IKT 50: Ericsson svingte øksen

Publisert: 10. november 2003 kl 13.39
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Så sent som i 2000 lå inntektene på over 2 milliarder kroner i Norge, men i fjor bikket det kraftig ned, og endte på 965 millioner kroner. Sviktende salg ble kompensert ved å svinge øksen over arbeidsstokken. I løpet av to år er bemanningen redusert fra om lag 1000 til dagens rundt 300.

- Det er tre forhold som har spilt inn her. Den kraftige restruktureringen og nedbemanningen har redusert salget av utviklingstjenester til konsernet. Det andre er at salget i det norske markedet har vært på det laveste nivået på lang tid for oss. Og det siste er at Ericsson hele tiden rendyrker forretningsmodellen, slik at det som skal faktureres lokalt, faktureres lokalt, selv om vi er involvert i prosjekter som foregår utenlands, sier administrerende direktør i Ericsson AS, Tor Ø. Frydenberg.

Ericsson AS markedsfører og selger konsernets produkter, løsninger og tjenester i Norge. Kundene omfatter både store teleoperatører og et vidt spekter av store og små bedrifter som kjøper bedriftstelefoniløsninger gjennom partnerne.

Hovedkontoret ligger i Asker med salgs- og markedsorganisasjon og utviklingsvirksomhet innen trafikkstyring i mobilnett. I Grimstad har selskapet en avdeling for utvikling av datakommunikasjon i mobiltelefoner, og supportavdeling for teleoperatører i Norden og Baltikum, mens selskapet har en avdeling i Halden for utvikling av sensorer og mobil radarteknologi for forsvarssektoren.

Ericsson-konsernet er aktiv i over 130 land, og som et ledd i selskapets globale restruktureringsprogram skal antall ansatte på verdensbasis være redusert til 47.000 innen utgangen av 2004. Ved årsslutt 2002 var bemanningen til sammenligning på 64.000.

Sist i oktober 2003 kom siste melding om nedbemanning i Norge. Nedbemanningen berører Ericsson Mobile Platforms, Ericsson Enterprise, markeds- og salgsorganisasjonen samt stabs- og støttefunksjoner, men uten at noen av disse områdene nedlegges.

- I så måte er vi på en måte et speilbilde av konsernet, sier Frydenberg.

Saken fortsetter under annonsen

Av de 53 som må slutte i Norge, kommer 24 fra Ericsson i Grimstad. Heretter skal avdelingen administreres fra Asker. De to toppsjefene i avdelingen forsvinner fra selskapet.

TØFFE TAK

Fjoråret var knalltøft for konsernet Ericsson med omsetningssvikt, gigantunderskudd, omstrukturering og oppsigelser. Ericsson tjente ikke nok penger på verken nettverk, mobilteknologier eller mobiltelefoner.

Alt dette fikk Ericssons nye toppsjef i hendene da han tiltrådte i vår. Carl-Henrik Svanberg presenterte et første kvartal i år med et underskudd på 3,4 milliarder svenske kroner, noe som var en forbedring fra 4,4 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

I andre kvartal fortsatte den positive trenden. Analytikerne spådde nok et underskudd i milliardklassen, men telegiganten gjorde spådommene til skamme og leverte et underskudd på bare 200 millioner svenske kroner.

Så i tredje kvartal kunne endelig Ericsson melde om overskudd, nok en gang langt i overkant av forventningene på forhånd. Ericsson fikk et justert driftsresultat på 1,3 milliarder kroner i tredje kvartal, sammenlignet med minus 3,2 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

Ordreinngangen i tredje kvartal var 28 milliarder svenske kroner, en økning på 37 prosent fra samme periode i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

Her i Norge må ermene fortsatt være oppbrettet for tøffe tak.

- Vår viktigste utfordring fremover er å øke vår tilstedeværelse innenfor alle områder, og øke markedsandeler, sier administrerende direktør Tor Ø. Frydenberg.





Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen














Ericsson
Millioner20022001Endr
Driftsinntekter9651805-46 %
Res. før skatt-54-10-401 %
Resultatgrad 2002-6