimistisk Erik Bakkejord.
Karl Fredrik Agnalt mener at fordelen med konkurrenter er at det fører til et kollektivt løft av markedet. - Vi trenger flere aktører for å utvikle et marked og gjøre kundene oppmerksomme på vår eksistens, mener han.
NORGE I TETEN
Glasspaper har sikret seg en distribusjonsavtale med det amerikanske selskapet Element K, et av verdens største selskaper innen e-læring. Avtalen gir dem salgsrettighetene til det nordiske markedet. Selskapet er blant de ledende innholdsleverandørene til bedrifter og kurssenter i USA og Canada, med en portefølje på over 700 kursbøker, og over 1000 nettbaserte kurs.
- Vi skal jobbe med nettlæring mot bedriftsmarkedet. I tillegg kan vi tilby verdiskapende tilleggstjenester som for eksempel konsulenthjelp knyttet til en del tyngre opplæringsprogrammer og support, sier Bakkejord. Tilbudet til kundene spenner fra avanserte programmeringskurs i JAVA, til ulike sertifiseringer, designprogrammer og office-opplæring.
De tidligere StepStone-ansatte er fulle av lovord om undervisning via Internett.
- Nettbasert læring har en rekke fordeler. Det er mye mer fleksibelt enn klasseromsundervisning. Vi kan blant annet gå inn i bedriften og kartlegge dens behov og skreddersy et opplæringslegg, sier Agnalt. Ledelsen tror at det er viktig å ha i bakhodet at nettlæring er en ny måte å lære på, men at vi i Norge ligger langt fremme når det gjelder bruk av Internett, også til opplæring.
MED PENGER I KASSA
Allerede etter et halvt år tjener Glasspaper penger på sin virksomhet. Staben har vokset til åtte ansatte og antall kunder i Norge ligger rundt 100. Deres tidligere arbeidsplass StepStone er blant kundene, sammen med Computer People, Selmer Skanska og Sonans.
Selskapet er klar over at mange selskaper i IT-bransjen har et frynsete rykte fordi det i mange manglet fokus på å tjene penger før de brukte dem.
- Nå bygger vi stein for stein, sier daglig leder Karl Fredrik Agnalt. - Det første halve året omsatte vi for 1,9 millioner kroner, og vi regner med en økning dette halvåret.
Glasspaper vil på sikt også etablere kontorer i hele Norden. Hittil har det kun vært nødvendig å hente inn 1,5 millioner kroner i to mindre emisjoner. Om det vil bli aktuelt med flere emisjoner, og hvor mange penger det vil koste å etablere salgskontorer i de andre nordiske hovedstedene, vil ikke ledelsen kommentere.
- På dette tidspunktet er vi ydmyke. Men gitt at den positive utviklingen fortsetter, vil vi på sikt løfte blikket ut av landet, sier Erik Bakkejord.
- Hva bommet dere med i StepStone?
- Helt klart markedsutviklingen i noen markeder. Man må ta utgangspunkt i det mest konservative anslaget for deretter å dele på pi. Og så må man ikke overvurdere forbrukerens evne til å adoptere nye produkter. Det gjorde vi nok ikke tilstrekkelig i StepStone.
- Er dere mer nøkterne denne gang?
- Nei. Vi følte at satsingen til StepStone i det skandinaviske markedet var godt planlagt og at utviklingen gikk etter planen, sier Agnalt. - Vi bygget stein for stein i Step
Stone, også.
De største investorene i Glasspaper er Bakkejord, Agnalt, Tom-Erik Haug, Thor Kenneth Berntzen og Mads Gyve Larsen.
UMODENT MARKED
Administrerende direktør Sven Erik Skønberg i Næringslivets Kompetansenett (NKN) tar det til etterretning at de får nok en konkurrent på markedet for nettbasert opplæring. NKN kastet seg ut i dette markedet med én million LO-medlemmer og 17.000 NHO-bedrifter i ryggen. Etter vel to års eksistens, kan det vise til 160 bedriftskunder og over 900 ulike kurstilbud. YS, Lærerforbundet og Telenor er kommet inn på eiersiden i løpet av den siste tiden. Telenor eier nå 22 prosent av NKN.
- Vi har tålmodighet i forhold til markedet og har den kapitalen vi trenger. Vi regner med å gå break-even våren 2002. Kanskje før, kanskje senere, sier Skønberg.
- Det er jo et marked som er i ferd med å modnes. Det positive er at jo flere aktører som er med på å få fokus, jo bedre. Den typen utdanning har ikke så lang tradisjon, sier Skønberg.
- Er det marked for alle nykommerne på dette markedet?
- Nei. Selskaper har allerede blomstret opp og forsvunnet. Dette er en verden med mye tumulter. Markedet er på mange måter ikke helt modent ennå. Det er eksempler på selskap med tunge investorer som er gått over ende. Det ligger noen belastninger med å være først.
- Hva må til for å lykkes?
- Det er viktig å ha en bred kundebase og bredde i antall leverandører. Det er også viktig at en kunde forstår at det foregår en uavhengig kvalitetskontroll. For å bli tatt seriøst, må man ha en uavhengighet i forhold til leverandører.
NKS Fjernundervisning er vel etablerte i nettlæringsmarkedet. Selskapet har over 90 kurs og studier tilgjengelig som nettstudier, men frykter ikke den nye konkurrenten Glasspaper.
- Når det gjelder dette nye selskapet vil vi nok konkurrere på noen få produkter, men ikke hele produktspekteret, sier informasjonssjef Anne Lise Kiønig.
- Har du tro på at alle nye selskaper vil overleve i dette markedet?
- Det vil jo etter hvert vise seg hvem som overlever. Generelt tror jeg at de som tilbyr gode undervisningsprodukter og som gjør en grundig jobb mot markedet, kommer til å overleve. Dette er et marked som krever seriøse aktører, ikke aktører som er ute etter raske penger, sier Kiønig.
- Hva gjør at dere er bedre rustet enn de andre?
- Vi er blant de eldste aktørene i markedet og har jobbet med dette lenge før e-læring var et begrep. Vi har et godt pedagogisk fundament, et stort faglig nettverk og samarbeidsavtaler med seriøse og gode fagmiljøer i inn - og utland og NKS er et navn som er kjent i markedet for seriøsitet. En undersøkelse vi nettopp har gjennomført sier at over 80 prosent av våre studenter vil anbefale oss til andre.
------------------------------------------------------------------------
Nettlæring:
Norske bedrifter bruker minst 20 milliarder kroner årlig på videre - og etterutdanning av sine ansatte. Rundt fem prosent av omsetningen i privat sektor brukes på etter- og videreutdanning. NHO-bedrifter bruker minst fem milliarder kroner hvert år på å sende arbeidstakere til eksterne utdanningsinstitusjoner. I tillegg kommer de kronene som privatpersoner bruker på å skaffe seg en utdanning eller ta et kurs på fritiden. Det er disse pengene aktørene ønsker å slå kloa i.