Innvandrerne redder avisdistribusjonen
Det var ikke bare en regntung høst og en snørik vinter som gjorde at mange av oss måtte gå to og tre ganger i postkassa før vi fant dagens avis.
- Å få noen til å gå med avisen er i øyeblikket vår største utfordring. Så lenge det er gode tider og et stramt arbeidsmarked, må vi være forberedt på å sette inn store ressurser for å få dekket opp denne tjenesten. Det sier distribusjonssjef Per Iversen i Aftenposten. Han er ansvarlig for at 200.000 aviser i Oslo og Akershus-området skal komme trygt ut til abonnentene hver morgen, og helst før klokka slår seks, og et dobbelt så høyt antall på ettermiddager og søndager.
900 LEDIGE RUTER
Det er Aftenposten som er ansvarlig for distribusjon av de fleste dagsavisene i Oslo og Akershusområdet. Av 4500 avisruter morgen og ettermiddag er 900 i øyeblikket ledige og må daglig dekkes opp på forskjellig vis. En minstesats på 65 kroner i timen til ungdom som går ettermiddagsrutene og 100 kroner i timen til morgenbudene, er tydeligvis ikke nok til å friste mange nok.
- Det vil si, det er ikke så vanskelig å få tak i bud, problemet er at så altfor få forblir bud, sier Iversen.
GULLKANTET RESERVEKORPS
Aftenposten har for lengst tatt konsekvensen av den vanskelige budsituasjonen og trolig lært av situasjonen i vinter da det kom inn tusenvis av klager fra frustrerte abonnenter. Et foreløpig permant reservebudkorps er opprettet, en ordning der interesserte bud møter opp hver dag for å få tildelt eventuelt ledige ruter. De som møter opp er garantert en times lønn selv om det ikke blir noen jobb, de får en atskillig høyere timelønn enn de faste, pluss kjøregodtgjørelse dersom de har bil. Det er folk som ikke er interessert i å være fast bud, men å utnytte fordelene reservekorpset får.
HOLMENKOLLEN MARERITTET
- Det er svinedyrt, men nødvendig for at ikke systemet skal bryte sammen. Det sier Rolf Elvemo som er ansvarlig for at de i overkant av 350 avisrutene som dekker Oslo Vest holdes oppe. Han har trolig Norges største utfordring som avisdistributør. Av de 350 rutene er rundt 140 til enhver tid ledige.
- Aller verst er Holmenkollen, her har vi totalt fire bud til 37 ruter. Alle som bor her vil ha avis, men ingen vil gå med den. Nesten all distribusjonen her dekkes av reservekorpset, med de ekstrakostnadene det fører med seg, sier han.
BUSSES FRA HOLMLIA
Aftenposten har også måttet sette i gang bussing av avisbud fra en kant av byen til en annen. Bud som bor langt unna ruta si får gratis trikkekort, og det settes opp busser med bud som bor på Holmlia der er det stor interesse for jobben - til de stedene i Oslo Vest som trenger ekstrabud.
- Folk på Oslo Vest har rett og slett for mange penger. En ungdom som tar en ettermiddagsrute, tjener rundt 2000 kroner i måneden. Han får like mye i lommepenger og da er selvfølgelig ikke avisbudjobben interessant, sier Elvemo. Han var fornøyd fordi han klarte å rekruttere en ungjente fra Holmenkollen til en av de ledige rutene der. Hun virket ivrig, men etter noen uker sa hun likevel fra seg jobben. Og hvorfor? Hun ble rett og slett mobbet av de andre på skolen fordi hun gikk med avisen.
HELGENE TYNGST
Aller tyngst er helgene. Mens det blir stadig flere som vil ha sin søndagsavis, er det stadig færre som fristes til å stå opp grytidlig på søndagen for å levere dagens aviser. Av 1800 ruter er 300 ledige. Igjen må reservekorpset inn.
Hvem er det så som går som avisbud? Det er i stadig større grad innvandrere og utenlandske studenter som holder hjulene i gang. Ifølge distribusjonssjef Iversen utgjør de nå vel 40 prosent av jobbene. Aftenposten har satset veldig på å gjøre ettermiddagsjobben til en passende jobb for ungdom. Her er det svært mange innvandrerungdom som kommer inn. Og mens de norske klarer seg med en rute, tar de gjerne flere. Også mange utenlandske studenter er blant de faste budene. Av et femtitalls studenter som er avisbud i Sogn bydel er førti av dem utenlandske.
- Innvandrerne gjør en god jobb, og de er helt nødvendige for oss for at puslespillet skal gå opp, sier Iversen.
Aftenposten bruker ikke bare mye ekstra penger på reservebudkorps. I Sandvika har de et kontor der det er ansatt seks personer som bare jobber med å dekke opp rutene. I tillegg brukes det betydelige summer på annonsering etter bud og kampanjer.
- Det betyr at i øyeblikket har vi dekket opp alle ruter i Asker og Bærum, og det er vi jo fornøyd med, sier Iversen.
- Ser du for deg at det kan bli nødvendig å legge ned dagens budsystem når det er så vanskelig å skaffe arbeidskraft?
- Nei, avisen skal til døren. Men vi må nok regne med å organisere arbeidet annerledes, kanskje som en skiftordning. Vi må bare innse at rekruttering av arbeidskraft er vår største utfordring, sier Iversen.
- Dessuten må vi prøve å holde motivasjonen oppe, gjøre det til noe all right, sier Elvemo. På de kaldeste dagene i vinter dro han rundt med termoser med kaffe og kakao til budene, og han er stadig rundt for å hilse på.