Innholdstjenester: 500 millioner i år?

Publisert: 29. oktober 2003 kl 10.54
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det startet med logoer og ringetoner for noen år siden. Siden har tjenesteutvalget eksplodert. I dag kan brukerne velge mellom nær sagt hva som helst, og bruken øker kraftig. I årets seks første måneder økte omsetningen med 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra NetCom.

Det er flere årsaker til den solide veksten. De nye telefonene som kommer på markedet har flere funksjoner, noe som gjør at innholdsleverandørene kan utvikle nye tjenester. Fargeskjerm, MMS og støtte for spill er blant de viktigste nyvinningene det siste året. 2003 ser dessuten ut til å bli «all time high» når det gjelder salg av mobiltelefoner. 1,6 millioner mobiler regner man med kommer til å bli solgt før nyttår. Mange ønsker å personifisere sin mobiltelefon med blant annet logoer og ringetoner, noe som betyr gode inntekter for innholdsleverandørene og operatørene.

TV-AVSTEMNINGER

Innholdsansvarlig i NetCom, Marius Halle, peker også på et par andre momenter som bidrar til den kraftige omsetningsøkningen.

- TV-kanalene har sett inntjeningsmuligheter ved bruk av SMS. Avstemninger i programmer som Idol og BigBrother har virkelig slått an. I tillegg har de startet egne chatteprogram som raskt ble populære blant ungdommene, sier Halle.

Han trekker også frem nummeropplysningstjenesten, tlf, spesielt. Denne tjenesten står for opptil 20 prosent av omsetningen for mange av innholdsleverandørene. I juli og julemåneden desember blir det bestilt betydelig flere innholdsmeldinger enn ellers i året.

- Juli fordi det er midt i sommerferien. Folk har bedre tid, samtidig som flere leser ukeblader, som igjen har mange annonser for denne type tjenester. I desember er det mange «juleting» som selger, som julekalender, egne ringetoner osv. Også på merkedager som Halloween og Valentinsdagen er omsetningen merkbart høyere, forklarer Halle.

Saken fortsetter under annonsen

FORTSATT ØKNING

I 2001 omsatte NetCom innholdstjenester for 100 millioner kroner, i 2002 for 125 millioner. Fortsetter utviklingen resten av året ser omsetningen ut til å bli på rundt 160-170 millioner kroner for 2003.

- Vi regner med en ytterligere vekst neste år. Flere nye telefoner, flere MMS-tjenester og spill vil nok være de viktigste årsakene til at innholdsmarkedet får enda et løft i 2004, tror Halle.

Mobiloperatørene tilbyr gratis MMS-meldinger ut oktober for å få fart på bruken av tjenesten. Dette vil igjen skape avhengighet blant brukerne slik at det genererer penger i kassen for operatørene. Operatørene vil i tillegg at flere av brukerne skal få mulighet til å prøve tjenesten i en lengre periode uten kostnader. Den sterke økningen i antall meldinger har ført til noe teknisk ustabilitet i tjenesten. Forlengelsen va gratisperioden vil derfor også bli brukt til å kvalitetssikre den tekniske plattformen.

TLF-TJENESTEN MEST ETTERSPURT

Informasjonssjef Sigurd Sandvin i Telenor Mobil mener det er grunn til å tro at bruttoomsetningen på alle innholdstjenester i eget nett vil havne på et sted mellom 300 og 400 millioner kroner i år.

- Bruken av MMS har begynt å ta av. Vi hadde 550.000 MMS i juni, 1,35 millioner i juli, 1,6 millioner i august og 2,1 millioner i september. Tjenesten er i alle fall tilstrekkelig teknisk stabil til at vi er klar til å begynne å ta betalt 1. november. Det er også vår hensikt, men vi vil likevel gjøre en markedsmessig vurdering før vi tar endelig beslutning om å starte takseringen denne datoen, sier Sandvin.

Saken fortsetter under annonsen

Sandvin sier at de mest etterspurte innholdstjenestene faktisk er tlf-tjenesten. Generelt ser han en betydelig vekst på chat-tjenester, spesielt de som er knyttet opp mot TV.

- Vi ser også at ulike avstemninger som for eksempel Idol-avstemningen trekker store volumer, men i korte perioder. Det har også vært en viss vekst i betaling av digitalt innhold på Internett via SMS. Forøvrig er det mest karakteristiske med markedet nå at det sprer seg utover på et mye bredere spekter av tjenester enn tidligere. For to til tre år siden var det logoer og ringetoner. Disse er der fortsatt, men man har i tillegg chat, værmeldinger, tlf, børskurser og avstemninger, forteller han.

SKREDDERSYDDE LØSNINGER

Sandvin sier at tlf-tjenesten er blant de mest brukte tjenestene bant forretningsfolk, mens aksjekurs med varsling og finansnyheter er brukt i mindre omfang.

- Forøvrig brukes SMS i stadig større grad i forretningslivet, men da i form av skreddersydde varslings- og informasjonstjenester som ikke er definert som innholdstjenester. Disse kommer derfor ikke inn i de oversiktene vi har over innholdstjenester, sier Sandvin.

MMS VIL ØKE OMSETNINGEN

Det finnes et utall av ulike innholdsleverandører som annonserer i dagsaviser, ukeblader og på nettet. Disse leverandørene vil få et oppsving etter hvert som brukken av MMS virkelig tar av. Ringetoner, logoer, bildemeldinger og animasjoner er alle populære. Java-spill utgjør også en økende andel av omsetningen innenfor innholdstjenester. Nordmenn er på topp i Europa når det gjelder å sende SMS-meldinger og nå ser det ut til at MMS-bølgen vil komme til å herje for fullt.

Saken fortsetter under annonsen