KLP kjøper Kommunekreditt

Publisert: 7. mai 2009 kl 23.15
Oppdatert: 8. mai 2009 kl 12.07

Samtidig er det inngått avtale med Kommunal- og regionaldepartementet og KLP om at staten kjøper KLPs eierandel på 20 prosent i Kommunalbanken AS. Prisen er satt til 528,3 millioner kroner.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er meget godt fornøyd med at KLP nå blir en sterkere aktør i markedet. Hun mener at avtalen vil føre til at utlånsrammene til kommunene øker og at konkurransen skjerpes.

Det nye KLP Kommunekreditt vil fortsatt ha sitt hovedkvarter i Trondheim. KLP Bank, som er under etablering, vil også få hovedkontor i Trondheim.

To aktører

- Jeg er veldig glad for at vi nå får to tydelige og konkurrerende aktører (KLP og Kommunalbanken) i utlånsmarkedet for kommunene. Det er en god løsning som vil føre til at kommunene kan få billigere lån, sier hun.

Kommunekreditt har ikke hatt anledning til å gi nye lån til norske kommuner og fylkeskommuner det siste halve året og dermed begrenset konkurransen og tilgangen på lån.

- Med Kommunalbanken som er 100 prosent eid av staten, og Kommunekreditt som er 100 prosent av KLP, vil kommuner og fylkeskommuner kunne forholde seg til to kredittinstitusjoner som begge har som sitt primære formål å gi lån til norske kommuner og fylkeskommuner, sier Kleppa.

Saken fortsetter under annonsen

Fornøyde parter

Både KLP og Eksportfinans er fornøyd med torsdagens handel.

- Våre kunder har vært veldig tydelige på viktigheten av å opprettholde en sterk konkurrent til Kommunalbanken. Med kjøpet av Kommunekreditt bidrar vi til dette, samtidig som vi styrker vår konkurransekraft og lønnsomhet innen området, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP.

KLP har i dag utlån til offentlig sektor på i alt 13 milliarder kroner. Med kjøp av Kommunekreditt øker utlånene med i overkant av 40 milliarder kroner.

Thornes sier at det ikke ville ha vært riktig å sitte med 20 prosent av aksjene i en konkurrent i markedet, og at man derfor valgte å selge seg ut av Kommunalbanken.

Administrerende direktør i Eksportfinans Gisele Marchand sier at begrunnelsen for å selge er å sikre at Kommunekreditt kan fortsette å være en attraktiv finansiell partner for sine kunder.

- På grunn av den globale finanskrisen, har det siden høsten 2008 vært utfordrende for Eksportfinans å skaffe tilstrekkelige konkurransedyktig, langsiktig finansiering til å sette Kommunekreditt i stand til å vokse og utvikle seg videre, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Som en konsekvens av avtalen, vil Eksportfinans styrke sin kapasitet til finansiering av norsk eksportindustri. (©NTB)