Kan mangle ingeniørerer

Publisert: 25. september 2009 kl 14.04
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.07

Både offentlige og private universiteter og høyskoler utdanner ingeniører på spreng i India for tiden. Over 300.000 ingeniører utdannes årlig. Likevel kan det om få år bli knapphet på ingeniører av alle slag.

Kraftig vekst.

Flere og flere bedrifter i Vesten setter ut deler av arbeidsoppgavene til India. Andre etablerer kontorer i landet. Outsourcing av arbeid til lavkostland eller såkalt offshoring er i kraftig vekst.

- Akkurat nå i år er ikke tilgangen på kvalifisert arbeidskraft noe problem, men de neste fem år kan det bli for få ingeniører.

Det sier styreleder Salil Parekh i Capgemini India. Det franske konsulentselskapet bistår bedrifter over hele verden med å sette ut arbeidsoppgaver og prosjekter til blant annet India. Lave kostnader er den viktigste drivkraften. En nyutdannet it-ingeniør i India koster 250.000 rupi eller mellom 30.000 og 35.000 kroner i året.

Store ringvirkninger.

Indias it-industri alene sysselsetter rundt 1,3 millioner mennesker. Ifølge Salil Parekh sysselsetter it-industrien direkte og indirekte over seks millioner mennesker. Denne sektoren alene står for 5,4 prosent av Indias bruttonasjonalprodukt (BNP).

Saken fortsetter under annonsen

National Association of Sofware and Service Companies, Nasscom i India, forventer at sysselsettingen vil øke til 1,6 millioner i år. Og det er ventet at Indias it-industri vil utgjøre bortimot 10 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2008. Ved årtusenskiftet sto den indiske it-bransjen for knapt 2 prosent av BNP.

500 nye i måneden.

Bare i Capgemini skal det ansettes tusenvis av nye indiske it-eksperter framover.

Konsernet har it-sentre flere steder på det indiske kontinentet, med til sammen 13.000 ansatte, de fleste it-ingeniører. Målet er å øke antallet til 40.000 it-konsulenter innen 2010. Det betyr at selskapet trenger 500 nye ingeniører i måneden.

Selv om utdanningen går på høygir, regner ikke Salil Parekh med å få tak i nok kvalifiserte folk.

- Bedriftene må belage seg på selv å lære opp de ansatte i større gard enn tidligere, og de blir nødt til å rekruttere andre yrkesgrupper enn ingeniører også, sier han.

I kø.

Saken fortsetter under annonsen

Capgemini er ikke alene om å etterspørre indisk arbeidskraft. En rekke store internasjonale selskaper gjør det. Orkla, Telenor, Aker Kværner, Klaveness, Borregaard, Veritas, Elkem, Eltek, og Hydro er bare noen av de norske som er etablert i landet på en eller annen måte.

I India har it-industrien en vekstrate på 27-31 prosent i året. Men offshoring-markedet er i utvikling, og flere og nye typer tjenester flyttes fra vestlige land til det indiske kontinentet. Business Process Outsourcing, såkalt BPO, er den delen av offshoring-markedet som vokser raskest, med en vekst på hele 45 prosent årlig. BPO er utsetting av hele eller deler av foretningsprosessen, og omfatter andre type arbeidsoppgaver enn tradisjonelt it-arbeid. Innen helsesektoren kan det være analyse av prøver og røntgenbilder som sendes til India og ligger klare på legens bord i Norge dagen etter, kjøring av lønninger, innkjøpsprosesser osv.

Analyseselskapet Gartner Group anslår at 25 prosent av vestlige it-jobber vil være plassert i lavkostland innen 2008. Kampen om de høyt utdannede og de beste hodene blir hard.

- Lønningene vil stige framover. Men lønnskostnadene vil fremdeles være lave her i forhold til omverdenen, sier Parekh i Capgemini.

Nasscom spår at India vil ha et underskudd på en halv million ingeniører i 2010.