Karver til seg nye inntekter

Publisert: 16. mai 2008 kl 10.48
Oppdatert: 19. mai 2008 kl 10.11

På jordene på gårdsbruket i Re ved Holmestrand har vestfoldbonden Hans Johan Kjølsrød trappet ned kornproduksjonen til fordel for det smakssterke krydderet som de fleste av oss forbinder med akevitt eller nøkkelost.

To tonn lokaldyrket villkarve er foreløpig høstet og sendt med trailer til en sveitsisk kryddergrossist. Nå er Kjølsrød i gang med forberedelsene til en ny avling. Sveitserne vil ha mer av den norske karven.

- Lønnsomheten på kornet har bare gått nedover. Samtidig går karveprisene globalt oppover. Det er dessuten moro å prøve seg på noe nytt, sier den nyslåtte karvebonden.

Gården i Re er på 3000 mål og brukes hovedsakelig til dyrking av korn og poteter. Kornprisene er bestemt ut fra jordbruksoppgjøret og ifølge bonden gått nedover i flere år. Potet kan ikke eksporteres pga. fare for sykdomsspredning.

- Karve derimot kan eksporteres. Når det i tillegg viser seg at det er stor interesse for vår fete villkarve, kommer jeg til å satse mer på karveeksport, sier Kjølsrød.

Han har deltatt på et program i regi av Innovasjon Norge, I-Green, sammen med en annen gruppe bønder. Målet med programmet er å øke

kunnskapen blant norske bønder om hva bønder i andre land gjør for å tilpasse seg økt konkurranse og muligheten til å produsere det markedet etterspør. De norske bøndene var på studieturer til Frankrike, Nederland og Østerrike for å lære.

Saken fortsetter under annonsen

Les mer i Økonomisk Rapport nr 5.