Kamp om små kunder

Publisert: 7. desember 2003 kl 12.44
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Konsernsjef Øystein Moan var klar i sin tale i fjor høst: Nå skulle Visma satse på billige regnskapsløsninger til de minste bedriftene, noe Mamut har gjort i en årrekke. I desember kom produktene, som er en videreutvikling av de svenske programmene Visma arvet gjennom oppkjøpet av SPCS-gruppen, på markedet gjennom selskapet Avendo AS.

- I Sverige har vi lang erfaring med disse produktene, og vi har rundt halvparten av markedet. Det er ikke bare Mamut som har mange kunder i segmentet 0-10 ansatte, hevder adm. dir. i Avendo, Björn Lang.

- Tallene så langt er ikke positive, det koster tross alt penger å plukke frem nye produkter for å introdusere på det norske markedet. Men mens 65-70 prosent av bedriftene i Norge bruker en regnskapsfører, er det samme tallet i Sverige 20-25 prosent. Det er her vi kommer til å satse til å få flere til å klare seg selv med våre produkter, fortsetter Lang, kanskje noe overraskende tatt i betraktning konsernets oppkjøp av regnskapsfirmaer.

STEG TO

Visma-konsernet, som har brukt en halv milliard på oppkjøp de siste årene, kunne vise til solide halvårstall i sommer. Omsetningen nærmer seg 700 mill. kroner, en økning på 10 prosent, og driftsoverskuddet er oppe i 90 mill. kroner.

Datterbedriften Avendo AS, med hovedkontor i Sverige, håper å bidra positivt.

- Vårt konsept er kvalitative programmer i store volumer. Nå har vi startet steg to i det norske markedet, med introduksjonen av de nye produktene Avendo Lønn og Avendo Fakturering. Fra før av har vi Avendo Skatt og Avendo Business 40, forklarer Lang.

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør i Mamut, Eilert Hanoa, kunne vise til 20.000 aktive kunder for konsernet og en omsetning på nesten 100 mill. kroner i fjor, og mener Mamut er suverent størst i det lavere segmentet.

- Mamut leverer verktøy som gjør småbedriftene mer effektive ikke bare innenfor regnskap, men alle sider av driften. Jeg mener vi har priser som dekker de fleste kunder og behov, sier han, og ser ingen andre konkurrenter enn Visma i dette markedet.

Trond Loranger i firma.no, som tråler markedet etter produkter for små bedrifter med opp til ti ansatte, og som nå har valgt å selge Avendo, mener konkurransen er tiltagende.

- Mamut er veldig synlige, men jeg mener det er reell konkurranse og at det finnes flere alternativer i dag, sier han til Økonomisk Rapport.

Hanoa i Mamut mener likevel det er størst konkurranse i «midrange», og lister opp Microsoft Navision, SAP, Visma og Tieto Enator som eksempler på dette.

NESTE SKRITT

Og Navision, oppkjøpt av Microsoft i fjor og nå en del av produktporteføljen til Microsoft Business Systems, mener enkelte av de mindre bedriftene ser behovet for å finne andre måter å utvikle regnskapsføringen på.

Saken fortsetter under annonsen

- Vår løsning har en «sweetspot» for bedrifter med 6-100 ansatte. Og til og med kunder i Mamut-segmentet ser at de kan ha behov for andre løsninger, vårt produkt er for bedrifter som ønsker å vokse, sier Kjell Ljøstad, forhandleransvarlig i Nord-Norge. Microsofts nykommerpris gikk nylig til Tromsø-bedriften Jupiter System Partner AS (JSP), som har startet innmarsjen i nord med å kapre syv Navision-kunder det siste året.

- Dette åpner et nytt marked for oss. Navision henvender seg til bedrifter som trenger en spesialsydd løsning. Åpen kildekode gjør at man kan gå inn og tilpasse dette til hver enkelt kunde og med bransjeløsninger, og med kompetansen til JSP sørger de for å implementere dette hos kundene, forteller Ljøstad.

En av bedriftene som har valgt en lokal løsning, er Kongsberg Satellite Services AS. Bedriften er eid av Kongsberg Gruppen og Norsk Romsenter, og lever av å levere satelittbilder til kunder og av å styre satelitter, hovedsakelig for NASA.

- Vi hadde en gammel versjon av Agresso som ikke ble oppdatert, var på markedet og valgte til slutt Navision, forteller økonomisjef Alf Eirik Røkenes, som er fornøyd med spesialtilpasningene man har fått gjennomført.

- Alt ligger i dag i samme database, mens vi før måtte registrere ordrer tre ganger. Vi er også de eneste som bruker Compello til å scanne inn samtlige bilag, for å få minst mulig papir og mer effektivitet. Med en avdeling på Svalbard er det håpløst med alle problemene med postgangen. Det går bedre nå, og jeg må si dette har vært en god investering, fortsetter Røkenes.

- Vi brukte en måned eller to for å spesialtilpasse dette for dem, innrømmer Kolbjørn Engeseth, daglig leder i JSP.