Jens avviser kritikken om brutte kraftløfter

Publisert: 20. april 2009 kl 08.36
Oppdatert: 21. april 2009 kl 08.17

- Det er ikke riktig når vi sier at vi er langt fra et nytt industrikraftregime. Regimet består av flere elementer og er på plass allerede. Det vi gjør nå er å bygge ut og forbedre enkelte forhold i det, sa statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg til landsmøtet i Oslo søndag.

Uttalelsen har direkte adresse til Billy Fredagsvik i LO Hydro som fredag uttalte til VG at den kraftkrevende industrien er blitt holdt for narr. Han mener rammebetingelsene er blitt verre de siste fire årene, til tross for løftet i den rødgrønne regjeringserklæringen om et nytt industrikraftregime.

Flere elementer

Stoltenberg framholdt at den nye hjemfallsordningen har sikret industrien kraft for 15 milliarder kroner.

- De som sier vi ikke gjør noe tar feil. Hvis vi tar tilbake denne kraften vil de skjønne at dette er et stort grep. Det er ingen som får milliarder av kroner uten å merke noe, sa han.

Det nye industrikraftregimet består av ytterligere tre elementer, ifølge Stoltenberg:

* Det er inngått langsiktige kontrakter med industrien. Disse skal styrkes og bygges ut.

Saken fortsetter under annonsen

* Storsatsing på Enova med 2,6 milliarder kroner, i stor grad rettet mot miljøkraftprosjekter i industrien.

* Samtalene om et innkjøpskonsortium, hvor flere bedrifter kan gå sammen for å dekke kraftbehovet, er i sluttfasen. Regjeringen vil gi tilskudd til kraftkrevende industri som deltar i konsortiet.

- Kritikerne tar feil

I forslaget til partiprogram for kommende stortingsperiode vil programkomiteen «at kraftintensiv industri skal ha tilgang til stabil kraft til konkurransedyktige priser».

- Å si at vi ikke har gjort noe, mener jeg er feil. Arbeiderpartiet er for industri og har holdt løftet om industrikraftregimet, konkluderte han.

(©NTB)