Kaldt blod i årene
I motsetning til Askeladden kommer redersønnen fra rike kår. Bak suksessen ligger ikke tilfeldig godhjertet og naiv nysgjerrighet, men gjennomtenkt og langsiktig sans for pengeplasseringer.
De ligger i det London-baserte ventureselskapet Arts Alliance som har rundt 250 millioner kroner av et fond på en milliard kroner å handle for.
Høegh har selv lagt inn 150 millioner kroner. Schibsted er inne med en større pot sammen med amerikanske banker, mediebedrifter og private investorer.
Sist han var i mediene denne våren var det i forbindelse med salget av Oslo kinematografer. Han var en aktuell kjøper, men trakk seg høylytt ut da han skjønte at Oslo kommune bare var interessert i pengene, og ikke i kultur.
En rask sveip gjennom medienes omtale av Høegh levner ham ikke mye ære som investor: "Stort minus", "går på en smell", "store nett-tap" og "nettverdier forsvinner" er blant karakteristikkene.
Men den London-baserte storinvestoren er en av få nordmenn som har tjent penger på ny teknologi etter at markedet kollapset i mars 2000. Han vil ikke si hvor mye, men det er grunn til å tro at han snakker sant.
- Thomas Høegh har tjent en masse penger på dette, sier Microsoft-sjef Birger Steen når han på spørsmål fra Økonomisk Rapport trekker frem en First Tuesday-investor som har gjort det bra.
Selv nevner Høegh sin investering i Spinner på tre millioner dollar. De ble solgt til AOL for 35 millioner dollar (240 millioner kroner) - 12 ganger mer enn de hadde lagt inn i selskapet.
Den mest omtalte investeringen er de 30 millioner kronene han har lagt inn i høyt profilerte Lastminute.com. Selskapet har spesialisert seg på nettsalg av ledige flyseter for en billig penge i timene rett før avgang.
Som andre dotcom-selskaper har Lastminute vært i turbulens og fått mye pepper. - Verdien av vår investering har steget fem ganger på ett og et halvt år. Jeg har overhode ingen intensjon om å trekke meg ut, sier han om selskapet som nå prises til 3,5 milliarder kroner på London-børsen.
Lastminute.com skal omsette for 600 millioner pund i år, og bør etter Høeghs mening komme ut med et resultat på 30 millioner pund.
- Hvorfor blir dere i Lastminute?
- Selskapet har en dyktig ledelse. Konkurrentene er svake. Markedet er stort og markedsmulighetene er gode, sier Høegh.
Lastminute har etter Høeghs vurdering hatt en stabil ledelse som tror på selskapet. De bryr seg og er interessert i alle detaljer. Samtidig har de oversikt og evne til å delegere.
De har gode referanser fra tidligere kollegaer og samarbeidpartnere, og tar seg god tid til å snakke med investorene.
- De forhandler godt og argumenterer med fakta, ikke med synsing, sier Høegh.
Markedsmuligheter betyr mye når Arts Alliance går inn i et selskap. I USA går 20 prosent av reisebestillingene over nett. I Europa mellom fire og fire og en halv prosent.
- Reiselivsbransjen er konservativ. Den er papirbasert og dårlig organisert. Når de selger dyrt på en destinasjon med dårlig resultat ser vi en mulighet til å gå inn. Da kan vi kapre et marked, sier Høegh.
Hovedregel er å vite mer enn markedet. Ventureselskapet kan bruke fra én til seks måneder på analyse et selskap og markedet rundt.
Arts Alliance har investert i 35 selskaper. Seks har gått på ryggen, to er solgt med tap og to på brake even.
- Av våre gjenværende selskaper har fem spektakulære utsikter, sier Høegh og nevner Atom Shockwave, PocketThis, Servista og Chateau Online.