Innkjøpssentral light til Vadsø
Det var under den forrige arbeiderpartiregjeringen - og før forrige valg - at helseminister Tore Tønne banket gjennom et forslag fra LO Finnmark og Finnmark fylkeskommune om å samle innkjøpene til landets sykehus i en felles sentral og å legge denne til Vadsø.
Beregninger gjort av konsulentselskapet Finnut Consult fra Vadsø viste at det kunne spares inntil en milliard kroner i året ved å koordinere alle sykehusinnkjøpene. I dag handler norske sykehus for mellom ti og femten milliarder kroner i året, innkjøp som er blant landets største i offentlig regi.
Konsulentselskapet, som ble engasjert av Helsedepartementet, fikk ikke i oppdrag å vurdere andre mulige beliggenheter for innkjøpssentralen enn Vadsø.
- Det var Finnmark som kom med forslaget om en felles sentral, for dem var dette knyttet direkte til at det skulle ligge i Vadsø, sier direktør Terje Skansen i Finnut Consult.
KRITISKE
Flere av de nyopprettede helseregionene stilte seg kritiske til forslaget. Det ble stilt spørsmål både ved beliggenheten så langt nord og ved hensiktsmessigheten ved å samle alle innkjøp i en felles sentral. Slik helseregionene er organisert i egne aksjeselskaper, handler de selv for flere milliarder kroner i løpet av et år.
- Vi syntes opplegget med å legge alt sykehusinnkjøp til en egen sentral i Vadsø virket veldig uhensiktsmessig. Vi innestår selv for en tredel av alle sykehusinnkjøpene som gjøres i løpet av et år, og vi får dermed stordriftsfordeler nok som det er. Vi føler ikke at vi har behov for enda større enheter når vi skal legge innkjøpene ut på anbud, sier administrasjonssjef Tor Berge i Helse Øst.
Berge understreker at regionen er innstilt på å gjøre det beste ut av det, og at de vil følge opp Helsedepartementets intensjoner. Det er ennå ikke avklart hva slags rolle sentralen i Vadsø skal få i forhold til den opprinnelige planen, og flere møter gjenstår. Det vil derimot etter det Økonomisk Rapport erfarer, ikke bli diskutert andre beliggenheter enn Vadsø for innkjøpssentralen.
I Helse Sør har det også kommet frem innsigelser mot å bygge opp en felles sentral for hele landet lagt til Vadsø. - Vi stilte spørsmål ved behovet for å legge en slik enorm enhet til Vadsø. Det er jo relativt langt vekk, sier prosjektleder Stein Caspersen i Helse Sør. Han sier at det som er viktigst, er at avstanden ikke blir for lang til brukere og leverandører. Det vil den jo bli ved å legge innkjøpsenheten på en helt annen kant av landet.
Ifølge Caspersen er den enheten han representerer i seg selv så stor at de hele tiden må være oppmerksomme på at det ikke skal være for lang vei mellom bruker og den som bestemmer vareinnkjøpene.
SKRUMPER INN
Innsigelsene har ført til at den sentralen som nå etableres, blir av mindre omfattende karakter enn det som var ment opprinnelig. Mens det i det opprinnelige forslaget var tenkt å ansette 50- 60 fagpersoner innen farmasi, medisin, økonomi og jus, skal det ikke ansettes mer enn halvparten nå i første omgang.
Helsedepartementet vil ikke lenger gå ut med tall for hvor mye som kan spares inn og vil ikke gå god for beregningene fra konsulentselskapet om innsparinger på en milliard kroner på årsbasis. Det er umulig for meg å si, sier politiske rådgiver Pål Chr. Roland i Helsedepartementet.
Departementet har heller ikke foretatt noen beregninger over hvor mye dyrere det blir å legge en slik innkjøpssentral til Vadsø enn til det sentrale østlandsområdet. Noen annen beliggenhet har i et hele tatt ikke vært diskutert.
- Det har ikke vært aktuelt å vurdere, men vi har ikke grunn til å tro at det vil bli noen særlige ekstrautgifter, sier Roland.
- Men det vil jo blant annet innebære store reiseomkostninger i og med at den legges så langt nord?
- Ja, det er jo åpenbart at det vil bety utgifter til reising. Men det tror vi blir lite i forhold til det som kan spares inn.
- Det er i dag svært vanskelig å rekruttere helsepersonell til Finnmark, omtrent halvparten av helsevesenet bemannes i dag av utlendinger. Er du ikke redd det blir vanskelig å rekruttere tilstrekkelig fagpersonell til Vadsø?
- I første fase er det snakk om å ansette fagpersonell i et 20-talls stillinger, så skal det utvides. Alt tyder på at rekrutteringen skal gå greit, sier Roland.
- Er dere fornøyd med at senteret bygges opp i Vadsø?
- Ja, sier han.