Kina sliter med gjeld, blant annet på grunn av måten eiendomsutbygging brukes til å finansiere lokale myndigheter. Bildet viser byen Shenzhen i Guangdong-provinsen i Kina.

Kina er avhengig av høy gjeldsvekst

Publisert: 27. august 2013 kl 10.01
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Kinas vekst stagnerer på grunn av for høyt gjeldsopptak. Myndighetene sier gjelden er under kontroll, men enorme boligkomplekser uten beboere og forlatte utbyggingsprosjekter tyder på det motsatte, skriver Financial Times i den første av tre dybdeartikler om Kinas gjeldsproblemer.

Siden finanskrisen i 2008 da kinesiske myndigheter lanserte økonomiske hjelpepakker har gjelden eksplodert fra rundt 130 prosent av bruttonasjonalprodukt til rundt 200 i dag.

Avisen skriver at gjeldsopptaket henger sammen med måten lokale myndigheter finansieres i Kina. En lokal «kommune» overfører eiendom til et kommunalt investeringsselskap som bruker eiendommen som sikkerhet for lån i banken. Deretter brukes lånet til å kjøpe ut de som fortsatt bor på eiendommen og til å regulere den klar til bruk. Nå kan eiendommen selges med et saftig påslag til private utbyggere og samtidig gi kjærkomne inntekter til kommunen. Når kravet om vekst er 15 prosent i året har stadig flere kommuner tydd til denne modellen, problemet er at utbyggingsprosjektene blir stående ubrukte.

Saken fortsetter under annonsen