IT-løsningen ikke i India

Publisert: 31. juli 2002 kl 11.44
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Europeiske bedrifter og forvaltning mangler 1,9 millioner spesialister innen informasjonsteknologi, elektronisk handel og telekommunikasjon, viser studien som er lagt frem av den europeiske bransjeorganisasjonen for IT-industrien, EITO. Den forventer en vekst i det europeiske IT-markedet i år på 13 prosent.
Den største mangelen på arbeidskraft er i Tyskland, Storbritannia og Sør-Europa. I Tyskland er IT den bransjen som vokser raskest, og her regner man at 350.000 stillinger vil stå ledige i løpet av et år. Også i Italia og i Spania er det et stort sug etter IT-eksperter.
BEKYMRET
- Det er klart vi er bekymret, vårt største problem er jo mangelen på arbeidskraft, sier statssekretær Thore Sandvik i Næringsdepartementet. Han mener løsningen på Norges problem ikke først og fremst ligger i å importere arbeidskraft fra Asia, men å effektivisere den norske arbeidskraften og ikke minst offentlig sektor.
Saken fortsetter under annonsen

- Land som Tyskland og USA er nå på desperat jakt etter arbeidskraft. Derfor er det ingen løsning for oss å satse på å løse problemet ved i hovedsak å hente folk utenfra, sier han. Den tiltakspakken regjeringen skal legge frem i løpet av våren vil inneholde klare tiltak i forhold til fornying av norske kommuner og annen forvaltning. Dette mener Sandvik vil frigjøre arbeidskraft.
- Så du ser dette som måten å løse problemet på?
- Det er et av en rekke tiltak. Jeg tror også det er mulig å få ned sykefraværsprosenten, uten at vi rører den nåværende sykelønnsordningen. Dessuten satser vi på å få flere av de trygdede i Norge over i arbeid igjen. Her kan det være mye å hente. I tillegg ser vi for oss at flere kvinner går inn i arbeidslivet. Og endelig bør jo den teknologiske utviklingen frigjøre arbeidskraft.
Saken fortsetter under annonsen
EUROPA FRISTER
- Er dere redd for at norsk IT-arbeidskraft lar seg friste av attraktive jobbtilbud i Europa?
- Nei, jeg tror folk har det bra her. Jeg tror ikke det er noen stor trussel.
Utenlandske universiteter, blant annet på Sri Lanka, vil tilby norske studenter plasser. - Er det en måte å løse mangelen på universiteter og høyskoler i Norge på?
Saken fortsetter under annonsen

- Det kan jo være interessant. Men problemet i Norge ligger ikke først og fremst i at vi ikke har nok utdanningskapasitet, men mangel på studenter, sier statssekretæren.