IKT 50: Norsk teknoeventyr

Publisert: 10. november 2003 kl 13.41
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Technoguide var Norges kanskje best bevarte industrihemmelighet og største industrieventyr da nyheten om salget ble kjent i fjor høst.

Over natten ble et selskap knapt noen hadde hørt om, omtalt i en samlet norsk finanspresse i rosende ordelag.

De hadde vært nær «berømmelse» i 1998 da de ble nominert til Rosingsprisen. Men det ble med nominasjonen. Prisen uteble - angivelig fordi juryen ikke skjønte hvilket produkt de hadde mellom hendene, sa gründer Nils Petter Fremming (41) den gang.

BILLIG, MEN BRA

Sammen med daglig leder Jan Pihl Grimnes (42) og Anders E. Kihlberg (begge 41), Sven Arne Vik (50), og Pål Hovdenakk (37) var han med å utvikle Petrel - et tredimensjonalt verktøy for modellering av olje- og gassreservoarer.

Petrel har vagt stor oppmerksomhet og oppnådd suksess i oljeverdenen - ikke minst fordi den Windows- og PC-baserte programvaren er enklere, billigere og mer lønnsom i drift enn konkurrentenes Unix- og stormaskinbaserte 3D-verktøy.

Forhistorien til Technoguide ligner til forveksling forhistorien til HP og Apple og andre toneangivende selskapene i Silicon Valley. I 1996 ble selskapet drevet frem av fem unge menn i en kjeller i Oslo-forstaden Røa. Der er de fortsatt, men nå i Røa Næringspark.

Saken fortsetter under annonsen

Da selskapet ble solgt etter snaue seks år hadde de etablert kontorer i 14 land med 125 ansatte - de aller fleste selgere. Mellom 40 og 50 arbeidet i Oslo. Salget eksploderte i 2001, og enda mer i 2002.

- Vi fikk avtale med viktige lokomotiver som Shell og Exxon, som igjen bidro til at vi fikk økt salg i Europa og i Nord-Amerika, sier produktsjef Pål Hovdenakk.

Driftsinntektene ble mer enn femdoblet i 2002 til 536,4 millioner kroner. Samme år ble driftsresultatet åttedoblet til 470,8 millioner kroner. Resultatmarginen var på hele 88 prosent. Økonomer sperrer øynene opp når de ser tallene.

- Vi var et lite og kostnadsbevisst selskap som hadde et dyrt produkt med lave egne kostnader, men som likevel var langt billigere enn konkurrentenes, sier Hovdenakk.

Dessuten, legger han, hadde de til tross for avansert og komplisert teknologi, klart å lage et produkt som brukerne oppfatter som enkelt.

Schlumberger Oilfield Services punget ut med 407 millioner kroner for den norske teknologibedriften. Gründerne puttet «bare» 289,5 millioner kroner i egen lomme. Resten ligger igjen i Technoguide som i dag er et sovende selskap.

Petrel er i dag et integrert produkt i Schlumberger. Innlemmelsen har ikke bare vært enkel, men nå begynner gründerne å se resultatene av Schlumbergereffekten på utvikling og salg. Det går mot en dobling i omsetningen i 2003.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kunne nok fått til mye på egen hånd, men ikke så mye, sier Hovdenakk.

Petrel har gjennom Schlumberger vunnet innpass i flere nasjonale oljeselskaper, som Pemex i Mexico og Petrobras i Brasil. Utviklerne nyter også godt av samarbeidet.

- Vi møter stor forståelse, opplever å bli hørt på og har fått svært gode utviklingsmuligheter i det amerikanske selskapet, sier Hovdenakk.

Selv om gründerne har blitt rike, er de ikke bare glade for at bedriften har havnet på utenlandske hender. At nye norskutviklede IT-produkter forblir i Norge er blitt unntaket som bekrefter regelen.

- Vi var i ferd med å bygge opp en global organisasjon, men det var ingen norske alternativ som kunne brakt oss videre fra 14 til 50 utenlandske kontorer, sier Hovdenakk.


Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen

















Technoguide
20022001Endr.
Omsetning536,4101,6428,20 %
Resultat før skatt468,959,8684,50 %
Resultatgrad87