Hvordan gå frem?

Publisert: 19. juni 2003 kl 14.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det første du bør gjøre før du skal registrere ditt eget domene er å sjekke om det er opptatt. Selv om du har et unikt selskapsnavn, skal du ikke være sikker på at www.dittunikeselskapsnavn.no er ledig. Du kan sjekke om domenet er ledig i Norids Whois-database (www.norid.no/whois). Husk at du her bare får sjekket om .no domenet er ledig. Skulle du ønske å finne ut om internettdomener utenfor Norge er ledige kan du sjekke dette på www.domene.com. Der kan du sjekke domenenavn under toppdomenene .no, .com, .net, .org, .se og ytterligere noen til.

I tillegg kan du finne kontaktopplysningene til de som eventuelt allerede har registrert navnet. Dermed kan du kontakte selskapet hvis du ønsker å kjøpe navnet. Eller du kan sjekke om hvem du skal rettsforfølge dersom du mener at de har stjålet ditt selskapsnavn.

Du bør også sjekke om navnet ditt står på listen over domenenavn du ikke kan få registrert (sjekk www.norid.no/regelverk/vedlegg-a.txt). Det er hovedsakelig geografiske navn du nektes å benytte. Andre krav til domenenavnet er at det må være mer enn 2, og mindre en 63 tegn i navnet, og navnet kan ikke bare bestå av tall. De tillatte tegnene er bokstaver, siffer fra 0 til 9, og bindestrek. Tidligere kunne du ikke bruke særnorske bokstaver. Det kan du snart. Men tenkt deg om før du gjør det. Husk at det er mange i verden som ikke har bokstavene æ,ø og å på sitt tastatur. Vil du utelukke dem fra siden din, eller ordne det slik at de ikke kan sende deg mail?

Samtidig vil de særnorske domenene koste mer.

- Jo flere tegn som skal støttes, jo høyere blir kostnadene. Og disse vil etter hvert bli betalt av brukerne, sier lederen for Norid, Hilde Thunem.

Siden det er internettbrukerne som kommer til å betale for dette, har Norid valgt å legge en begrensning på hvilke alfabeter det nå åpnes for. Og ettersom det bare er norske organisasjoner som kan registrere .no-domener, så åpner de kun for bruk av de norske skriftspråkene: bokmål, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Merk også at dersom du allerede har et navn hvor det er naturlig at særnorske bokstaver inngår - slik som blabarsyltetoy.no - så er du ikke sikret å få blåbærsyltetøy.no. Forslaget til Norid er at ingen får fortrinn til navnet, og tildelingen vil skje ved loddtrekning.

Saken fortsetter under annonsen

KLAR TIL Å REGISTRERE

Når alt er sjekket og du har funnet et .no som er ledig, og som du ønsker å registrere, tar du kontakt med en registrar. (I realiteten en domenetilbyder som kan søke om domenenavnet for deg). Norid tar ikke imot søknader som ikke kommer fra en registrar. Du kan finne en liste over registrarer på Norids hjemmeside (www.norid.no/registrar/registrarliste.html). De har også en liste over registrarer som ikke krever at du, for å registrere et domenenavn, også må kjøpe andre tjenester hos dem (www.norid.no/registrar/basisregistrar.html). Det kan være nyttig å sjekke hos flere registrarer hva det vil koste deg for å registrere ett domenenavn. For det har vist seg at det kan være stor forskjell på prisen. Norid skal selv ha 250 kroner for registreringen, og så 100 kroner i årsavgift (avhengig av antall registrerte domener).

OBS! Du trenger ikke å registrere et domenenavn for å opprette en internettside. Du kan legge siden inn under internettleverandørens domene. Da vil adressen din bli www.dinleverandør.no/dittselskap/.

DOMENEPIRATER

Men du skal ikke være overrasket om ditt .no-domenet allerede er opptatt. Kanskje har en konkurrent snappet den. Slik at de som tror de befinner seg på din side, i virkeligheten handler fra konkurrenten. Hva gjør du da? Du kan selvfølgelig spørre om å få kjøpe domenet. Virker ikke dette kan du true med rettsak. Hjelper ikke det kan du selvfølgelig gå til sak. For i dag behandler ikke Norids klageorgan (NOK) klager på domenenavn som for eksempel er i strid med tredjepersons rettigheter. Så domstolen er redningen. Noe som er dyrt, går tregt, og er forbundet med høy usikkerhet. Du kan tape.

Nå kan det være at det blir lettere å vinne over domenepiratene. Nylig vant Eniro Norge, som har nettstedet SOL, over en som bevist benyttet et navn som kunne forveksles med SOLs side. Men det er uansett en lang vei å gå.

Derfor er målet nå at det skal komme et klageorgan som skal avgjøre tvister vedrørende domenenavn. Etter en høringsrunde har det kommet et forskriftsutast. Der går det frem at man ønsker å opprette Domeneklagenemden (DOK), et tvisteløsningsorgan som blant annet skal kunne gå inn å avgjøre saker som tidligere har vært behandlet i rettsystemet. Avgjørelsene fra klagenemnda skal være bindene for partene, men vil kunne påklages til ordinære domstoler.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed får man et organ som kan ta tidligere domstolavgjørelse, benytte dem som referanse, og gi en pekepinne hvordan domstolene ville ha dømt, uten å måtte ta belastningen å bringe det hele for retten. Når vil dette komme?

- Målet er at forskriften skal være i funksjon i løpet av året, og helst i begynnelsen av høsten, sier underdirektør i Samferdselsdepartementet Alf-Petter Tenfjord. Han forteller at tilbakemeldingene etter høringsrunden har støttet opp om de foreslåtte endringene.


NORID

Dette er for øyeblikket en tjeneste som drives av UNINETT FAS AS. Det er Utdannings- og forskningsdepartementet som eier selskapet. Det er til Norid alle søknader om domenenavn under toppdomenet .no havner. Norid skal forvalte .no-domenet på vegne av fellesskapet i Norge.

Norid er et «non-profit» prosjekt og kostnadene forbundet med registrering går kun med til å dekke de reelle kostnadene, samt utviklingen av tjenesten.

Det finnes også et klageorgan dersom du er uenig med avgjørelsen tatt av Norid. Den heter NOK (http://www.norid.no/regelverk/nok.html).

Saken fortsetter under annonsen

I februar ble det bestemt at Norid skal skilles ut som et eget aksjeselskap. Meningen er at dette skal gi selskapet større frihet, og fisjonen skal være gjennomført i juni.

Kilde: Norid.


Krav for å få registrert en .no domene
Det er ulike krav som stilles for å få ulike domener. Et .com domene er relativt enkelt å få tilgang til. Et .no domene er litt vanskeligere, men noe lettere enn det var før liberaliseringen i 2001. Fortsatt er kravet at søkeren er organisasjon eller virksomhet som er registret i enhetsregistret ved Brønnøysundregistrene. Dette betyr at organisasjonen må ha et innhold. Mer informasjon om dette finner du på www.spor-oss.no. Du må også ha adresse i Norge.

Men det tidligere kravet om at du må dokumentere at det er en binding mellom søker og domenenavn er nå fjernet. I tillegg er det åpnet for at en organisasjon kan søke om 15 ulike domenenavn under toppdomenet .no. Har du fylt opp kvoten din på 15 navn og ønsker et nytt, må ett eksisterende avsluttes.

Kilde: Norid