Kompetansen i fare
Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman leverte trolig tiårets største distriktsjulegave da han rett før jul varslet at regjeringen vil sanere offentlige arbeidsplasser i hovedstaden ved å flytte åtte tilsyn ut til landsdelene. Få hadde vel ventet at det var fra en høyrestatsråd prioriteringen av distriktene skulle komme, og overraskelsen var stor.
Ifølge arbeidsministeren skal Bodø, Trondheim, Bergen, Haugesund, Stavanger, Arendal, Tønsberg og Fredrikstad overta de nye tilsynene. Hit skal henholdsvis Luftfartstilsynet, Arbeidstilsynet, Konkurransetilsynet, Sjøfartsdirektoratet, Petroleumstilsynet, Post- og Teletilsynet, Direktoratet for beredskap og samfunnskontakt DBS, og Medietilsynet (tidligere eierskapstilsynet og Statens medieforvaltning). De to siste tilsynene er nyopprettede.
Mens distriktspolitikere jublet, var det mange andre som satte kaffen i halsen da nyheten kom. Julegaven hadde en besk bakside. For kritikken fra de forskjellige tilsynene, fra brukere og fra politikere og forskere som er kommet i tiden etterpå kan tyde på at lite var gjort av forundersøkelser i de enkelte tilsynene.
SJOKK
Få om noen var forberedt på det som kom. Desto større er forventningene til stortingsmeldingen som skal legges frem med det aller første og som skal stortingsbehandles i løpet av våren.
Den største mangelen ved Normans foreløpige framlegg er selve begrunnelsen for omleggingen. I pressemeldingen fra departementet heter det bare at regjeringen har lagt vekt på å styrke den regionale utviklingen og at tilsynene blir lagt til byer som nettopp er viktig for regional utvikling. Norman har også vist til at flyttingen gir budsjettmessige innsparinger på sikt, men han har ikke villet si noe om dette innebærer eller forutsetter en nedbemanning av etatene. Den inneholder ingen vurdering av hvordan dagens tilsyn fungerer.
Ikke overraskende har ansatte i tilsynene protestert høylytt mot flytteplanene, likesom Oslos politikere og Oslo-benken på Stortinget. Byrådsleder Erling Lae raser mot sin egen regjering og hevder at den undergraver Oslo som hovedstad når den vil flytte tilsynsmyndighetene ut.
- Gammeldags symbolpolitikk uten effekt for distriktene, er Laes kommentar.
900 ARBEIDSPLASSER
FORSVINNER
Symboler eller ikke, det er et faktum at Oslo mister opp mot 900 offentlige arbeidsplasser dersom utflyttingen blir gjennomført. Den vil gjøre sitt til å øke arbeidsledigheten i hovedstaden. Ifølge ferske tall fra aetat øker den fortsatt og særlig innen yrker som krever høy utdanning.
Normans begrunnelse for valget av lokalisering er atskillig mer konkret enn begrunnelsen for selve utflyttingen. Ved å flytte tilsynene til byene som foreslås gis det god mulighet for rekruttering av høyt kompetent personell, tilknytning til et eller flere sterke fagmiljøer og ikke minst styrking av regionene, heter det i framlegget.
I alt elleve av til samme tretti statlige tilsyn er vurdert. Jernbanetilsynet, Kredittilsynet og Norges Vassdrags- og Energidirektorat ble vurdert så Oslo-avhengige at de blir liggende der de er i dag.
SANERES
Erfaring fra tidligere utflytting av statlige etater viser at inntil 90 prosent av de ansatte velger ikke å flytte. For to år siden ble Kystdirektoratet tvangsflyttet til Ålesund. Det kostet i gjennomsnitt 2,7 millioner kroner pr. snute. Og kystdirektør Øyvind Stene sa et år etter at han ikke så noen fordeler ved flyttingen.
Stortingsmeldingen «Lokalisering av statlige tilsyn» tar høyde for at mellom 75 og 90 prosent av de ansatte ikke kommer til å flytte med. Det betyr i realiteten at det blir mer eller mindre nye tilsyn som bygges opp og at den ekspertise som sitter i de nærværende tilsynene forsvinner.
Disse vurderingene understøttes av undersøkelser som nå er gjennomført i de aktuelle tilsynene, der det framgår at svært få er interessert i å flytte med. Av de 145 ansatte i Luftfartsverket har for eksempel bare en sagt seg interessert i å flytte, i Konkurransetynet blir tre av 113 med, i Sjøfartsdirektoratet har en håndfull av i alt 230 ansatte signalisert i at de er interessert i flytte.
De ansatte viser til at det ikke uten videre bare er å «ta med seg» ektefelle og eventuelt barn til et helt nytt sted. Valget blir dermed å være forberedt på at en blir arbeidsledig i Oslo eller den andre på det nye stedet.
FAGLIG SKANDALE
Den største kritikken mot Normans flytteplaner gjelder likevel faren for en nedbygging av den faglige kompetansen til de forskjellige tilsynene og mulighetene for å gjennomføre et faglig forsvarlig arbeid.
Luftfartstilsynet direktør Per-Arne Skogstad har gjort det klart at dersom de ansatte i tilsynet ikke vil følge med nordover kan flysikkerheten stå i fare i flere år. Han mener det vil være svært vanskelig å erstatte de flyfaglig ansatte og bygge opp et nytt fagmiljø i Bodø.
Post- og teletilsynets direktør Willy Jensen har på samme måte gått ut med hard kritikk. - Jeg finner ikke en eneste saklig grunn for å flytte, sier han. Tilsynet skal flyttes til det som kalles Agder-byen, dvs. et område mellom Arendal og Mandal. Jensen mener flyttingen vil innebære en fjernhet fra markedet som aktørene og da først og fremst Telenor vil utnytte. Han har også liten tro på at det skal bli mulig å få tak i relevant kompetanse der det skal flyttes.
NEDLEGGING
Sjøfartsdirektoratet er et av de tyngste tilsynene som foreslås flyttet fra Oslo. Planen er å flytte det til Haugesund. Rundt 230 ansatte vil bli berørt, og en foreløpig rundspørring de ansattes organisasjoner har gjort viser at ikke mer enn en håndfull av dem er interessert i å flytte til vestlandsbyen. Det betyr at det i realiteten ikke er snakk om en flytting, men en nedlegging av en virksomhet og en oppbygging av en helt ny etat.
Begrunnelsen til Norman for å flytte Sjøfartsdirektoratet ut av Oslo er uklar. Men begrunnelsen for å flytte det til Haugesund er at man der har et av landets sterkeste maritime og sikkerhetsmessige miljøer.
BETALER KONSEKVENS
UTREDNING
Sjøfartsdirektør Rune Teisrud har nå engasjert Det Norske Veritas for å utarbeide en konsekvensanalyse av en forventet effekt av flyttingen og konsekvensene i forhold til å opprettholde den samme kompetansen Sjøfartsdirektoratet innehar i dag. Veritas skal også vurdere hvilke tiltak som eventuelt må gjennomføres for å opprettholde kompetansen.
Som embetsmann vil han ikke kommentere forslaget fra regjeringen om å flytte direktoratet til Haugesund. - Men som en fagetat må vi være forberedt dersom en flytting blir avgjort. En av de tingene Veritas nå gjør er å kartlegge hvilke muligheter haugesundsområdet har til å ivareta våre behov for kompetanse, sier Teiserud til Økonomisk Rapport.
- Koster utredningen mye?
- Ja, det er klart det koster å få gjort en slik vurdering, like fullt er det nødvendig. Vi har også satt i sving egne folk med å undersøke flyttekostnader, mulighetene for å skaffe et bygg på en 8000 9000 kvadratmeter osv.. i Haugesund. De ser også på medarbeidernes muligheter til å ha med seg familie, det vil si hva slags muligheter det er for ektefellene til å skaffe seg jobb, skoler og barnehager til barna osv. Saken er at en slik flytting vil berøre mange, sier Teiserud.
- Men har ikke Normans departement utredet dette?
- Det vet vi ikke. Vi har foreløpig ikke fått noen slike vurderinger fra dem, sier han.
Sjøfartsdirektoratet arbeider i dag i stor grad i internasjonale fora, med ansatte med høyt faglig nivå når det gjelder internasjonal sjøsikkerhet. Som verdens tredje største sjøfartsnasjon deltar Norge aktivt i internasjonale fora som FNs sjøfartsorganisasjon IMO, EU og ILO. Det innebærer blant annet at de ansatte har en svært sammensatt kompetanse, at det blant annet trenger jurister innen nasjonalt og internasjonalt maritimt regelverk.
HØY STATUS
Norske sjøfartsmyndigheter har også høy status utad. Det er i ferd med å bli etablert et europeisk sjøfartsdepartement, ENSA. Norske sjøfartsmyndigheter har en vesentlig rolle å spille i oppbyggingen av dette.
I Norge er Sjøfartsdirektoratet representert med en serie kontrollstasjoner langs Norskekysten. Det kontrollerer norsk og utenlandsk sjøtrafikk, og har myndighet til å stanse skip ut fra standarden på skipene og den lasten det fører. Og når det gjelder regelutviklingen innen sjøfart så er det lagt til Sjøfartsdirektoratet og ikke Næringsdepartementet som det sorterer under.
I tillegg til stor reisevirksomhet, har Sjøfartsdirektoratet 2800 besøkene hvert år. Det avvikler også tretti store formøter til IMO. Der deltar alle aktører, blant annet Norges Rederiforbund, rederiene og Veritas. Langt de fleste norske rederier har hovedkontorene sine i Osloområdet, her ligger også administrasjonen til Norges Rederiforbund og Norges Sjømannsforbund og de andre fagorganisasjonene. Det Norske Veritas har sine hovedkontorer på Høvik i Bærum rett utenfor Oslo.
- En flytting til Haugesund vil nødvendigvis medføre stor grad av økte reiseutgifter. Det vil i tillegg bli mer upraktisk med flyreiser til London, Genève og andre steder de internasjonale møtene vi er med i avvikles, sier Teisrud.
- Har Victor Norman vurdert det når han har foreslått flyttingen?
- Det vet jeg ikke. Jeg er ikke kontaktet av hans folk for å gi noen slike vurderinger. Men vi har jo informasjonsmateriell og årsmeldinger som er offentlig, så de har kanskje funnet det som trengs. Vi venter nå i stor spenning på meldingen som skal legges frem og hva den inneholder, sier han.
- En begrunnelse for å flytte Sjøfartsdirektoratet kan være at det er nødvendig med en effektivisering. Drives dagens direktorat ineffektivt?
- Alt kan helt sikkert gjøres bedre og effektivitet kan være så mangt. Etter å være halvannet år i sjefsstolen er jeg i gang med en oppgradering av vår IT-kompetanse, slik at etaten kan bli mer åpen og tilgjengelig for brukerne. Vi arbeider også med en effektivisering av regelverket i forbindelse med sjødyktighetsloven. Samtidig vet vi at vi må være forsiktige slik at folk kan henge med, sier Teisrud.
Det skulle ellers ikke være mye som tydet på at Sjøfartsdirektoratet har behov for noen stor omlegging. En større brukerundersøkelse utført av Statskonsult viser at de store brukerne av Sjøfartsdirektoratet, dvs. rederiene, sjøfolk og fikserflåten er svært fornøyd med Sjøfartsdirektoratet og deres saksbehandling.
- Er du selv innstilt på å flytte til Haugesund?
- Jeg har ikke bestemt meg ennå, sier han.
De som derimot har bestemt seg er det store flertallet av Teiseruds ansatte. - Av vel 230 ansatte er det bar fem av oss som har sagt seg interessert. Det sier Terje Eriksen, leder av NTLs avdeling i Sjøfartsdirektoratet. Sammen med de andre lokale fagforeningene arbeider han nå aktivt for å få stanset flytteplanene.
- De fleste av de ansatte har ektefelle og annen familie. Det sier seg selv at det ikke bare er å dra til Haugesund, der den andre kanskje ikke får noen jobb, barna må tas ut av et miljø osv. Det betyr at hele kompetansen vår blir borte ved en flytting, sier Eriksen.
- Men nå vises det til det gode fagmiljøet i Haugesund. Har dere ikke tro på det?
- Det er sikkert bra. Men selv om det er en maritim skole der betyr ikke det at den kompetansen vi trenger står klar. Det er stor forskjell på en som kommer rett fra en skole og en som har drevet med sjøsikkerhet, vurdert forurensningsulykker, stabilitetskrav osv gjennom en årrekke. Det krever også årelang erfaring dersom man skal kunne ha noe å bidra med i de internasjonale foraene vi deltar i, sier han.
SIKKERHETEN I FARE
- Hva blir konsekvensen av det?
- Dersom kompetansen blir borte blir vi lammet. Vi har i dag 19 kontrollstasjoner langs Norskekysten, her er det hele tiden påkrevd med enhetlige regler og handlinger. Norge vil komme i bakleksa når det gjelder sjøsikkerhet, sier Eriksen.
- Mener du at kontrollen blir dårligere?
- Det er klart, og risikoen for at flere dårligere skip passerer øker. Vi spør nå; Er man virkelig villig til å gamble med sikkerheten for å få gjennomført en flytting?
- Norman mener det kan spares inn penger ved en utflytting og at det vil føre til effektivisering. Det er vel bra?
- Da vil vi heller si at vi fortsetter effektiviseringen her. Dersom Norman mener det skal spares penger på lønnsutgifter må han jo mene en nedbemanning av hele etaten.
- Har dere noen tro på at dere får gjennomslag for synspunktene deres?
- Ja, vi tror det må være mulig å snu. Vi har kontakt med politikere og vi har tillit til at Stortinget innser at planene ikke er forsvarlige, sier han.
INNSPARING?
Departementet er ikke kommet med noen regning for flytting av tilsynene. Når det gjelder kostnader i forbindelse med eventuelle sluttpakker og ventelønn er ingenting avklart. I utgangspunktet har statsansatte flytteplikt, i praksis har dette tidligere blitt vurdert i forhold til en avstanden det er snakk om og den reelle muligheten den enkelte har til å flytte.
Som et eksempel på hva det vil koste og hva det er mulig å spare inn har arbeidsdepartementets folk satt opp en kostnadsberegning over flytting av Konkurransetilsynet til Bergen. Beregningene viser at det er mulig å beregne en nettogevinst ved flyttingen på 48 millioner kroner over en 25 års periode. Departementets laveste tall viser en gevinst på 500.000 kroner over 25 år.
Den store variabelen er mulige innsparinger i forbindelse med effektivisering og lavere personalbehov. Ifølge statsråden kan det tjenes inn inntil 133 millioner kroner over 25 år på dette. Kostnadene i den samme perioden vil bli på 96 millioner kroner, hvorav rundt 45 millioner kroner vil gå til økte reiseutgifter.
Regnestykket er allerede tilbakevist av Konkurransetilsynets folk, som mener flyttingen blir langt dyrere og de reelle innsparingene mindre. Tilsynet viser blant annet til store økte reiseutgifter i forbindelse med etterforskning. Den store delen av kundegrunnlagt befinner seg i nærheten av dagens Konkurransetilsyn.
BRA FOR FLYSELSKAPENE
Det er ikke bare Konkurransetilsynets etterforskningsgruppe som vil få store nye reisekostnader ved en utflytting. Dette vil gjelde de fleste tilsynene. For Luftfartstilsynet er situasjonen den at nærmere 70 prosent av luftfartsvirksomheten er på Østlandet, mye av kontrollene kan skje pr. bil. Ved flytting til Bodø blir det nødvendigvis fly som transportmiddel. Bare Widerøe har hovedkontor i byen.
NEDBYGGING
Det meldingen ikke inneholder noe om er anslag over hvor stor overtallighet det eventuelt er ved dagens tilsyn. Men i eksemplet fra Bergen beregnes det altså ganske store inntjeningsmuligheter i form av lavere personalbehov. Det skulle tyde på at dagens tilsyn anses som svært ineffektive eller overtallige. Det sier imidlertid ikke statsråden noe om.
FAKTA OM TILSYNENE
Luftfartstilsynet:
Ny beliggenhet: Bodø
Ansatte: 145
Flytter med: 1
Lokalt fagmiljø: Flyplass
Arbeidstilsynet:
Ny beliggenhet: Trondheim
Ansatte: 150
Flytter med: 0
Lokalt fagmiljø: NTNU/SINTEF
Konkurransetilsynet:
Ny beliggenhet: Bergen
Ansatte: 113
Flytter med: 3
Lokalt fagmiljø: Handelshøyskolen
Sjøfartsdirektoratet:
Ny beliggenhet: Haugesund
Ansatte: 230
Flytter med: 5
Lokalt fagmiljø: ?
Petroleumstilsynet:
Beliggenhet: Stavanger
Ansatte: ?
Flytter med: Ny
Lokalt fagmiljø: nærhet til markedet
Post- og teletilsynet:
Ny beliggenhet: Agder
Ansatte: 145
Flytter med:?
Lokalt fagmiljø: Nei
DBS: (beredskap og samfunnssikkerhet)
Nytt: Tønsberg
Ansatte: Ingen
Lokalt fagmiljø: ?
Medietilsynet: (Statens Filmtilsyn, Eierskapstilsynet og Statens medieforvaltning)
Nytt: Fredrikstad
Lokalt fagmiljø: Statens medieforvaltning