Hydro foretar norgeshistoriens største oppkjøp
Norsk Hydro ASA gjorde det søndag kjent at selskapet har inngått en avtale om å overta det brasilianske gruveselskapet Vale S. A. s aluminiumvirksomhet.
Kjøpesummen er 4,9 milliarder dollar, eller rundt 30 milliarder kroner. Oppkjøpet vil gjøre Hydro til et ressurssterkt og fullt integrert aluminiumselskap med tilgang på bauksitt i et 100-årsperspektiv, skriver Hydro i en pressemelding.
Vale blir storeier
Oppkjøpet er det største et norsk selskap noen gang har gjort i utlandet .
Vale for et kontantvederlag på 1,1 milliarder dollar. I tillegg mottar selskapet nye Hydro-aksjer tilsvarende en andel på 22 prosent av utestående aksjer. Det gjør brasilianerne til Hydros nest største eier etter staten.
Vale vil få en styrerepresentant i Hydro.
Emisjon
For å finanisere oppkjøpet og for å beholde en viktig kredittrating på nivå "investment grade", planlegger Hydro en fortrinnsrettsemisjon på 10 milliarder kroner.
Vale er verdens nest største metall- og gruveselskap. Hydro har samarbeidet med selskapet i nesten 40 år, balnt annet i Alunorte-raffineriet, bauksittgruven MRN og CAP-prosjektet.
- Denne avtalen bringer Hydro inn i en ny liga i den globale aluminiumindustrien. Vi er sikret eierskap til bauksitt og alumina i mange tiår framover, noe som gjør oss godt posisjonert for videre vekst. Avtalen bidrar til en vesentlig bedring av Hydros konkurranseposisjon og gjør oss finansielt mer robuste i møte med framtiden, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i pressemeldingen.
Staten vannes ut
Regjeringen, har 43,8 prosent av aksjene i Hydro, og vil stille opp med sin andel i emisjonen.
- Hydro vil med transaksjonen kunne styrke sin strategiske posisjon blant annet gjennom å sikre tilgang til råvarer. Hydro er et viktig norsk selskap som er ledende i sin bransje, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet. Jeg mener deltakelse i emisjonen vil være en god investering for staten, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i en pressemelding.
Også Folketrygdfondet, som eier 5,9 prosent i Hydro, støtter transaksjonen, og har inngått avtale om å garantere for og delta med sin forholdsmessige eierandel i fortrinnsrettsemisjonen.
Giske gjorde det imidlertid klart i Dagsrevyen søndag at staten vil redusere sin eierandel. Vales nye eierandel i Hydro på 22 prosent vil innebære at de øvrige aksjonærenes eierandeler reduseres, også statens. Men Giske sier til NRK at staten vil beholde negativ kontroll over selskapet, det vil si 34 prosent av aksjene.
Senere kan det være aktuelt å kjøpe seg støtte opp, sier han.