Kobler fond og bedrifter

Publisert: 25. september 2009 kl 14.33
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.36

Framover kan hele bransjer oppleve store omventninger.

Norge renner over av penger, og oppkjøpsfondene som lever av å kjøpe opp og omstrukturere bedrifter, har poppet opp som paddehatter de siste årene. Nå kaster private equity-fondene seg over nye markeder. Det merker bedriftsrådgiverselskapet Weibull.

Jakter på de mellomstore.

- Vi har hatt mange fra den bransjen innenfor dørene her de siste månedene. For et år siden hadde vi liten kontakt, så dette er en helt ny utvikling, sier partner Tomm Amundsen i Weibull.

Weibull gir bistand til mellomstore bedrifter ved salg, fusjoner og oppkjøp, samtidig som de hjelper bedrifter med å finne passende samarbeidspartnere. Weibull kon­sen­trerer seg om bedrifter med 20-200 millioner kroner i omsetning, et attraktivt marked for oppkjøpsfond med mye kapital.

- Vi merker at fondene leter etter nye markeder å investere i. De beveger seg nedover til de mellomstore bedriftene. De bedriftene har vi svært god oversikt over. Weibull er til stede over hele landet, og har en finger med i alle regioner. Derfor henvender fondene seg til oss for at vi skal finne de gode oppkjøpskandidatene med stort utviklingspotensial, sier Amundsen.

Han ser svært positivt på utviklingen både på vegne av mange mellomstore bedrifter og Weibull selv.

Saken fortsetter under annonsen

Hele bransjer.

Det er ikke bare enkeltbedrifter det kommer til å handle om når pengesterke fond gjør sitt inntog i næringslivets mellomsjikt. Amundsen skisserer en utvikling vi bare så vidt har begynt å skimte konturene av. Hele bransjer kommer til å oppleve store omveltninger og strukturendringer framover, spår han.

- Sammen med oppkjøpsfondene kan vi finne flere enn to bedrifter som passer sammen. Flere bedrifter kan slås sammen til større enheter. På den måten kan man i mange tilfeller ta ut et langt større utviklingspotensial enn bedriftene ville hatt parvis, sier Amundsen.

- Det er klart at når det kommer inn en ny type aktør i denne delen av næringslivet, de mellomstore bedriftene, vil det skje endringer, og de endringene vil få ringvirkninger til resten av den bransjen det gjelder, og til andre bransjer, sier Amundsen. Han trekker fram handelsnæringen som et eksempel på en bransje der han tror mye vil skje:

- Det er en næring med mange små grossister, importører, detaljister, der alle sitter på hver sin tue. Det er klart denne bransjen kan bli mer effektiv med en annen struktur, sier Amundsen. En annen bransje som er moden for endringer, er det private helsemarkedet.

- I denne bransjen legger det et stort vekstpotensial i å konsolidere.

Ifølge Amundsen ser Weibull allerede på strukturmuligheter i flere bransjer.

Saken fortsetter under annonsen

Mange næringer kan nyte godt av dette, mener han.

Flere fond jobber også på tvers av landegrensene. Det åpner også muligheter for nye konstellasjoner. For Weibull blir dette helt klart et satsingsområde framover.