IKT 50: Pengene renner ut av UPC

Publisert: 10. november 2003 kl 14.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I 2002 omsatte UPC Norge for 615 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på minus 524 millioner. Selskapets omsetning økte med vel 11 prosent fra 2001 til 2002, mens resultat før skatt falt med i overkant av ni prosent. UPC Norge er heleid av Europas største privateide bredbåndsselskap, United Pan-Europe Communications. Selskapet leverer integrerte kommunikasjons og underholdnings produkter i form av TV-, Internett- og telefontjenester.

UPC har tapt enorme summer på massiv utbygging av nettene i Norge og i de andre landene UPC er etablert. Morselskapet har gjennomført en redningsaksjon. Dette har gjort at underskuddene har krympet. UPC Norge mener resultatet er i overensstemmelse med de planer og budsjetter selskapet har hatt. Store investeringer i nett og infrastruktur og ekstraordinære avskrivninger medførte det negative årsresultat på i overkant av en halv milliard kroner. I dette resultatet ligger det en engangsnedskrivning på 311 millioner, restruktureringskostnader på 71 millioner og ordinære avskrivninger på 261 millioner. Administrerende direktør Gunnar Evensen i UPC Norge sier at selskapet har ryddet opp i balansen, fått opp inntjeningen og at den positive trenden fortsetter.

- Den positive trenden fortsetter og vi er fornøyd med det. I perioden 98 til 2000 bygget selskapet om nettet i et høyt tempo samtidig som nye tjenester ble lansert, og dette gikk utover inntjeningen, sier Gunnar Evensen.

SELVFINANSIERENDE I 2003

Øyvind Husby, direktør strategi og samfunnskontakt i UPC, mener at UPC Norge ikke har blitt nevneverdig berørt av refinansieringen og at det har vært «business as usual».

- UPC Norge vil være selvfinansierende i 2003, og vil ikke ha behov for ytterligere tilførsel av likviditet for videre drift og investeringer, sier Øyvind Husby.

- Vi vil fortsette å prioritere kvaliteten på tjenestene og servicen vi leverer til våre kunder. Vi har også i 2002 investert mye i kompetanse, IT-systemer og opplæring, og vi føler vi nå er godt rustet til å gi kundene den kvalitet og service de fortjener. Allerede i dag tilbyr vi kundene vesentlig bedre service enn vi klarte for bare ett år siden, sier Husby.

Saken fortsetter under annonsen

UPC har tidligere fått mange klager på sin kundeservice, men forbedringstiltak har vært et prioritert satsingsområde den siste tiden.

UPC har derfor begynt et omfattende arbeid for å bedre kundeopplevelsen. Selskapet har benyttet seg av Balansert Målstyring, og brutt ned visjoner og forretningsideer til konkrete delmål for hele organisasjonen. Der målene ikke har blitt møtt, har selskapet fortløpende satt inn ekstratiltak. Hovedsatsingen ligger på kundeservice på telefonen. UPC hadde tidligere i snitt fem minutters ventetid på telefonen. Nå er UPCs harde mål å få ventetiden ned på under to minutter i snitt.

BYGGER MER FORSVARLIG

I 2000 investerte UPC nærmere 800 millioner kroner i kabelnettet i Sør-Norge. Året etter var investeringene rundt 500 millioner, og beløpet falt til 167 millioner i fjor. Pengene har rent ut av selskapet og eierne har strammet inn på pengekranen. Dette har satt en liten brems for videre utbygging.

Per. 30. juni 2003 dekket UPC Norges nettverk totalt 483.800 husstander i store deler av Sør-Norge. Av dette var ca. 338.500 kabel-TV abonnenter, hvorav ca 32.500 var Digital-TV abonnenter. I tillegg hadde UPC Norge ca. 23.400 telefoni- og ca. 33.400 Internett-abonnenter.


Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen










UPC Norge
Tall i millioner20022001
Endring

Driftsinntekter615,8554,46,29 %
Resultat før skatt-523,8-478,8-9,39 %
Resultatgrad 2002-86