Ingen fiskelykke
- Vi vil få en vanskeligere konkurranse og miste markedsandeler. Vi må finne alternative markeder og får forsterket vår posisjon som råvareleverandør, sier Kristin Alnes, som er rådgiver på handelspolitikk i Fiskerinæringens Landsorganisasjon (FNL).
De landene som nå går inn i EU har utgjort et stort og tollfritt markedet på 103 millioner mennesker for bransjen. Nå blir det toll. Riktignok har Norge forhandlet frem tollfrie kvoter for de viktigste fiskeslagene, men kvotene er ifølge Alnes ikke så store som dagens gjennomsnittelige eksport til disse landene. Hun synes avtalen er for dårlig selv om den hindrer et dramatisk markedsfrafall 1. mai.
- Problemet er at dette markedet vokser og kjøpemønsteret er i ferd med å bli mer likt det vesteuropeiske. Vi skulle gjerne ha kunnet selge foredlet fisk dit, sier Alnes.
Det er fiskebåtenes nasjonalitet og merdenes nasjonale beliggenhet som bestemmer om man er innenfor eller utenfor EU. Norske fiskeforedlingsbedrifter kan derfor opprette virksomhet i et EU-land og kjøpe fisk fra EU-leverandører. Knapt noen bedrifter har etablert seg i denne regionen. Alnes hevder at kapitalsituasjonen er for dårlig i næringen til å kunne investere i Europa. Bedriftsetablering i EU vil ikke forandre tollsituasjonen for norsk fisk.
- Vi ser fiskerinæringen under ett, der alle ledd er avhengig av hverandre. Næringen vil helst drive fra Norge og eksportere derfra. Vi sitter med store fiskeresurser, sier Alnes, som nå håper på at en ny WTO-avtale kan lette tollbarrierer og hindre antidumpinganklager. Men forhandlingene går sakte.