Jobbtørke
Både nyutdannede og erfarne trygler om jobb. Arbeidsmarkedet er stramt. Varsler om nedbemanning hagler i norsk næringsliv. Konsulentbransjen skjelver etter at blant annet Telenor varslet massive kutt i konsulentbruken før utgangen av 2002. Resultatet er at situasjonen fra et halvt år til ett år tilbake er snudd på hodet: Arbeidstakerne som den gang satt med fire-fem jobbtilbud på hånda og ble hodejeget til gode jobber og betingelser, står i dag med lua i hånda utenfor de store norske selskapene. Deres «unike» kompetanse er ikke så unik lenger. I dag har de færreste en håndfull tilbud om jobber eller muligheten til å sette prislapp på seg selv. Flere bedrifter trekker seg fra bedriftspresentasjoner på høyskolene i Norge. I fjor var det ventelister.
LØPER ETTER BEDRIFTENE
Tiden da jobbsøkerne kunne sette frem krav, er definitivt forbi.
It- og konsulentselskapet Cap Gemini Ernst & Young opplever en sterk økning av antall jobbsøknader - ikke bare fra nyutdannede, men også fra personer med flere års erfaring. Antall søknader fra personer med erfaring er doblet på mindre enn et halvt år. Studentene ber nå nærmest bokstavlig talt på sine knær om å få jobb etter endt utdanning eller «summerinternship».
- Studentene møter et annet og mye tøffere jobbmarked nå enn for bare et halvt år siden, sier Anne Grete Schiøtz som er Human Resource Manager i Cap Gemini Ernst & Young. På Karrieredagene ved Norges Handelshøyskole i Bergen i begynnelsen av oktober ble det tydelig for de 43 bedriftene som deltok: - Studentene gikk fra bedrift til bedrift og nærmest tryglet om en jobb, en ekstrajobb eller et «summerinternship», sier Schiøtz.
Cap Gemini Ernst & Young trenger med andre ord ikke å løpe etter de beste hodene lenger. - Nå får vi mange kvalifiserte søkere uten å bruke tid og penger på rekrutteringsprosessen. De nyutdannede studentene som for ikke lenge siden hadde nesa i sky og var fulle av krav om høy lønn og frynsegoder, har jekket seg ned noen hakk.
- Hva er fordelen for dere med jobbtørke?
- Færre ledige jobber betyr jo at vi får flere kvalifiserte å velge mellom. Men det er jo ikke noen hyggelig situasjon for de nyutdannede dette. Men arbeidsmarkedet går jo opp og ned, og snart vil det sikkert snu, sier Schiøtz.
FJERNER STILLINGSANNONSEN
Flere av internettrekrutteringsselskapet Joblines store kunder har bedt dem om å fjerne stillingsannonsen fra nettet.
- Både Telenor og PriceWaterhouseCoopers har bedt oss om å ta av annonsen fordi de får store mengder søknader, sier administrerende direktør Haakon Gellein i Jobline.
- På grunn av store søknadsmengder ber et økende antall kunder oss også om å administrere jobbsøknadene. Vi sorterer søknader og presenterer kun relevante kandidater for kunden.
Selskapet opplever også at antall søkere per annonse har gått dramatisk opp i siste kvartal: - Vi har registrert 30 prosent økning på ledige stillinger hos bedrifter som har en høy standing (f. eks. Cap Gemini Ernst & Young) hos kandidater. Jeg tror flere søker etter en tryggere tilværelse hos selskaper som har en sunn drift, sier Gellein. Jobline søker i basen på vegne av sine kunder.
- Et annet tegn på jobbtørke er at kandidater som blir kontaktet takker raskere ja til jobbintervju hos våre kunder. Fra én ukes responstid i snitt, er vi nå nede i tre dager. Tidligere takket én av tre kandidater ja til et møte med kunden, i dag takker over halvparten ja til å komme på et jobbintervju.
De siste to månedene har også tilfanget av personer som legger igjen sin CV fordi de er interessert i en ny jobb, økt med 20 prosent.
MOTTAR IKKE SØKNADER
Storebrand har ikke lenger kapasitet til å ta imot flere søknader fra nyutdannede og studenter som ønsker en trainee-stilling, og har vært nødt til å legge ut følgende beskjed på sine sider på Internett: Vi mottar ikke søknader nå, men venter til vår rekrutterings- prosess i 2002.
- På en dag fikk jeg åtte telefoner fra personer som ønsker å jobbe for oss. Det var ikke kun nyutdannede, men flere med erfaring fra andre selskaper, fra utsatte selskaper i It- og konsulentbransjen og fra folk som har startet for seg selv, sier Anne Røren Andreassen i Storebrand som er ansvarlig for firmaets konserntraineeprogram. - De lurer på hva de kan gjøre. Flere med erfaring er villige til å starte sammen med de nyutdannede i trainee-stillinger og gå ned i lønn. Hun mener at de nyutdannede studentene vil møte et helt annet arbeidsmarked nå enn bare for kort tid tilbake.
- Det er flere om beinet. Vi regner med en tykkere søkerbunke neste år. Jeg tror at flere vil søke seg til større og «tryggere» selskaper enn før. Jobbene i dot.com-bransjen er ikke like attraktive lenger, sier Andreassen.
AVLYSER PRESENTASJONER
Leder av næringslivsutvalget ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, Øyvind Bø sier avgangsstudentene nå sliter mer enn tidligere med å finne seg arbeid.
- Det er færre nå enn tidligere som får førstevalget sitt. Studentene må selv være mer aktive i forhold til å få seg jobb, sier Bø som går tredje året på siviløkonomstudiet. Han mener at usikkerheten i markedet har ført til at blant annet konsulentbransjen sitter på gjerdet og venter på bedre tider. I mellomtiden kutter de rekrutteringsbudsjettet.
På årets Karrieredager kom det 43 bedrifter. I fjor var det 52 til stede. Nedgangen skyldtes stort sett fravær av It-bedrifter i år.
Avgangsstudentene har vanligvis jobben i boks et halvt år før de avslutter studiene. Øyvind Bø tror ikke dette gjelder årets avgangskull. - Vi vil gjøre en undersøkelse for å se på nettopp det, men den vil ikke være klar før neste år, sier han.
Siviløkonomstudentene på NHH er ikke lenger gjenstand for enorm oppmerksomhet fra næringslivet. I høst har seks firmaer avlyst sine bedriftspresentasjoner. Tidligere år har bedriftene stått på venteliste for å kunne presentere seg for studentene. Tre utenlandske og tre norske bedrifter har droppet NHH ved årets rekruttering. PWC Consulting, Conoco, Karl Johan Fonds serverer ikke pizza til studentene ved NHH i år. Det gjøre heller ikke investeringsbankene Merill Lynch og Lehman Brothers og drillprodusenten Hilti.
- Men flere har signalisert at de vil komme tilbake til våren, sier Øyvind Bø.
SØKER UT AV BYEN
Administrerende direktør Eric Sandtrø i nettselskapet Norkom i Sandefjord sier at de har opplevd og opplever fremdeles en jevn strøm av søkere med folk som har lyst til å jobbe hos dem. Selskapet har i dag 160 ansatte, og er noe så sjeldent som en nettbutikk som tjener penger.
- Vi har merket at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft er større enn for et år siden. Et annen ting som vi observerer er forholdsvis mange søkere (både fra distriktet og andre steder) som ønsker seg bort fra Oslo og ned til sol og sommer i Vestfold. Dette er folk fra Vestfold som har studert eller jobbet i hovedstaden og som ønsker seg hjem. Men også folk fra andre steder som først bestemmer seg for å flytte og så søker jobber her, sier Sandtrø.
Fakta jobbmarkedet:
Ved utgangen av august var 72.700 nordmenn arbeidsledige, inkludert de 5.700 som da gikk på tiltak. Dette utgjør omtrent tre prosent av arbeidsstyrken. Omtrent hver fjerde arbeidsledige hadde vært uten arbeid i mer enn et halvt år.
Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse viser at i alt 8.000 flere var arbeidsledig i perioden juni-august i år enn i den foregående tremånedersperioden. Oversikten viser at arbeidsledigheten i juni-august var 3,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,3 prosent i tremånedersperioden før.