Knallsuksess for Acer
Acer Computer Norge, som er et heleid datterselskap av den taiwanske datagiganten Acer, kom seg gjennom teknologi-nedturen på bena, omorganiserte driften, og har siden hatt en bratt vekstkurve. I fjor omsatte selksapet for 213 millioner kroner, noe som er mer enn en dobling fra to år tilbake. Fjorårsresultatet etter skatt på 16 millioner kroner er mer enn en tidobling fra 2001.
Acers norske virksomhet, som ble etablert i Asker i 1995, er i dag Norges sjette mest lønnsomme bedrift, ifølge rangeringen av Norges 50 superbedrifter utarbeidet av PricewaterhouseCoopers i samarbeid med Økonomisk Rapport (ØR nr. 21-2003).
Selskapet selger i hovedsak bærbare og stasjonære datamaskiner, samt i mindre omfang skjermer. Gjennom en avtale mellom moderselskapet og amerikanske Microsoft selges de taiwanske maskinene med Windows og annen programvare. Maskinene tilpasses i stor grad Microsofts utvikling på system- og programvarefronten, så vel når det gjelder styrke som design på maskinen.
LITE FJAS
Nøkkelen til suksessen er ifølge daglig leder Erik Janssen et svært edruelig forhold til pengebruken, kombinert med satsing på stadig større volumer. Som moren så datteren, Acer-konsernet så vel som Acer Norge er hele tiden fokusert på lavest mulige kostnader. Det innebærer blant annet færrest mulig ansatte og en mest mulig effektiv organisering av virksomheten fra hovedkvarteret på Taiwan.
- Dermed kan vi bruke pris som et viktig virkemiddel når vi selger produktene våre, sier Janssen.
Han mener også at et svært ryddig forhold til leverandører og kunder generelt, samt kvaliteten på produktene spiller inn.
Acer ble etablert på Taiwan i 1976, og er i dag en av verdens største PC-produsenter. Produktene dekker et bredt spekter av PC-baserte løsninger, både for bedrifts- og hjemmemarkedet. Til tross for at selskapet har kontorer verden over, er majoriteten av de vel 35.000 ansatte stasjonert på Taiwan. Her foregår produksjonen i tilegg til en kontinuerlig forskning og utvikling av nye produkter.
LASSE KJUS
Som for resten av IT-industrien, blir produktene Acer lanserer stadig lettere, samtidig som styrken opprettholdes eller bedres. Designet blir viktig, noe blant annet supermodellen Ferrari 3000 er et uttrykk for. Den er knallrød, smal og sterk og veier bare 2,7 kg. Maskinene brukes blant annet av det italienske Formel 1-laget samt av den norske alpinstjernen Lasse Kjus.
TAIWAN-EFFEKT
- Arbeidskostnadene på Taiwan er langt lavere enn i Norge. Alt utstyret vi selger kommer derfra, vi produserer ingenting her. Alle bærbare maskiner utvikles og sendes fra Taiwan til lagre verden over. Stasjonære maskiner som skal til det europeiske markedet sendes dit i biter og settes sammen der. De lave arbeidskostnadene gjør at vi i utgangspunktet kan ta lave priser, sier Janssen.
Men selv om det er billig på Taiwan sammenliknet med Norge, begynner lønnsnivået å krype oppover der og. Dette har ført til at Acer i dag sender deler av arbeidet, blant annet sammenkobling av skjermene, til Kina. Det kinesiske lønnsnivået er fortsatt svært lavt og ned mot en tidel av det taiwanske. Mens månedslønningene på Taiwan ligger på 5.000 - 6.000 kroner, er de i Kina ned mot 500 - 600 kroner i måneden.
Acer Norge forsøkte i starten å sette sammen maskinene med norsk tilpasset programvare i Nederland, men dette viste seg å bli for dyrt. Nå gjøres alt ferdig på den asiatiske øya, før maskiene ankommer det norske markedet.
Acer Computer Norge teller ikke mer enn ti ansatte. De ti forestår salg, markedsføring og service til sine norske kunder. Ledelsen planlegger en mindre utvidelse i år, men dette er utelukkende på servicesiden.
BÆRBAR ØKNING
Bærbare datamaskiner er på veldig fremvekst, i fjor var 40 prosent av alt datamaskinsalg i Norge bærbare maskiner. Ifølge beregninger Acer Norge har gjort, vil hver annen datamaskin som selges om et års tid være en bærbar maskin.
Selskapet har satset voldsomt i dette markedet. I fjor solgte det 16.249 bærbare maskiner, året før var tallet i underkant av 10.000 maskiner. Både bedrifter og skoler, går i stadig større grad over til bærbare maskiner. Av stasjonære maskiner ligger tallet på i overkant av 3.000. Acer har i øyeblikket en tidel av det norske markedet innen bærbare PC-er.
Det er særlig små og mellomstore bedrifter selskapet henvender seg til. Også innen mediebedrifter har det hatt stort gjennomslag. VG og Aftenposten kjøper Acers maskiner til sine journalister.
Ellers har Acer Norge inngått en rekke avtaler med norske skoler, blant annet får elever i videregående skoler og ungdomsskoler i Asker dataopplæring på deres maskiner. Selskapet leverer også maskiner til hjelpemiddelsentraler gjennom en avtale med Rikstrygdeverket.
LIDL OG RIMI
De første årene i Norge satset Acer Norge på salg til privatkunder gjennom store kjeder som Elkjøp og Expert. Rett før IT-nedturen startet valgte Acer Norge å trekke seg ut av dette markedet og å satse maksimalt på bedriftsmarkedet.
- Nå har vi et godt feste der, og vi vil igjen inn i kjedene, sier Janssen. Han ser muligheten for å selge større volumer og sier forhandlerne vil få gode marginer, opptil 20 prosent ved bra salg.
Utviklingen går mer og mer i retning av at «alle varer» skal kunne kjøpes i dagligvarebutikken. Tyske Lidl som er på full fart inn i Norge, selger for eksempel datamaskiner i stort omfang i sine tyske utsalg. Det samme gjør andre store dagligvarekjeder i utlandet. Janssen har imidlertid ikke noen planer om å satse på storsalg gjennom REMA, som har lokaler i etasjen under dem.
- Vi synes fortsatt det er forskjell på en matvarebutikk og en hvitevare/elektrisk kjede. Derfor vil vi satse på privatmarkedet gjennom spesialforretningene, sier han.
Selskapet holder et høyt servicenivå. Feilprosenten er liten, og regelen er at kunden ikke skal behøve å måtte vente mer enn tre dager for å få servicen. Betaler man for det, skal hjelpen være underveis umiddelbart.
STORE PLANER
Det norske IT-markedet er på vei oppover, noe også Acer Norge kalkulerer med i årets budsjett.
- I tillegg har vi tatt markedsandeler, og vi regner med fortsatt å gjøre det. Målet vårt er å øke med tjue prosent mer enn det markedet for øvrig gjør i tiden fremover, sier den ambisiøse sjefen.
Med giganter som Hewlett-Packard, Siemens og Dell til konkurrenter er ikke veien forbi dem uten videre gitt.
- Hvordan i all verden skal dere makte det?
- Vi vurderer konkurransen som veldig tøff. Likevel regner vi med å øke våre markedsandeler gjennom aggressiv prising og nye forhandlerkanaler. For oss blir det viktig å øke volumet og omsetningen, men samtidig opprettholde en forsvarlig fortjenestemargin, sier datasjefen.
Acer vil også satse mer bevisst på markedet for stasjonære datamaskiner, der de mener de har mye å hente. Foreløpig ser strategien ut til å virke. Ved inngangen til februar hadde den norske datteren solgt datautstyr for 60 millioner kroner. Målet er en omsetning på 280 millioner kroner i 2004.
ACER COMPUTER NORGE | |||
Millioner kroner | * 2003 | 2002 | Endr. |
Omsetning | 213 | 136 | 56,60 % |
Resultat etter skatt | 15,8 | 10,6 | 49,00 % |
* Foreløpige tall. Kilde: Acer |