Ikke finanskrise i skiløypene

Publisert: 15. desember 2008 kl 14.00
Oppdatert: 16. desember 2008 kl 15.01

Forklaringen er mer snø nå enn på samme tid i fjor, særlig på kundesterke Østlandet.

- I fjor kom ikke snøen før langt ut i januar mange steder. Nå er det strålende forhold svært mange steder, sier skisjef Jim T. Bakerød i Gresvig til Newswire.

Han mener det er sterke psykologiske faktorer som styrer nordmenns ønske om å spenne på seg skiene.

- Er det snø i marka eller på fjellet, men ikke på fortauet, merker vi liten effekt av et snøfall. Det må snø utenfor vinduet for at folk skal komme i vinterstemning. Først da merker vi trøkket i butikkene, sier Bakerød.

Skjermet

Sportsbutikkene har hatt et svært godt salg i oktober og november, melder interesseorganisasjonen Sportsbransjen AS. Enkelte kjeder kan vise til ti prosents vekst.

- Sportsbransjen er mer skjermet fra finanskrisen enn mange andre, for eksempel byggebransjen. Når vi bruker mindre penger på bil, hus og reiser, får vi mer til å bruke på oss selv. Og folk er opptatt av å ta vare på helsen sin, sier Bror W. Stende i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH.

Saken fortsetter under annonsen

Men den voldsomme veksten sportsbransjen har hatt de siste årene, vil avta i år.

- Vi tror på en vekst på rundt fire prosent, og tre prosent til neste år, sier Stende.

I godt humør

Trening og fysisk aktivitet gjør at kroppen produserer endorfiner, også omtalt som kroppens eget morfin. I tillegg til å dempe eventuell smerte, gir de biokjemiske stoffene en følelse av velvære.

- Å holde seg i form bedrer humøret, noe som kan være verdt å merke seg i disse tider. På ski får du overskudd på flere måter. Skogen er et vakkert skue om vinteren, med snøtunge greiner og is på vannene, sier Bakerød i Gresvig.

Selv var han på ski fire ganger i forrige uke og mener å merke det på humøret.

- I mye bedre humør, til og med. I bransjen kaller vi snø for hvitt gull og det er vel bare de som må måke oppkjørselen som ikke liker at det snør.

Saken fortsetter under annonsen

Mer tupp bak

G-Sport- og Intersport-butikkene har solgt særlig mye turski så langt i år, med en salgsvekst på 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Alpinutstyr til barn går også fort ut av butikk om dagen.

- Det er litt tidlig å snakke om trender ennå. Men i skibakken er det enda mer fokus på twin tip og freeride. I år har twintip-trenden komme til langrennskiene for barn, med ''Snurrle''-skiene til Åsnes, sier Bakerød.