Holder hodet over vannet

Publisert: 25. juni 2002 kl 14.06
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

For ett år siden var det storflom i Akerselva i Oslo. Både vannføring og cash flow slo alle rekorder. It-, Internett-, reklame og mediebedrifter strømmet til området 150 år etter den industrielle revolusjonen. Akerselva ble kalt Oslos Silicon River, en it-park uten statlig fødselshjelp. I år er det kun noen gjenglemte sandsekker og tomme kontorlokaler som minner om fjorårets rekorder. Dått kåmm-døden har padlet ned Akerselva. Noen bedrifter har forsvunnet. De fleste har kuttet kraftig i antallet ansatte. Og samtlige har justert og revidert budsjettene

MYE ENDRET PÅ ETT ÅR

For ett år siden gikk vi på uanmeldt besøk til en rekke it- og mediebedrifter langs Akerselva. Vi ble møtt med ekspansive planer om vekst og en optimisme som matchet Silicon Valley. I år tok vi samme turen igjen. Og ble møtt av stengte dører, selskaper som nå deler kontorlokaler med andre, er kjøpt opp eller har lagt om virksomheten. Alle er berørt, selv om de fleste ennå holder hodet over vannet.

InvolveLearning, som produserer skreddersydd nettbasert opplæring for bedriftsmarkedet, er fremdeles på plass i en fabrikkbygning ved elva, men har nedbemannet. De 50 norske medarbeiderne er blitt mellom fem og ti færre i løpet av året.

- Vi har måttet tilpasse oss markedet. Omsetningen har ligget på stedet hvil i to år. Det er blitt flere oppdrag fra store kunder, samtidig som oppdragene fra små kunder er blitt færre, sier styreleder og gründer Odd P. Skarheim. I fjor var veksten så kraftig at bedriften holdt av en hel etasje i den gamle fabrikkbygningen for å ha noe å vokse i.

- Vi har fremdeles opsjon på å overta en etasje til i bygget hvis tidene snur. Foreløpig avventer selskapet.

- Når man se på utviklingen i resten av verden, er vi godt fornøyde. Ikke minst fordi vi er i ferd med å oppnå en ledende markedsposisjon i e-læringsmarkedet i Skandinavia, sier Skarheim.

Saken fortsetter under annonsen

KUTT I NETTBUTIKK

Lenger oppe, i en nedlagt spikerfabrikk, holder nettbutikken YaTack til. I motsetning til mange av konkurrentene har de klart å beholde både kunder og lokaler, men bedriften er en helt annen enn for ett år siden.

- YaTack er kraftig omstrukturert. Virksomheten i Danmark og Sverige er nedlagt. Nå konsentrer vi oss kun om det norske markedet. Samtidig er produktspekteret kuttet kraftig. Og for å synliggjøre verdiene, er det opprinnelige selskapet delt opp i tre nye selskaper, sier Tom Strand som er daglig leder i YaTack.

Omstruktureringen har også bidratt til at antallet ansatte nå er kraftig redusert.

- I fjor var vi 80 ansatte. Nå er vi 14. Samtidig har vi nesten doblet omsetningen. Fra november i fjor til november i år økte vi salget med 95 prosent, sier Strand som håper på at tallene i regnskapene endelig skal skifte farge.

- Vi er spent på november. Hvis alt går slik det ser ut til, vil vi få sorte tall i regnskapet for første gang, sier Strand.

Det er fremdeles mange røde regnskapstall langs Silicon River.

Saken fortsetter under annonsen

KRAFTIGE STRØMMER

De fleste nettselskapene vokser fremdeles. Problemet er at kontantstrømmen ikke vokser like fort.

Selskapet Propaganda sitter med panoramautsikt til elvens største fossefall, men deler nå sine kontorlokaler med selskapet iMarkedet som produserer finansnyheter for nettet.

- Det har vært mye juling i it-bransjen. Men vi har tredoblet antallet abonnenter siden i fjor. Dessverre har ikke kontantstrømmen økt tilsvarende. Vi har også merket at annonseinntektene har falt i høst, men totalt sett har inntektene vokst siden desember i fjor, sier redaktør Ole Henrik Nissen-Lie. Hans inntrykk er at mange annonsører holder igjen på reklamekronene for å finne ut hvor det lønner seg å annonsere og hvilke medier som gir best respons. I mellomtiden forsvinner til dels høyt profilerte selskaper.

- Det er mange bedrifter her som er forsvunnet. I fjor samarbeidet vi med selskapet 24/7 om salg. Bedriften hadde kontorer rett over oss, og selskapet var selve bildet på den nye økonomien. Men i september gikk de til skifteretten. Nå samarbeider vi med DoubleClick, som nå skal fusjonere med AdLink. Det er kort og godt mye konsolidering i bransjen for tiden, sier Nissen-Lie.

KRONGLETE VEI

I Mølleparken 6 møter vi i år tomme kontorlokaler bak skiltet «Bilguiden». I fjor holdt nettselskapet til her. Men etter at SOL kjøpte opp Bilguiden i sommer for 5,5 millioner svenske kroner, flyttet Bilguiden inn i lokalene til eierselskapet i Nydalen (også det langs Akerselva).

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Henning Sund bekrefter at det har vært omskiftende tider for selskapet i år.

- Hele konsernledelsen er byttet ut. Det har stort sett dreid seg om reduksjoner og konsolidering. Nå er vi en liten gjeng igjen som fokuserer på kjernevirksomheten, sier Sund.

Fra i fjor til i år er staben redusert fra 15 til seks-syv personer. Året før ble bemanningen redusert med 30 personer. Bilguiden Skandinavia forventes å gå med overskudd i inneværende kvartal. Lyspunktet er at Bilguiden Norge driver lønnsom butikk, og har gått med 2,4 millioner kroner i overskudd hittil i år.

Også selskapet Info Stream, i Marcus Thranes gate, har opplevd et turbulent år. For det første har selskapet laget en ny enhet i Norden som heter Manamind. Og både Manamind og Info Stream har fått en ny eier, det amerikanske selskapet Genuity.

- Vi har redusert bemanningen og har også måttet tilpasse arbeidsstokken til det nye markedet, sier ansvarlig for forretningsutvikling i Manamind, Wiljar Nesse. - Men takket være våre store kunder innen bank, finans og media har det gått relativt bra likevel.

FRA OPSJONER TIL LØNN

I fjor hadde de fleste ansatte opsjoner og en uforløst millionær i magen. De har fremdeles opsjonene, men drømmen om rask rikdom er borte.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå er det lønn som gjelder. De ansatte i Propaganda eier en tredjedel av aksjene, så vi satser fremdeles hardt på å få overskudd, slik at aksjene kan bli mer verdt, sier Nissen-Lie.

Nettkremmerne i YaTack opplever det samme.

- De ansatte har fremdeles opsjoner, men de er ikke verdt noe særlig, sier Strand.

Investorene er heller ikke like ivrige på tunge investeringer basert på luft og visjoner. Men Internett er fremdeles fremtiden. Det tar bare lengre tid å komme dit, og det er flere farlige fosser og stryk på veien.

ROLIGERE PULS

Tidshorisonten for å lykkes med en ny bedrift er også lengre nå enn for ett år siden. Den gang var prospektene fulle av fargeglade kurver, som lovet lønnsomhet og global vekst i løpet av to til tre år. Nå er modningstiden lengre.

- Vi regner med at det tar mellom fem og syv år før en investering har modnet til en lønnsom og solid bedrift, sier Jon Pran som er administrerende direktør i risikokapitalbedriften Strømmen Forvaltning AS.

Saken fortsetter under annonsen

Men både Internett og Silicon River er liv laga.

Vi har fremdeles flere investeringer i området. Men pulsen er lavere nå enn for ett år siden. Likevel har investeringene gått som planlagt. Men jeg ser at en del bedrifter har forsvunnet, noe som er naturlig, sier Pran. Han mener miljøet langs Akerselva fremdeles er gunstig for it-bedrifter.

- Senest for en uke siden flyttet vi vår siste investering, iMarkedet, hit. Det er nok mindre fart og spenning nå, men bedriftene som har overlevd det siste året har gitt området større tyngde. Og miljøet er fremdeles attraktivt for etablering av denne typen bedrifter. I tillegg er husleiene fornuftige. Leieprisene er omtrent som i fjor. Lokalene er heller ikke så striglede som andre steder, noe jeg tror passer bra for mange slike bedrifter, sier Pran.
130 konkurser
130 norske bedrifter innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi hadde gått konkurs ved utgangen av tredje kvartal. Det er en økning på 52 prosent fra samme periode i fjor.