Jentene fikk smuler

Publisert: 16. juni 2010 kl 09.21
Oppdatert: 21. juni 2010 kl 10.10


Testamentet, som er datert 12.12 2007, da Ugland var 86 år gammel, avløser en rekke tidligere testamenter - det siste fra 2006.

Mens de to voksne guttene til Johan Jørgen Uglands eldste sønn, Alexander Ole Ugland (24) og André Jørgen Ugland (26), får syv millioner kroner hver i arv etter bestefar, blir det bare småpenger til jentene i familien.

Ris bak speilet
Anita Ugland (35), Tine Ugland (38) og Liv Ugland Bjerkholt (40) er døtrene til Lars T. Ugland. De får en halv million kroner hver. Det samme får to mindreårige barnebarn på tre og seks år (Jørgens andre kull).

Også Johan Jørgen Uglands tre oldebarn får en halv million kroner hver. Det samme gjør svigerbarna Olha Ugland og Per Atle Berg.

Men for alle arvingene er det et ris bak speilet: «Den eller de av mine arvinger eller deres linje som bestrider at løsningsrett er fraskrevet (altså odelsretten til Ugland Gård, red.anm.), mister sin rett til arv i henhold til dette testament,» har Johan Jørgen Ugland skrevet.

Bekymret for fremtiden
Lars T. Ugland sa til Dagens Næringsliv igår at han er sjokkert over at faren kunne testamentere 45 prosent av verdiene i konsernet til Ellen Ugland, Johan Jørgen Uglands tidligere sekretær som han senere giftet seg med.

- Frykter du for fremtiden til familierederiet?

- Slik testamentet er utformet, er det en fare for at familiens aksjer kan være på fremmede hender i løpet av et par tiår. Det ville være usigelig trist og stikk i strid med det min far alltid var opptatt av - nemlig at det skulle eies av en Ugland og at det skulle drives fra Grimstad. Selve driften er jeg ikke bekymret for hvis rederiet evner å beholde nøkkelpersonell. Det er flinke folk i administrasjonen i Vikkilen, og styreleder Jørgen Lund er en meget kompetent mann, sier Lars T. Ugland til DN.

Lars T. Ugland vil overfor avisen ikke svare på om han kommer til å bestride testamentet, men sier han ikke vil gjøre noe som kan frata andre familiemedlemmer deres rettmessige arv.

Saken fortsetter under annonsen