Kjernen i næringslivet

Publisert: 16. mai 2008 kl 12.19
Oppdatert: 19. mai 2008 kl 10.32

Akkurat nå er kundene mest opptatt av finanskrisen, forteller Norea-toppen.

USA har allerede erklært "recession". Mange mener at også Europa vil bli rammet av nedgangstider i løpet av 2008.

- Finans er kjernen i næringslivet. For et år siden sto bankene i kø for å tilby lån til lave priser. Nå er det er mangel på penger, så bankene prioriterer sine kjernekunder. Mangelen på kapital gjør at den makroøkonomiske veksten man forventer er nedjustert både på verdensbasis og for Norge, sier Wærsted.

- Hvordan kan det være mindre penger nå?

- Subprime-lånene var begynnelsen. Bankene lånte ut penger til folk som hadde dårlig betalingsevne, fordi de regnet med at pantet, det vil si husene skulle stige i verdi. Når kundene ikke kunne gjøre opp for seg og boligmarkedet falt, gikk pengene tapt. Verdensbanken har anslått at de samlede konsekvenser er på rundt 1000 milliarder dollar, men det nøyaktige tallet vet ingen, sier hun.

Selv om Nordea ikke er direkte rammet av subprime-krisen, merker de konsekvensene.

- Børsen faller, og kundene handler mindre aksjer. Det er en tillitskrise i markedet nå. Bankene er tilbakeholdne med å låne til hverandre med lang løpetid og marginene har steget sterkt. Selv om vi er i en veldig god situasjon, merker vi også at det har blitt dyrere å låne inn penger, sier Wærsted.

Saken fortsetter under annonsen

- Hvorfor trenger Nordea å låne penger?

- Enkelt sagt så har vi en innskuddsdekning på 58 prosent, og sju prosent i egenkapital. Det betyr at vi må låne 35 prosent av det vi låner ut videre.

Les hele saken i Økonomisk Rapport nummer 5.