Kjøpesenteråret 2008

Publisert: 30. oktober 2009 kl 13.43
Oppdatert: 13. november 2009 kl 10.19

Aldri tidligere har det vært planlagt flere kjøpesentre i Norge enn i året som akkurat har startet. Ifølge analysebyrået Kvarud analyse skal det bygges kjøpesentre på totalt 260.000 kvm utover dagens.

- Det er rekordmye og innebærer stor aktivitet, sier direktør Tore Kvarud i Kvarud analyse.

Det skal bygges helt nye storsentre med et vell av nye butikker, og eksisterende storsentre skal utvides kraftig. Ved årtusenskiftet var det bygd ut kjøpesentre på totalt 2.784.000 kvm i Norge, ifølge Kvarud Analyse. I fjor økte arealene med en million kvm, til 3.795.000 kvm, ifølge analyseselskapets anslag. I år skal det øke ytterligere.

Penger på forbruk

Norske bedrifter har rekordmye penger å bruke på investeringer i 2008. I forhold til toppåret 2007 vil investeringene øke med ytterligere åtte prosent i år, ifølge tall fra NHO. Mye av investeringene går til oljeindustrien og til å satse kraftig i utlandet, men langt fra alt.

- Mye av overskuddet vil gå til økt forbruk, noe Olav Thon og handelsstanden for øvrig vil tjene på. Nye kjøpesentre kommer til å poppe opp, sier NHOs sjeføkonom, Thor Steig.

Det er særlig de store byområdene som vil tiltrekke seg nye og utvidete kjøpesentre. Mange steder der det planlegges nytt er det allerede store sentre, men også mer jomfruelig jord planlegges bebygget med kjøpesentre.

Saken fortsetter under annonsen

Landet rundt

På Kolbotn i Akershus skal nye Kolbotn Torg bygges og stå ferdig i høst, på Åssiden utenfor Drammen planlegges et kjempesenter. I det allerede sterkt senterutbygde Lørenskog gror Metro Senter, fase to, opp i år. I Tvedestrand kommer det omfattende forsterkninger på kjøpesentersiden, i Sandnes i Rogaland planlegges et gedigent kjøpesenter, og utenfor Kristiansand planlegges et nytt Sørlandssenter. I Kristiansund har Steen & Strøm store planer, og selv avsidesliggende Stord i Hordaland skal få sitt storsenter i år.

- Vi begynner nok å nærme oss et metningspunkt, sier Kvarud. Sjeføkonom Steig sier han er redd det vil bli bygd for mange kjøpesentre og at det forutsetter en kontinuerlig vekst.

Thon vinner

Olav Thon er sterkt medvirkende til at et eventuelt metningspunkt er i ferd med å nås. I fjor høst åpnet han Skandinavias største kjøpesenter i Sandvika i Bærum med en kraftig utvidelse av det daværende senteret. Utvidelsen har blant annet ført til at nabosenteret Holmensenteret planlegger store ombygginger i år.

Få norske næringslivstopper er kjent for en mer nøktern stil enn eiendomskongen Olav Thon. Tronende som en av landets rikeste med en formue på over sju milliarder i 2006, er han likevel nøye med å flagge det verdifulle i naturens enkelhet og et nøysomt liv. Like fullt er han den som trolig er flinkest til å utnytte den konsumbølgen som nå blåser. Olav Thons totalt 18 kjøpesentre (tre av dem i Sverige) omsatte for mer enn 25 milliarder kroner i 2006 og ga et driftsresultat på over to milliarder kroner. Lagunen Storsenter i Bergen var da Thons og Norges største storsenter og omsatte alene for over to milliarder kroner. Nå kommer Sandvika Storsenter til å dra ifra.

- Vår ambisjon er å være en vinner, sier direktør Thomas Rønning i Thon Gruppen. Han er blant annet ansvarlig for Sandvika Storsenter. Senteret er på 60.000 kvm og består av totalt 190 butikker. Det ligger som en tarm langs E18 ved utløpet av Sandvikselva og lyser opp i neonblått. Thon presenterer senteret som et sted som skal gi opplevelser langt utover vanlig handling, og der man skal kunne tilbringe fritiden.

Saken fortsetter under annonsen

For mange?

Det var ingen manko på forretninger i området da Thon satte inn støtet i Bærum. Fra før var det diverse forretningssentre i Sandvika, og det er kort vei til Atle Brynestads Smart Club og Ikea på Slependen. Det er også kort vei til et stort kjøpesenter på Holmen og til Trekanten kjøpesenter i Asker sentrum, og til Vøyenenga og Bekkestua i Bærum.

- Konkurransen er tøff, men vi satser på å vinne, det betyr vel at vi stjeler fra konkurrentene, sier Rønning. Thon Gruppens ambisjon er en omsetning på tre milliarder kroner i Sandvika Storsenter i år. Det vil da slå ut omsetningen til Lagunen i Bergen.

- Thon Gruppen er kanskje fornøyd?

- Nei, vi blir aldri fornøyd, vi har stadig nye planer, sier Rønning.

Store planer

Nye og omfattende utbyggingsplaner har også de andre store sentereierne. På plassen rett bak Thon kommer Steen&Strøm med 27 sentre i Norge og en omsetning på 18 milliarder kroner i 2006. Også de driver en landsdekkende sentervirksomhet. Den Stein Erik Hagen-dominerende gruppen har også svært ekspansive planer med tanke på ytterligere utvidelser.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge administrerende direktør Olav Line i Steen&Strøm skal gruppen bygge nye kjøpesentre for 10 milliarder kroner i Norden de neste fem årene. Steen&Strøm er i dag Nordens største på kjøpesentre.

Bak Steen&Strøm kommer Sektor Gruppen med 23 kjøpesentre, deriblant Liertoppen i Lier. De reklamerte lenge med Skandinavias lengst handlegate. Der er det heller ingen planer om å stoppe opp.