Hjemme-PC til alle i Statoil

Publisert: 1. april 2003 kl 17.32
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Gjennom årene har Statoil brukt hundrevis av millioner kroner på kurs og opplæring av ansatte på dyre hoteller. Gjennom en ordning med hjemme-PC og Internet er mye av denne virksomheten erstattet av e-læring.

Alle som får en hjemme-pc må forplikte seg til å gjennomføre et antall kurs - noen Office-kurs som hyllevare, og noen skreddersydde Notes-kurs.

FORPLIKTELSE

I snitt må hver ansatt forplikte seg til å ta mellom 12 og 16 kurs. Det tilsvarer rundt 14 dager intensiv undervisning. Totalt tilbyr selskapet rundt 150 ulike kurs. Utdelingen av PC har vært motivert ut fra dette opplæringsbehovet.

-Vi får veldig mye kurs for pengene, og sparer store beløp og verdifull tid som våre ansatte tidligere brukte på kurs i arbeidstiden, ofte inklusive reiser og opphold på konferansesentra. Vi hadde fått få slike kurs for de pengene vi har anvendt på å gi våre ansatte hjemme-PC, sier Eng.

Det er ikke første gang Statoil spanderer en PC på sine ansatte. Første gang var i 1997. Ordningen fikk Statoil-ansatte opp på nettet, noe som var en forutsetning for å sette e-læring i system, som Eng uttrykker det.

-Vi har fått renommé for å ivareta de ansatte behov for utvikling. Ordningen har motivert våre ansatte til å ta ansvar for egen utvikling, sier Eng.

Saken fortsetter under annonsen

Den nåværende avtalen ble inngått med Tønsberg-selskapet Nicator. PC’ene ble levert av Fujitsu Siemens. Nicator står for administrasjon, logistikk og service.

SKATTEREDUKSJON

De som vil kan leie flatskjerm, printer, skanner, spenningsvern for data- og teletrafikk, web- eller videokonferansekamera, trådløst tastatur og digitalt kamera. Leie for ekstrautstyr betales månedlig. Den trekkes fra bruttolønn og gir dermed skattereduksjon.

Rundt 9.000 ansatte har takket ja til tilbudet om flatskjerm, mens drøyt 1.000 ansatte har valgt en bærbar PC mot å betale mellomlegget til prisen av en stasjonær.

I tillegg tilbyr Statoil ansatte en rabattert abonnement på ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) via NextGenTel. Den kommer med en hastighet på 704 kbit/s. Abonnementet trekkes fra bruttolønn, og gir også en skattereduksjon.

STOR DEKNING

Statoil-ansatte bor over hele landet. For å sikre at flest mulig kan nyte godt av ordningen, har selskapet engasjert Bluecom som supplerende ADSL-leverandør.

Saken fortsetter under annonsen

-Med disse to leverandørene kan nærmere 75 prosent av våre ansatte installere ADSL-bredbånd. Dekningsgraden ville vært på 60 prosent hvis vi bare hadde valgt Telenor, sier Eng.

Rundt 5.000 ansatte har foreløpig takket ja til ADSL-oppkopling. Sikkerhet har høy prioritet - med installert og kontinuerlig oppdaterte antivirus og brannmur, og med egne kurs i bevissthet og rutiner knyttet til sikkerhet og sikring av informasjon.

Mellom 3.000 og 4.000 ansatte har hjemmekontor med kryptert linje og adgang direkte til selskapets interne nettverk. Hjemmekontor er for ansatte som ønsker en mer fleksibel arbeidstid, inklusive ansatte som er mye på reise og som må ha direkte kontakt med kollegaer og interne databaser.