Kina: Dramatisk fall i utlån

Publisert: 12. oktober 2009 kl 17.16
Oppdatert: 13. oktober 2009 kl 22.28

Det er den laveste måndelige utlånsveskten så langt i år, skriver det kinesiske nyhetsbyrået http://english.caijing.com.cn/ mandag med henvisning til annonyme kilder i banksektoren.

Ifølge bankanalytikere skyldes utlånsfallet at de kinesiske bankene har nådd sine mål for vekst i låneporteføljene for 2009.

Den voldsomme utlånsveksten i Kina første halvår i år har fått kinesiske myndigheter til å komme med en rekke advarseler til bankene. Det er dette vi nå ser resultatet av, mener bankanalytikerne ifølge Caijing.

I tillegg har den kinesiske sentralbankens markedsoperasjoner, kombinert med en etterforskning av bankenes implementering av en makroøkonomiske politikk som startet i september, lagt press på bankene til om å dempe utlånsveksten.

De fire største bankene står for om lag halvparten av den totale utlånsmengden i Kina. I første kvartal i år lånte de ut 1 800 milliarder yuan, fulgt av 1 530 milliarder i andre kvartal.

Bråstopp

Verdens største bank (markedsverdi) - Industrial and Commercial Bank of China - ga 30 milliarder yuan i nye lån i September, mot 38,1 milliarder måneden før.

Saken fortsetter under annonsen

Kinas hurtigst voksende bank - Bank of China - ga bare nye lån for 3 milliarder yuan i september, sammenlignet med 72,2 milliarder i august.

Analytikerne forventer at utlånsveksten i kinesiske banker vil fortsette å falle i fjerde kvartal.