Hummer og kanari

Publisert: 3. mai 2002 kl 14.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Finansanalytikere og aksjeeiere har hatt lite eller ingenting å glede seg over fra DSNDs side de siste årene. Og etter at ryddeguttene Diderik Schnitler (styreleder) og Geir Aune (adm. dir) enten er trådd i bakgrunnen eller har sluttet, fremstår et holdingselskap som ingen umiddelbart jubler over, men som dog kan bli en forbedring.

Nå skal den strategiske Subsea-virksomheten slås sammen med undervannsselskapet til Halliburton (og DSND får 50 prosent eierskap i det nye selskapet, Subsea7). Den amerikanske tjenesteleverandøren har unngått kjempeblemmer som DSND har opplevd de siste to-tre årene med store tap på fastpriskontrakter. De to selskapene er store i Nordsjøen og er også begge sterkt til stede på brasiliansk sokkel. Sammen vil de kunne bli suverent størst på undervannstjenester i den brasilianske ekspansjonen, som analytikerne oppfatter som helt sentral for selskapets fremtidige utvikling.

Like viktig er det kanskje at Grimstad-selskapet reduserer risikoen når det nå går inn på en 50-50 deal med Halliburton på subsea. Det kan bety færre tapsbomber fra DSND i fremtiden, selv om systemet med fastpriskontrakter fortsetter.

I tillegg til å eie 50 prosent i Subsea 7, vil DSND fremdeles drive med utleie av skip (supplybåtene ligger utenfor det nye selskapet også i Brasil). Analytikerne som ØR har snakket med, er uenig om flåtens betydning for fremtiden, men det er enighet om at selskapet så langt har vært bedre på å drive skip enn å utføre store fastprisoppdrag i Nordsjøen og på brasiliansk sokkel.

- At det som er igjen i DSND etter subseafusjonen, er til salgs, er en spådom.

Saken fortsetter under annonsen