IKT 50: Venter fortsatt på oppgang

Publisert: 10. november 2003 kl 14.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det kan imidlertid lysne i Norge. I vår tok de innersvingen på EDB Business Partner om en gigantavtale med Gjensidige Nor. Den kan utvikles til noe mer.

Den finske systemintegratoren er likevel ikke spesielt optimistisk. Mens kursen på IT-aksjer stiger på børsen, er selskapet fortsatt forsiktige i sin vurdering av markedet.

«Selv om det er noen små positive signaler, er det ingen klare tegn på at markedet vil hente seg inn», skriver de i sin siste kvartalsrapport.

MEGET VANSKELIG

Den økonomiske nedturen for TietoEnator begynte i 2001, fortsatte og forverret seg ytterligere i 2002. Da var det lite eller ingen rom for ekspansjon.

Investeringsviljen lå nærmest på frysepunktet i telekom-, bank- og finansbransjen - selskapets kjerneområder.

I fjorårsrapporten legger selskapet ikke fingrene mellom i sin beskrivelse av virkeligheten: «Markedsforholdene var meget vanskelige med fortsatt lav etterspørsel og kraftig prispress på maskinvare og konsulenttjenester».

Saken fortsetter under annonsen

Likevel klarte TietoEnator å berge svarte tall. Av en totalomsetting på 1,27 milliarder euro, fikk de et resultat etter skatt på 63,91 millioner euro. Det var betydelig svakere enn samme periode året før. Selskapet kuttet kostnader og kvittet seg i flere runder med mange ansatte.

I Norge gikk det enda dårligere. Rett nok steg omsetningen med 12 millioner kroner til 447 millioner kroner, men resultat før skatt endte på minus 24,2 millioner kroner.

PRESSES AV DE STORE

I 2003 har selskapet som andre nordiske aktører blitt hardt presset av store internasjonale aktører som IBM og HP.

Flere kommentatorer mener at de nordiske løsningsleverandører kan bli spist opp eller presset ut av gigantene.

I Norge er situasjonen imidlertid annerledes. Lokale norske kunder, hevder analysebyrået IDC, er for små til å friste de store internasjonale selskapene til massiv innsats.

Nettomsetningen på konsernnivå økte med ni prosent i årets tre første kvartal. Men resultatet etter skatt ble svekket med nærmere ti prosent til 40,1 millioner euro i forhold til det, etter egen beskrivelse, meget vanskelige fjoråret.

Saken fortsetter under annonsen

I Norge går det heller ikke spesielt bra. Mens omsetningen i konsernet økte, sank den med 11 prosent til 60 millioner euro her hjemme på berget.

Av konsernets samlede omsetning sank norske TietoEnators andel med ett prosentpoeng til seks prosent.

Offentlig sektor er kanskje det området i Norge hvor TietoEnator har satt sin største lit til og brukt mest krefter på å vinne det siste året. Bestrebelsene har ikke slått til enda.

Men det er et lyspunkt på en ellers ganske matt himmel. I fjor vinter dro TietoEnator Financial Solutions in en avtale om ny plattform for banksystemene i Gjensidige Nor.

De kommer til å erstatte en plattform som er levert av EDB Fellesdata, som gikk på det flere beskriver som et sviende tap i og med den finske seieren. Et bankmonopol kan stå for fall.

Plattformen skal være på plass i 2006. Avtalen er verdt 175 millioner kroner. Men det behøver ikke slutte med dette.

Fra årsskiftet går Gjensidige NOR og DnB går nå sammen om DnB NOR. TietoEnator kan bli hovedleverandør av banktjenester til den nye bankgiganten.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen
















TietoEnator
Tall i millioner20022001
Endring

Driftsinntekter447434,93 %
Resultat før skatt-24,231,6
-

Resultatgrad 2002-3