Kinesisk politi tilkalles etter store demostrasjoner mot stengning av kinesiske fabrikker.

Kina: 67 000 fabrikker stengt

Publisert: 24. november 2008 kl 13.07
Oppdatert: 25. november 2008 kl 15.21

Ifølge en undersøkelse som The New York Times har gjort i samarbeid med kinesiske myndigheter er totalt 67 000 fabrikker blitt stengt i løpet av første halvår i år.
- Det er tydelig at Kina har problemer. Millioner av fabrikkansatte mister jobbene sine, sier økonomiprofessor Richard B. Freeman ved Harvard University.

Fare for uro

- Arbeidsledigheten i Kina kommer til å stige, og den allerede store forskjellen mellom rike og fattige vil bli enda større, påpeker Freeman.
Veksten i Kinas brutto nasjonalprodukt (BNP) var på 9 prosent i tredje kvartal i år - ned fra 12 prosent i samme periode i fjor.
Statsminister Wen Jiabao sier ifølge den kinesiske avisen China Daily at den økonomiske situasjonen i landet er verre enn forventet.
- Den usikre situasjonen på arbeidsmarkedet kan føre til flere demonstrasjoner, og det er klart at kinesiske myndigheter er bekymret, sier økonomiprofessoren som er spesialist på arbeidsmarkedet.

Uklart om krisepakke

Richard Freeman mener den nye arbeidsmarkedsloven som Kina innførte i januar i år kan sikre litt stabilitet i arbeidsmarkedet.
Den pålegger kinesiske bedrifter å gjøre skriftelige avtaler ved ansettelser, og krever at ingen kan sies opp uten en form for erstatning.
Men mange internasjonale selskaper har motsatt seg loven fordi den medfører høyere kostnader.
Kinesiske myndigheter har også vedtatt en krisepakke på om lag 4000 milliarder kroner, men regjeringen har ennå ikke konkretisert hvor mye av pakken som er øremerket nye utbyggingsprosjekter og hvor mye som er en del av det femårige statsbudsjettet.

I tillegg har Kina senket styringsrenten og økt støttet til de aller fattigste i landet.

Saken fortsetter under annonsen