Kataloghaialarm

Publisert: 29. juni 2009 kl 08.49
Oppdatert: 30. juni 2009 kl 10.37

- Det eneste som kan stoppe kataloghaiene, er at folk slutter å betale fakturaene, sier Terje Sjøvold, leder av juridisk avdeling i OBOS, til Dagsavisen.

Også Økokrim anmoder om fakturakontroll i sommervarmen. Se opp for regninger fra både Sverige, Danmark, Tyskland og Spania.

- Katalogfirmaene i utlandet sender ut flere fakturaer enn før og er blitt langt mer aggressive i førsøkene på å få inn penger fra norske bedrifter. De truer med både inkasso og rettsak, men bedrifter som blir utsatt for dette, kan bare slappe av. Utenlandske inkassokrav er ikke gyldige i Norge hvis selskapet ikke har tillatelse fra Kredittilsynet, sier rådgiver Anne Dybo.

Som forretningsfører for flere hundre boligselskap, fanger OBOS opp et stort antall fakturaer fra kataloghaiene, som opptrer på en utspekulert måte.

- Vi får dyngevis av disse fakturaene når det er påske, jul og sommer. Da er det ferietid, lederne er borte fra arbeidsplassene, og vikarer som ikke kjenner rutinene så godt, har kommet på plass. Det er færre på jobb, ting blir liggende lenger, det generelle stressnivået øker, og da øker også sjansen for at en slik faktura likevel blir betalt, sier Terje Sjøvold.

Saken fortsetter under annonsen