Innvandrerne holder Norge rent

Publisert: 25. juli 2002 kl 10.30
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er ikke lenger hovedsakelig norske kvinner på deltid - og som ofte ikke synes - som står for renhold av norske bedrifter og offentlige virksomheter. Mens rengjøringsbyråene omorganiserer driften, så vokser det også frem en ny type renholdsarbeidere.

Den nye renholderen jobber heltid og på dagtid og gjerne i et team, blir stadig mindre norsk, og er gjerne en mann i 20- til 40-årene. Så langt er dette en klar tendens i storbyene.

Servicebedriften ISS er markedsledende innen renhold og service i Norge. Den har vel 9000 ansatte her, der flesteparten jobber som renholdsarbeidere, og der en tredel er med på å holde Oslo-området rent. I øyeblikket er godt over halvparten av dem innvandrere. Og utviklingen går i rekordtempo mot stadig flere innvandrere, sier konserndirektøren.

98 PROSENT INNVANDRERE

Det stramme arbeidsmarkedet har bidratt til at det i øyeblikket er vanskelig å rekruttere kvalifisert arbeidskraft til rengjøringssektoren. Det var bakgrunnen for at ISS for vel ett år siden satte i gang sitt eget jobbsøkingssenter i hovedkontoret på Ulven i Oslo. Selv om beliggenheten ikke er særlig sentral, har senteret blitt populært og er godt besøkt. Det spesielle er at nesten alle - eller ganske nøyaktig 98 prosent - av dem som har meldt seg dit er innvandrere.

De blir tatt imot av en egen stab som registrerer og intervjuer dem fortløpende og gir dem som ansettes en innføring i jobben.

- Vi bruker store ressurser på å rekruttere folk, og jobber intenst for å få det til, sier Bjørneboe. På landsbasis har ISS ansatt en stab på tretti personer som bare jobber med å rekruttere nye folk.

Saken fortsetter under annonsen

Norske bedrifter setter i stadig større grad ut servicejobber som renhold, kantinedrift og vaktmestertjenester til egne selskaper. ISS er markedsledende i Norge på dette området, og har tatt store oppdrag i hard konkurranse med andre serviceselskaper. Også det offentlige, som sykehus og sykehjem setter i stadig større grad bort servicetjenester.

ELENDIG NORSK

Mens interessen fra innvandrerne for å få seg en vaskejobb er upåklagelig, må mange av dem som melder seg avvises på grunn av for dårlige norsk-kunnskaper. Et sted mellom tretti og førti prosent av søkerne på jobbsenteret på Ulven har fått nei fordi de mestrer det norske språket for dårlig.

- Vi organiserer de ansatte renholderne i team som gjør rent på bedriftene på dagtid. Det er nå langt mindre av at renholderen kom etter arbeidstid og ikke syntes. Dermed må de også kunne snakke norsk, sier Bjørneboe. I tillegg skal de kunne lese renholdsbrosjyrer og arbeidsinstrukser og de skal kunne diskutere jobben med hverandre. Det er det altfor mange som ikke kan. Dermed blir det nei.

Konserndirektøren i det internasjonale serviceselskapet er opptatt av at norske myndigheter må ta et mye større ansvar for å lære innvandrerne det norske språket og den norske kulturen enn de har gjort til nå.

- Slik situasjonen er i øyeblikket er det naivt å tro at Norge hadde klart seg uten innvandrerne. Vi er avhengige av dem, og således må myndighetene gjøre mye mer for at de blir integrert, sier han. Han mener det er meningsløst å måtte avvise store deler av den interesserte arbeidskraften. Ikke minst fordi de ofte har solid utdanning og bakgrunn fra det landet de kommer fra.

LAVSTATUS

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig i Oslo-regionen det er vanskelig å skaffe arbeidskraft til disse servicejobbene. Mens det utover i landet fortsatt er greit å være renholder, er det et klart lavstatusyrke i hovedstaden. Her er det stort sett mange jobber å velge i. Da blir ikke vaskejobben prioritert.

Det er heller ikke bare vanskelig å rekruttere folk, det er også svært stor turnover i bransjen, og et høyt sykefravær å forholde seg til. I ISS er det en konstant turnover på 20 prosent, og sykefraværet ligger på over ti prosent.

- Vi innrømmer gjerne at vi ikke får tak i den beste arbeidskraften og at vi ikke alltid er fornøyd med kvaliteten på det de ansatte gjør i Oslo-regionen. Det er et problem, og det er noe vi jobber for å løse. Satsingen på ISS Jobbsenter er den del av denne strategien, sier konserndirektøren. Han tror det vil gjøre yrket mer populært når jobben utføres i et team og på dagtid.

En ufaglært renholder tjener i dag 102 kroner i timen hos ISS. Det er i henhold til tariffavtale, og tilsvarer en lønn som ligger over det for eksempel en som er ansatt i varehandelen tjener. En renholder med fagbrev tjener to-tre kroner mer i timen.

Innen rengjøringsselskapene er det beinhard konkurranse om oppdragene, og selskapene legger seg svært lavt for å få dem. Like fullt er det mange som har gjort «rengjøringskonger» av seg her i landet.

ISS hadde en omsetning i Norge i fjor på 2,6 milliarder kroner og et driftsresultat på nær 174 millioner kroner. Overskudd etter skatt var på nær 60 millioner kroner.