Profittmarginene på laks er skyhøye for tiden.

Kineserne presser fiskeprisene til rekordnivå

Publisert: 20. juni 2013 kl 09.13
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Norge har levd godt på et positivt byttefohold med utlandet: Prisene på varer vi eksporterer er høye, mens prisene på varer vi importerer er lave. Først og fremst skyldes dette oljen, men fisk har også alltid vært en viktig bidragsyter for norsk eksport.

Nå blir fiskerinæringen enda viktigere. Kinas appetitt på fisk – særlig de mer eksklusive artene – har brakt globale fiskepriser til rekordnivå. Financial Times har sett på FNs fiskeprisindeks, som var 15 prosent høyere i mai i år enn i samme måned i fjor. Forrige gang indeksen satte rekord var i 2011.

Ifølge FN skyldes oppgangen endringer i den kinesiske dietten i retning av mer protein, som det finnes mye av i kjøtt og fisk. Dette kommer til å føre til en vekst i fiskeprisene også i årene som kommer.

Kina har allerede verdens største oppdrettsindustri for fisken Tilapia, en fiskeart som er vanlig på middagsbord i store deler av verden. I nyere tid har man også begynt å skalere opp havbruksnæringens prouksjon av laks, hvor profittmarginene for tiden er skyhøye. Kanskje ikke så rart at kinesiske selskaper har kastet seg inn i kampen om Cermaq og Marine Harvest.

Saken fortsetter under annonsen