I pose og sekk

Publisert: 21. september 2009 kl 11.54
Oppdatert: 21. september 2009 kl 12.03

For DnB NOR er det et poeng å være godt forankret i hjemlandet. Selv om den største veksten skjer utenfor landets grenser, og 18 prosent av inntektene i bedriftsmarkedet nå kommer fra utlandet.

Leif Teksum vurderer bankens internasjonaliseringsprosess på denne ­måten:

- Ser vi på hvordan vi opererer på næringslivssiden, har vi helt klart blitt mer og mer internasjonale. Men det er fordi norsk næringsliv er blitt mer og mer internasjonalt. Norske bedrifter har vært nødt til å tilpasse seg en globalisert verden, og jeg mener at norsk næringsliv har tilpasset seg ganske tidlig i forhold til mange andre land. Derfor har vi kommet i en ganske gunstig posisjon, sier Teksum.

- Dette er også årsaken til at Kina-effekten ikke hatt så stor innvirkning på Norge som den har hatt andre steder, mener han.

DnB NOR vokste med 100 milliarder kroner i fjor - eller med omtrent ett stykk Fokus Bank.


Viktig hjemmemarked

Saken fortsetter under annonsen

DnB NOR-toppen er ikke enig med dem som sier svakheten i norsk og nordisk bankvesen er at man i for stor grad er knyttet til hjemmemarkedet.

- Vi mener det er en styrke. Fordi vi lever i et land som er helt unikt i makrobildet. Vi har store overskudd på betalings- og handelsbalanse, vi eksporterer varer som verden etterspør i større og større grad og vi importerer mer og mer, men til stadig lavere priser. Det å operere i et slikt marked for en finansinstitusjon er veldig bra, påpeker Teksum.

DnB NOR ser for seg en sterk vekst i det norske markedet fremover, spesielt innen pensjoner og sparing. - Vi kan ikke forvente at det offentlige og arbeidsgiverne verken kan eller vil betale for pensjonene i fremtiden. Det fører til at den enkelte må ta større del av pensjonsforpliktelsene selv. Så det som nå kommer til å skje på pensjonssiden, gjør at vi forventer at sparingen vil vokse enda mer enn det vi har sett til nå.

Leif Teksum er helt enig med ekspertene om at nye produkter vil bli en vekstdriver i finansnæringen fremover. Spesielt produkter innenfor kapitalforvaltning og livsforsikring. Men Teksum tror også formen for banksparing vil endre seg, og at man vil se stadig flere kombinasjoner av forskjellige produkter.

- Som for eksempel aksjeindeksobligasjoner. Det er et produkt hvor man pakker inn tradisjonell banksparing sammen med sparing i verdipapirer. Vi ser også at eiendomsfond er blitt veldig populært fordi det er gunstigere å spare i eiendom enn verdipapirer, skattemessig. Dette kommer til å bli enda mer utbredt når vi får endringer i pensjoner og livsforsikringer, mener Leif Teksum.

- Synes du DnB NOR er langt fremme når det gjelder produktutvikling?

- Vi er vel kanskje ikke helt i fremste rekke internasjonalt, men jeg føler at vi fanger opp trendene ganske raskt. Mange av de nye produktene på det internasjonale markedet er veldig nisjeorienterte, og for spesielle til det norske markedet. Vi bruker det vi lærer internasjonalt, forenk­ler det, og pakker det inn på en litt annen måte for å tilpasse produktene norske forhold. Så på hjemmemarkedet synes jeg vi er helt i forkant, sier Teksum.

Saken fortsetter under annonsen

Internasjonal nisjespiller

Norges største bank ser for seg en rolle som internasjonal nisjespiller. Det er spesielt innenfor shipping, hvor man allerede har etablert seg som internasjonal shippingbank, at DnB NOR prøver å utmerke seg.

Men også innen energiområdet ser Teksum betydelige muligheter. - På vannkraft er Norge verdensledende, og vi er med på å finansiere vannkraft i Nepal og i Chile. I Nordsjøen er det kommet til flere utenlandske selskaper som vi nå har som kunder, påpeker han.

- Og på grunn av vår kjennskap til disse kundene er vi med dem også andre steder i verden.

- Er dere finansielt store og sterke nok til å kunne ta hvilke kunder som helst?

- Det er klart vi har en begrensning på hvor store enkeltengasjement vi kan ta. Men i 95 prosent av tilfellene er vi store nok.

Forsiktig

Saken fortsetter under annonsen

Leif Teksum understreker at etiske vurderinger er viktige for banken når de bestemmer hvilke prosjekter de skal være med å finansiere. Særlig innenfor energi risikerer man å komme bort i disse problemstillingene. - DnB NOR er veldig følsom overfor politisk risiko, forteller han.

- Der hvor det er mistanke om korrupsjon holder vi oss langt unna.

- Er det et konkurransefortrinn eller en ulempe? Det er vel ikke alle banker som er like flinke på den måten?

- Her konkurrerer vi med internasjonale storbanker, og det er ikke alle som har samme holdning som vi har. Men vi prøver i hvert fall å være veldig trygge på at det vi involverer oss i ikke er i nærheten av noe som ligner på korrupsjon eller slikt.

- Mercer Oliver Wyman hevder i sin rapport at banker må begynne å «tenke som kapital» om de skal klare seg - det vil si; flytte seg hurtig dit hvor fortjenesten er størst uansett …

- Det er likevel noen grenser her man ikke skal trå over. Da kommer man lett borti problemer.

Spredt satsing

Saken fortsetter under annonsen

Ser vi på DnB NORs samlede satsning i utlandet, finner vi shipping i Kina, en liten lyttepost i Russland, boliglån og privatkunder i Baltikum og Polen, fiskeoppdrett i Chile, vannkraft i Nepal, og så videre. I tillegg ønsker DnB NOR seg en sterkere posisjon i Sverige. Det kan synes som om bankens satsning er tilfeldig og lite målrettet. Men det er Leif Teksum helt uenig i.

- Når det gjelder disse næringene er det helt bevisst satsning. Det er de bransjene vi mener vi har kompetanse på. Vi eks­panderer gradvis. Vi er riktignok i litt ulik utviklingstakt, avhengig av hvilken næring vi snakker om.