Industriproduksjonen og ordretilgangen faller

Publisert: 8. mai 2009 kl 13.40
Oppdatert: 11. mai 2009 kl 10.58

Norsk industriproduksjon falt med 2,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Metallindustrien og trelast- og trevareindustrien er hardest rammet av finanskrisen fram til nå. De store problemene i den internasjonale bilindustrien har en klar innvirkning på etterspørselen av metall, og produksjonen i metallindustrien gikk ned med 15,7 prosent det siste kvartalet. Redusert byggeaktivitet i Norge har rammet trelast og trevare. Produksjonen i denne bransjen gikk ned med 20,5 prosent fra fjerde kvartal i fjor til årets første kvartal.

Produksjonen i bygging av skip og plattformer hadde en vekst på 3 prosent i samme periode. Det er knyttet til den nåværende ordremassen som fortsatt gir grunnlag for til dels høy aktivitet.

Samtidig rammes stadig flere industribedrifter av sviktende ordretilgang. Ordretilgangen i første kvartal 2009 viser at tilgangen var hele 28,9 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Ordreservene viser også tilsvarende forløp, men her var nedgangen noe mindre. Fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal 2009 minket disse med 19,3 prosent.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen