RØVERKJØP: (F.v.) Trond Lykke, Erik Hagen og Moritz Skaugen jr. vil benytte krisetiden til å kjøpe bedrifter billig.

Klare for røverkjøp

Publisert: 29. januar 2009 kl 15.48
Oppdatert: 2. februar 2009 kl 06.00

- Det finnes mye penger, og investorene har tro på oss ut fra de resultatene vi kan vise til, sier partner i Viking Venture, Erik Hagen til Økonomsik Rapport.

Trondheimsbaserte Viking Venture etablerte i høst et nytt fond, Viking III, med 565 millioner kroner.
Fondet skal satses i IKT, olje/gass samt materialer og miljøvennlig IT. Trond Lykke og Marius Skaugen, samt Argentum og flere banker er med på eiersiden. Målet med investeringene er minst 20 prosent årlig avkastning til eierne.

- Hvordan vurderer dere situasjonen?
- Den er meget krevende for selskaper i en vekstfase. Det er veldig lite kapital tilgjengelig. De som har kontanter har dermed store muligheter til å sikre seg billige investeringer, sier Hagen.

- Er det mange selskaper på billigsalg?
- Vi forventer etter hvert mange spennende muligheter i mer modne selskaper som trenger kapital. Reprisingen av de unoterte selskapene følger de noterte med et etterslep på seks til 12 måneder, sier Hagen.
Fondet har den rene køen av selskaper som søker kapital.

- Hvem er taperne i dag?

- De store taperne er gründere som ikke har skaffet seg langsiktige investorer med betydelig kapital.

Billigsalg

Saken fortsetter under annonsen

Herkules Capital har reist seks milliarder kroner til det største oppkjøpsfondet i Norge. De startet med markedsføring i mars, fondet var på plass før sommeren. Ferd, Argentum og Orkla er store på eiersiden. Det har nær 12 milliarder kroner til forvaltning.

- Hvordan opplever dere finanskrisen?
- Det gir jo mange spennende muligheter, sier Herkules-sjef Gert Munthe.

- Hva betyr det?
- Det er jo en del selskaper på billigsalg.

Innovasjonstørke

Northzone Ventures, investerer særlig i teknologiselskaper. Fondet hentet inn 175 millioner euro i 2006 som de fortsatt investerer fra.
- Vi er komfortable med hensyn til pengene vi har. Men vi må hente nye penger på et tidspunkt, uten at vi har sagt noe om når vi er der, sier partner Bjørn Stray. Han viser til at det er færre som reiser fond internasjonalt.
- Det vil typisk åpne seg en del muligheter med selskaper i senere fase som gjerne er modne for børs. Denne fasen har ikke mange vinnere, sier Stray.

- Konsekvenser av investeringstørken?
- Innovasjonen vil bremse, det er den største faren.