Kan ta flere år

Publisert: 20. september 2008 kl 10.31
Oppdatert: 21. september 2008 kl 10.54

- Hele prosessen kan normalt ta flere år. Først skal et nytt anbud spesifiseres, så blir det en runde med formelle frister, deretter kanskje justeringer, så runde med storting og EØS. Det vil ta en del tid og det må det også gjøre. Vi venter her på et konkret utspill fra Hurtigruten, ikke bare signaler, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet til Dagens Næringsliv.

Dagens avtale går ut i slutten av 2012. Hurtigruten sliter med økonomien, og ledelsen i selskapet har signalisert at de ikke kan overleve med dagens betingelser.

- Når Hurtigruten sier at de ikke er i stand til å ivareta avtalen, at det ikke er bærekraftig å fortsette, så må vi ta det alvorlig, sier Lahnstein.

Han understreker at selskapet allerede har fått mye hjelp fra staten utover hurtigruteavtalen. Selskapet må også selv gjøre en innsats, mener han.

Hurtigruten har fått nettolønn og lavere arbeidsgiveravgift. I tillegg vil selskapet ha kompensasjon for NOX-avgift og økte bunkerskostnader.

- Her må vi se hva som er mulig innenfor EØS-avtalen og deretter vurdere hav som eventuelt er en rimelig kompensasjon, sier Lahnstein. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen