Informerte ikke om akutt krise

Publisert: 22. oktober 2008 kl 15.36
Oppdatert: 24. oktober 2008 kl 09.22

Ifølge verdipapirlovens bestemmelser har et børsnotert selskap plikt til uoppfordret å informere markedet om forhold som kan påvirke aksjekursen i betydelig grad.
Konsernsjef Rune Bjerke opplyser i et intervju med VG onsdag at DnB NOR allerede i midten av september innså at banken var på sammenbruddets rand.
Men verken Oslo Børs eller markedet for øvrig har vært klar over hvor alvorlig situasjonen i Norges største bank var før nå.
Krisen i DnB NOR startet da investeringsbanken Lehman Brothers ble slått konkurs 15.september.

Dette sier Bjerke:

"Selv om det hadde blitt stadig dyrere å låne inn penger det siste året, så var fortsatt pengene der. Etter 15. september var det lange innlånsmarkedet utenfor Norge stengt. Bare innskudd over natten var tilgjengelig for lån bankene imellom."
"Vi kunne leve med dette noen dager eller en uke, men fra månedsskiftet september/oktober fikk vi ikke lenger lang finansiering. Utryggheten vokste dag for dag."

Dette sier loven:

"Utsteder skal uoppfordret og umiddelbart offentliggjøre innsideinformasjon som direkte angår utsteder."
"Opplysninger som nevnt i første ledd skal offentliggjøres på en effektiv og ikke-diskriminerende måte. Opplysningene skal i tillegg gjøres tilgjengelige på utsteders internettside etter at offentliggjøring har funnet sted."
"Utsteder må ikke kombinere offentliggjøring av opplysninger som nevnt i første ledd med sin markedsføring på en måte som er egnet til å villede."

Ba ikke om unntak

Børsnoterte selskaper har ifølge verdipapirloven anledning til å be Oslo Børs om utsettelse av offentliggjøring dersom det kan skade selskapets legitime interesser.
Informasjonssjef Tor Arne Olsen ved Oslo Børs opplyser til Økonomisk Rapport at DnB NOR ikke har bedt om en slik utsettelse.
Reglene om utsettelse av informasjon presiserer for øvrig at; "Dersom utsteder har grunn til å tro at opplysninger er kjent for eller er i ferd med å bli kjent for uvedkommende, skal utsteder uoppfordret og umiddelbart offentliggjøre opplysningene."

Saken fortsetter under annonsen

- Kan stilles spørsmål

Flere eksperter Økonomisk Rapport har vært i kontakt med mener det kan stilles spørsmål om DnB NOR har brutt loven om løpende informasjonsplikt.
Jussprofessor Filip Truyen ved Universitetet i Bergen sier det er avhengig av om banken på det aktuelle tidspunkt hadde konkret og presis informasjon som kunne være kursdrivende.
- På dette tidspunktetet var det allment kjent at bankene generelt hadde problemer med fundingen. Spørsmålet er om situasjonen i DnB NOR var vesentlig verre enn i andre banker, sier Truyen til Økonomisk Rapport.

Akutt krise

Ifølge VG var krisen i DnB NOR akutt 30.september.
Rune Bjerke tok da kontakt med Finansnæringens Hovedorganisasjon.
Et felles notat med forslag til krisetiltak ble levert regjeringen og Norges Bank 3.oktober.
Mandag 6. oktober kom Norges Bank med tiltak for banknæringen. Men det var for lite for DnB NOR.
"Jeg ble litt urolig, for jeg hadde vel oppfattet at det kunne komme kraftigere virkemiddel raskt. Så jeg tok på det tidspunktet et møte med alle på ledernivå og skjerpet aktsomheten internt." sier Bjerke.

Søndag 11.oktober la regjeringen frem sin krisepakke på 350 milliarder kroner.

Men først nå opplyser DnB-sjef Rune Bjerke hvor alvorlig krisen i banken egentlig var.

SMS fra DnB NOR

Saken fortsetter under annonsen

Økonomisk Rapport har kontaktet DnB NOR med spørsmål om informasjonsplikten på noe tidspunkt ble vurdert, og eventuelt hvordan.
Vi har mottatt følgende SMS fra bankens informasjonsavdeling:

"Vi har ikke anledning til å svare på det du spør om av hensyn til Kredittilsynets granskning. Generelt er forhold knyttet til behandling av innsideinformasjon omfattet av verdipapirhandelloven."