Jubler over konkurser

Publisert: 25. august 2008 kl 10.05
Oppdatert: 26. august 2008 kl 09.00

- Vi er jo i en vekstbransje om dagen, sier Leif Asbjørn Brenne, eier av Den norske Auksjonsforretning, til Aftenposten.

Antallet konkurser har økt med over 26 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Bak tallene skjuler det seg mange triste skjebner og personlige konkurser, men en bedrifts død er en konkursoppkjøpers brød, melder avisen.

Hittil i år har de hatt totalt 1628 konkurser å smatte på. Det er en stigning på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver avisen.

Selskapet bistår advokater, banker og finansinstitusjoner i konkurs- og dødsbo. Etter konkursen kommer selskapet inn og selger boets varelager og driftstilbehør. I Oslo er det tre selskaper i denne bransjen, og nå viser altså konkurstallene at de er godt inne i gode tider.

- Det går i ett. Når Norge går dårlig får vi mer å gjøre, sier Brenne til avisen mens han sjekker dagens konkurser hos Brønnøysundregistrene.

- Se her, Sovesofa-spesialisten i Grefsenveien er konkurs, sier han.

Det er 10 prosent flere konkurser innenfor enkeltpersonforetak og personlige konkurser. Norskregistrerte utenlandske foretak, NUF, står for 7,2 prosent av alle konkursene siste kvartal, til tross for at de bare utgjør 1,9 prosent av selskapene.

Saken fortsetter under annonsen

Når vi ser kun på konkursene for selskapene, var en tredjedel av konkursene innen varehandel, reparasjon av kjøretøy og reparasjon av husholdningsapparater. Én av fem konkurser skjedde innenfor eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleie. I den siste kategorien var det en økning i konkurser på hele 72 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor.
Også advokater på dette feltet merker endringene:

- For ett år siden gikk det mye i hjelp med ansettelseskontrakter, nå går det mer i oppsigelser og nedbemanningssaker. Det er jo et tegn på at markedet skifter, sier advokat Johan Rattvik i DLA Piper til Aftenposten.