IKT 50: Opp av bølgedalen

Publisert: 10. november 2003 kl 14.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Rundt 60 ansatte måtte gå i Norge - 90 i selskapets avdelinger i andre land.

Det markerte slutten på en utvikling som er beskrevet som en eneste lang nedtur siden selskapet i 1997 ble skilt ut fra Tandberg.

Omstruktureringen slo allerede ut i regnskapstallene for fjerde kvartal, da selskapet for første gang på lenge leverte et mindre overskudd.

Den positive utviklingen har forsterket seg i 2003. I år har Tandberg Television seilt opp som en av kursvinnerne på Oslo Børs.

OVERSKUDD

I tredje kvartal i år overgikk selskapet analytikernes estimater med et resultat før skatt på 19,1 millioner kroner. I samme periode i fjor måtte eierne leve med et tap på 225,7 millioner kroner.

Fjoråret under ett avspeiler den vanskelige beslutningen som ble tatt forut for pressemeldingen den 28. august. Av en omsetning på i underkant av en milliard kroner, bokførte selskapet et resultat før skatt på minus 293 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

I år ligger det an til et mindre overskudd - mye takket være fjorårets snuoperasjon, men også generert av mer positive vinder som nå preger IT-verdenen generelt og TV-verdenen mer spesielt.

Tandberg Television har lenge levd i håpet om et gjennombrudd for digital-tv. Det nye nettet har iidlertid latt vente på seg. Salget har aldri tatt av, hvis det overhode har kommet i gang.

FLERE BEN

Selskapet har imidlertid flere ben å stå på, og som har sikret inntekter. Selskapet har høstet på produkter som sørger for at TV-signalene kommer frem, enten over satellitt, jord, kabel eller telenett.

Det har imidlertid ikke gått over forventning. Siden 1999 har selskapet byttet ledelse tre ganger, senest i sommer til britiske Eric Cooney.

I fjorårsrapporten skrev hans forgjenger Gwyn Pugh at selskapet måtte svare på den verdensomspennende økonomiske nedturen i den digitale kringkasterverden med «flere vanskelige organisatoriske beslutninger».

Tandberg tapte også på et lavere annonsevolum i verdens radio- og tv-stasjoner, som igjen førte til reduserte investeringer i ny infrastruktur.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg kom økonomiske problemer og behov for kostnadskutt blant verdens kabel- og telekomselskaper - med andre ord Tandberg Televisions historiske kjernekunder.

XDSL-REVOLUSJON

I denne situasjonen klarte de å opprettholde sin markedsandel. Størst fremskitt, og mest håp har selskapet satt til sine systemer for videooverføring via telefonkapabel, såkalt XDSL-teknologi.

ADSL holder nå på å bre om seg blant det norske og europeiske folk. Med det vil også video via nettet komme stadig sterkere inn i de tusen hjem.

I fjor ble Tandberg Television presentert av flere analytikere som en klar oppkjøpskandidat. Det ble sterkt tilbakevist fra selskapet, som fortsatt lever i bedre velgående enn på den tiden i fjor.

På høyden i desember 1999 hadde selskapet en kurs på 120 kroner. For et år siden var den faretruende nær seks kroner.

Mandag 3. november var kursen kommet på 27,40 kroner - nesten på det nivå analytiker Ole A. Gulsvik i Norse Securities hadde spådd ett og et halvt år tidligere.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen



















Tandberg Television
Tall i millioner20022001
Endring

Driftsinntekter969,11339,3
-27,60 %

Resultat før skatt-293,210,1
-

Resultatgrad 2002-28