IKT på tå hev
Bransjen er skremt over tanken på hva myndighetene kan komme til å gjøre fordi departementene og tilsynene ikke har fulgt med på teknologiutviklingen.
Seniorrådgiver Rune Foshaug i Abelia, som er en næringsorganisasjon for IKT-bedrifter, sier at myndighetene ikke har tatt innover seg de siste årenes sammensmelting innenfor IKT-området. Han viser til en rapport fra konsulentselskapet Intech, som konkluderer med at reguleringer på feil premisser kan få store negative konsekvenser for IKT-sektoren. Rapporten er bestilt av Abelia. Ifølge rapporten regulerer kulturdepartementet kringkastingsmarkedet som om ingen teknologiutvikling har skjedd på 15 år. Post- og teletilsynet regulerer IKT-markedet med utgangspunkt i telemarkedet slik det så ut for syv til ti år siden, og departementene regulerer hvert sitt teknologiske områder som om sammensmelting mellom teknologier ikke har funnet sted. Moderniseringsdepartementet regulerer IT, mens kultur tar seg av radio, TV og media. Samferdselsdepartementet regulerer telekommunikasjonen.
Dagens regler favoriserer etablerte bedrifter, bransjer og teknologier. Abelia vil ha teknologinøytrale bestemmelser. Det får de med EUs IT-direktiv. Problemet er ifølge Foshaug at de kan risikere nøytralitet på høyeste reguleringsnivå, slik at alle teknologier underlegges rigide bestemmelser, med det resultat at Norge sakker akterut fordi reglene hindrer utvikling og innovasjon.
KABEL-TV
Kabel-TV er blant dem som sliter med avleggse regler, ifølge Foshaug. Selskapene er pålagt å sende NRK og TV2 og de plikter å la abonnentene stemme over hvilke kanaler som skal inngå i standardpakker. Konkurrentene, som sender over koppernettet, satellitt, bredbånd og mobil, har ikke samme krav. Resultatet er at kabel-TV-selskapene stiller svakere i forhandlingene med NRK og TV2, og de får ikke utviklet tilbudet og prispakker slik de ønsker.
Intech beskriver i analysen sin hvordan særreguleringer i form av for eksempel prisregulering i et marked eller en teknologi (for eksempel koppernettet) hindrer annen teknologi (for eksempel fiber) å utvikle seg fordi reguleringen gjør kopper kunstig billig. Det vil gå utover multimedietjenestene. Reguleringer har en tendens til å gi fordel til gitte teknologier selv om den forsøker å være teknologinøytral.
SAMLING
Abelia mener ifølge Foshaug at Regjeringen bør vurdere å legge ansvaret for hele IKT-sektoren (medier, tele, IT) innunder ett departement, mens Statens medieforvaltning og Post- og teletilsynet bør vurderes samlet i ett tilsyn. Organisasjonen ber som et minstekrav om at regjeringen etablerer et IKT-utvalg nå for å se de ulike teknologiske områdene i sammenheng.
Markedsutviklingen
- Medienettet har blitt digitalt. TV kan sendes på mange måter.
- Mobile nett er etablert - GMS, UMTS og 4G.
- Teknologiutviklingen har sørget for at kobbernettet kan brukes til mer enn telefoni, - blant annet internett og TV.
- Kabelnett av fiber er lagt.
- På tjenestesiden har vi blant annet: Interaktiv-TV, mobil-TV, video on demand, DAB-radio, en rekke mobil-tjenester (lyd, bilde, betaling, bestilling osv), posisjoneringstjenester (som GPS), internettjenestene (som inkluderer radio, TV og telefoni).