Islandsk smell i Sparebank

Publisert: 5. januar 2009 kl 13.02
Oppdatert: 6. januar 2009 kl 11.58

- Banken vil foreta de nedskrivninger per 31.12.08 som er nødvendige for at det ikke skal herske tvil om godheten i bankens finansielle investeringer. Det kan derfor ikke utelukkes at banken for regnskapsåret 2008 vil kunne få et tap på totalt cirka 300 millioner kroner. Dette vil i så fall medføre en kapitaldekning for banken på i overkant av 13 prosent samtidig som kjernekapitaldekningen vil være i overkant av 10 prosent, skriver Sparebanken Øst i en børsmelding mandag.

Forsiktighet koster

Sparebanken Øst har i de siste årene vært skeptisk til å øke utlånene i bedriftsmarkedet på grunn av forventete nedgangstider.
Banken har vært blant de minst aggressive i privatkundemarkedet.
Som alternativ til denne manglende veksten, har Sparebanken Øst bygget opp en obligasjonsportefølje med en i utgangspunktet forventet god inntjening.
Som et ledd i å tilpasse utlån til bankens egne forfall av innlån, har banken også gitt syndikerte lån til banker i andre land. Deriblant islandske banker.
Men nå viser det seg at dette kan medføre store tap for sparebanken.

Islandsk dominoeffekt

Dersom obligasjonene skulle vært ført til markedsverdi, ville det ved utgangen av kvartalet ført til en nedskrivning på 58,9 millioner kroner.
Banken tar en gruppevis nedskrivning på eksponering mot islandske sparebanker på 30 millioner kroner.
- Utviklingen etter 30.09.08 har vært særdeles negativ for bankens obligasjonsportefølje. Observerbar markedsverdi per 30.11.08 ville medført en nedskrivning på drøye 200 millioner kroner.
Dermed velger banken å gå tilbake til å føre obligasjonene til markedsverdi.
- Dette vil føre til betydelige nedskrivninger i bankens regnskap per 31.12.08, melder Sparebanken Øst.

Kan tape 300 millioner

En av åresakene til et samlet, mulig tap på 300 millioner kroner er bankens aksjepost i Eksportfinans, med 4,84 prosent av aksjene.
Eksportfinans har ført tap på Glitnir, og har store tap på sin obligasjonsportefølje. Her har dessuten Sparebanken Øst stilt en garanti som kan gi et tap på 100 millioner kroner per årsskiftet.
På toppen av dette nedskrives Eksportfinansaksjene med 37,5 millioner kroner.
- Det er ikke skjedd noen avklaring i forhold til bankens eksponering mot islandske banker. Det er betalt renter på alle lån, men det er åpenbart at islandske banker ikke vil være i stand til å innfri sine forpliktelser overfor sine utenlandske kreditorer. Banken vil derfor legge til grunn at det kan bli nødvendig å foreta en nedskrivning på ytterligere 40 millioner kroner som medfører at bankens utlån til islandske banker ved årsskiftet vil være bokført til cirka 50 prosent av pålydende, opplyser Sparebanken Øst.

Saken fortsetter under annonsen