Imagebyggerne

Publisert: 25. september 2009 kl 13.21
Oppdatert: 25. september 2009 kl 13.39

DOMMERNE:

Hans Mathias Thjømøe er førsteamanuensis ved Institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI. Han forsker på merkevarebygging, sponsing og effekt.

Trond Blindheim er førstelektor ved Institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI. Han har fartstid fra reklamebransjen og har skrevet en rekke bøker innenfor områdene reklame, markedsføring og forbrukssosiologi.

Stein Erik Hagen - investor og tidligere Rimi-eier:

Gir ny-adel et ansikt

Thjømøe: Klengenavnet Rimi-Hagen kommer aldri til å slippe taket. Mannen vil alltid assosieres med Rimi. At han signaliserer arroganse og statusjag, og gir inntrykk av å prøve å grave opp grevskapet, er et problem for Rimi, selv om Hagen har solgt seg ut.

Blindheim: Rimi var kjipe butikker med dårlig utvalg og stusselig utseende. Hagen, derimot, lar seg gjerne filme i hagen på godset, som en norsk utgave av Napoleon. Sånn sett signaliserer han det motsatte av Rimi, men som investor dømmes han etter andre kriterier. Han demonstrerer at han har skrekkelig mange penger, og er en bjelleku for andre spekulanter. Alle vil bli rik som Hagen.

Saken fortsetter under annonsen

Herman Friele - kaffemann og ordfører

Gir kaffebønner personlighet

Thjømøe: Friele gjorde et scoop da han ble ordfører. I utgangspunktet er det umulig å skille en kaffe fra en annen, men han har klart å sette Frielekaffen på kartet. Hver gang Friele står på forsiden av en avis, står kaffen der.

Blindheim: Friele er selve symbolet på gamle penger og dannet borgerskap. Han kan sjarmere folk på mange språk. Det var uheldig at han prøvde å fremstille sine kaffebønder som lykkelige og velkledde i en reklamefilm, når det siden ble avslørt at de hadde like elendige kår som alle andre kaffebønder, men at han utbytter fattige, er likevel ikke hovedinntrykket. Som leder fikk han verdens beste attest da hans ansatte i Bergen gikk ut og stemte Arbeiderpartiet i forrige kommunevalg fordi de ikke ville miste ham som sjef. Det gjør at folk vil kjøpe kaffen hans.

Celina Midelfart - Deleier i Midelfart Sonesson AB og investor

Sladderpressens drømmedame

Thjømøe: Midelfart kan bli en fare for sitt eget firma. Hvis det blir for mange kjærester, festing og dill dall, kan hennes forretningspartnere trekke seg. L´Oréal vil nok ikke assosieres med en som er en klovn. Midelfart burde heller profilere sine forretningstalenter.

Blindheim: Hun har først og fremst et jetsett-image som blir forsterket av rikingene når hun viser seg med rikinger som Donald Trump, Kjell Inge Røkke, Ole Robert Reitan og Stordalen. Når Midelfart kjører med sin store bil mot enveiskjøring og parkerer på fortauet, virker hun bortkjemt og sossete. Vi hører at hun er veldig flink når hun snakker, men lar oss ikke rive med av hennes gode humør. Midelfart gir ingenting av seg selv. Vi ser at hun er pen, og sånn er hun muligens en god reklame for hud- og slankeproduktene sine, men jeg tror at utseendet og stilen står i veien for hennes fremtreden som forretningskvinne.

Gerd-Liv Valla - avgått LO-leder

Saken fortsetter under annonsen

Felt av sin stil

Thjømøe: Valla falt for eget grep. Hun har vært en steintøff rytter på statsministerens rygg, og pisket ham gjennom ting andre ikke ville fått til. Men at hun tilsynelatende brukte den samme brutaliteten i egen organisasjon, var sjokkerende. At en LO-leder, som arbeider mot mobbevilkår og for et godt arbeidsmiljø bryter reglene, er ti ganger verre enn når andre gjør det.

Blindheim: Valla sto frem som så tøff at det ble laget en felle for henne. Hun gikk knallhardt ut mot utnevnelsen av Johan Fredrik Oddfjell som styreleder i Statoil, filleristet Stoltenberg for at regjeringsmedlemmer kostet på seg firmabiler og fikk Jens Stoltenberg til å stå skolerett da han prøvde seg med en ny sykelønnsordning. Rollen som overstatsminister var farlig. Jeg tenkte: Når kommer vendettaen?
Yssen er Vallas rake motsetning. Hun har vært gift med reklamemannen Kjell Try, kler seg i design og viser seg på in-stedet Arkimboldo. Valla sa at hun hadde mektige venner, men det hadde sannelig også hennes uvenn. Valla ble felt av en strategi med militær presisjon. Hennes image gjorde at hun ble et lett bytte.

Idar Vollvik - Investor, Chess-gründer

Er seg selv nok

Thjømøe: Vollvik gjorde et skup med Chess, men etter det har han bare rotet det til. Han fikk en selvtillit som ikke henger sammen med hans evner. Han oppfører seg som en lottomillionær.

Blindheim: Uansett hva Vollvik gjør, vil han alltid være Chess-trynet. Kjendiseriet har han skapt selv. Holdningen har vært at det er billigere med en forside i avisen enn en helside betalt reklame. Mer effektivt er det også. Men strategien har han ikke tenkt ut selv. Det sies at han en gang reagerte med raseri over et negativt oppslag og skrek at han skulle saksøke journalisten. PR-rådgiveren sa: Nei, inviter ham på middag i stedet, og forklar saken med et smil. Siden var det nettopp det han ble kjent for: Å være snill mot de slemme. Han tok telefonen hver gang, og bød på seg selv. Det var annerledes med en fargeklatt i norsk næringsliv. Og det har betalt seg. For ikke lenge siden leide Vollvik et fly for å nå børsen i Norge. Det var selvsagt bare et PR-stunt. Han trengte ikke å rekke børsen, det han hadde behov for, var oppmerksomhet rundt aksjen hvor han var høyt eksponert. Det kostet en million å leie flyet, men han tjente fem millioner på fart i aksjehandelen. Vollvik er smartere enn han later som.