Jakter på pensjonister på skatteflukt

Publisert: 4. juli 2002 kl 10.42
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er ikke bare skipsreder John Fredriksen og annet kjentfolk som kan tvinges til å betale norsk skatt som følge av det nye lovforslaget om skattemessig bosted i Norge.

- Det vil også kunne ramme alle de rike pensjonistene som har emigrert til Spania eller et annet utland. Vi har grunn til tro at mange har sluppet norsk beskatning. Det sier lovrådgiver Per Olav Gjesti ved Finansdepartementets skattelovavdeling.

FLYTTESTRØM TIL SPANIA

Stadig flere velstående norske pensjonister finner veien ut av landet og til en solfylt tilværelse på sørlige breddegrader. For å slippe skatt til Norge må de få status som emigrert. Oppskriften til nå har for mange vært å overføre hus og annen eiendom til barna, søke om emigrantstatus, for så å kjøpe seg en leilighet eller benytte seg av hytte eller landsted i Norge når de skal tilbake til hjemlandet.

En annen mulighet har vært å orientere myndighetene om at de har vært borte fra Norge i fire år, da vil man automatisk få status som utflyttet såfremt ingen kan påvise at du har vært hjemme.

Samtidig er det svært mange av de utflyttede som tilbringer 17.mai i hjemlandet og tilhørende sommer og høst før de drar ut igjen. Og selvfølgelig julen og andre høytider. Uten at de betaler skatt noen steder.

Norge har ingen praksis i forhold til å sende flyttemeldinger til spanske myndigheter. På den måten blir det opp til den enkelte om de vil melde innflytting til Spania og dermed få skatteplikt dit. I senere tid har spanske myndigheter på sentralt hold anmodet spanske kommuner om å skjerpe kontrollen. Dette er i liten grad fulgt opp, trolig vil kommunene strekke seg langt for å beholde de rike utlendingene selv om de ikke bidrar med noe til fellesskapet.

Saken fortsetter under annonsen

I POSE OG SEKK

- Hvor stort er omfanget av pensjonister på skatteflukt?

- Det vet vi ikke. Men vi får mange henvendelser fra pensjonister som mener de er dårlig behandlet av ligningskontoret. Det gjelder da dem som ikke har fått emigrantstatus. De kontakter oss og viser da gjerne til andre de kjenner som har fått det, sier Gjesti.

Slik reglene er i dag, er det opp til det enkelte ligningskontors skjønn å avgjøre eventuell utflyttingsstatus. Mange har klaget og ligningskontoret har fått masse ekstraarbeid. Flere rettssaker om utflytting viser denne forskjellsbehandlingen.

- Og i noen tilfeller har domstolene akseptert at man har skaffet seg en liten leilighet i Norge samtidig som man har fått beholde status som utflyttet, sier lovrådgiveren.

- Hva vil det nye lovforslaget bety?

- Det vil gjøre det mye vanskeligere å unngå norsk beskatning. Forslaget skjerper reglene om utflytting, ved at den som flytter nå må dokumentere at vedkommende ikke eier bolig eller har annen nær tilknytning til Norge i fire år fremover fra flyttemelding er levert. Det skal altså ikke være mulig å fortsette å bo i Norge, samtidig som man skal unngå skatteplikten, sier Gjesti. Når loven trer i kraft, vil prinsippet om nær tilknytning også gjelde for personer som i dag har status som utflyttet, men som i realiteten har flyttet tilbake uten å melde fra om dette..

Saken fortsetter under annonsen

- Hva med rapporteringsrutinene i forhold til Spania. Vil norske myndigheter nå starte med å innrapportere utreise til utreiselandet?

- Det er diskutert, men vi har foreløpig ikke tatt opp dette som eget punkt i lovforslaget, sier han. Imidlertid er det fullt mulig å etablere en slik ordning etter gjeldende skatteavtale med Spania.

CATCH 22

Nordmenn i Spania ser annerledes på det. Advokat Jon Rud i Advokatfirmaet Barfods avdeling i Albir i Spania bekrefter at ligningskontorene har ulik praksis når det gjelder å godta at folk faktisk har flyttet fra Norge og ikke lenger skal skatte til landet. Folk blir forskjellsbehandlet. Rud mener at mange norske ligningssjefer følger en praksis som antakelig bryter norsk lov og skatteavtalen med Spania.

Han mener at mange setter norske pensjonister i Spania i en «catch 22 situasjon». Han synes problemet er så stort at han for noen dager siden skrev til Finansdepartementet og ba om bedring. I brevet forteller han om ligningskontor som forlanger kopi av levert selvangivelse til Spania før de godtar utflyttingen. Catch 22 situasjonen oppstår fordi man i Spania må betale skatten samtidig som man leverer selvangivelsen. Da betaler man skatt på samme inntekt for annen gang fordi man fortløpende har betale forskuddsskatt til Norge.

- Dobbel skatt har mange ikke råd til selv om de etter hvert får tilbakebetalt det de har betalt for mye til Norge, sier Rud.

SPANSK PROBLEM

Saken fortsetter under annonsen

Advokatens kommentar til det nye lovforslaget er at myndighetene skyter spurv med kanoner hvis de lager regler som gjør det vanskeligere for nordmenn som reelt har flyttet til Spania.

Rud har hørt at det finnes personer som verken skatter til Norge eller Spania. Han har sans for at myndighetene vil fange dem inn, men ser på det som i hovedsak et spansk problem.

- Det er et underlig synspunkt hvis norske myndigheter mener at man ikke reelt har flyttet fra Norge, selv om man ikke betaler skatt til Spania, sier han. Han mener at lav skattemoral ikke sier noe om hvilket land man bor i.

Advokaten sier at spanske ligningsmyndigheter nok ikke er så effektive innkrevere som norske. Han mener at problemet kan løses med bedre samarbeid mellom de to land. For eksempel kan mye være løst hvis norske myndigheter oversender selvangivelsen til norske emigranter, slik at Spania har et grunnlag for å følge opp sine nye borgere skattemessig. Og så er det opp til spanjolene å forfølge saken videre. Da vil det bli vanskeligere for nordmenn å unngå å registrere seg i spansk skattemanntall eller la være å sende inn riktig selvangivelse.

HULL I FORSIKRINGENE

Det bor mange tusen nordmenn i Spania. Ingen vet det nøyaktige antallet. Rud sier at mange av dem reelt har flyttet til Spania, men at den største gruppen nok har bosted i Norge, og nøyer seg med å overvintre i sollandet. Personer som har fått godtatt utflytting fra Norge, men som ikke er registrert i Spania får problemer når de blir syke, siden de ikke har rettigheter i noe land. Det kan de delvis ordne gjennom forsikring til rundt 10.000 kroner i året, men det er mange huller i forsikringsdekningen.