HIV-test og kreftdiagnoser på rekordtid

Publisert: 10. februar 2003 kl 15.41
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

De holder til i anonyme lokaler på et jorde på Klokkarstua i Hurum. Bak skifabrikken Rottefella foregår det noe som har lite til felles med hurumsk gårdsbruk eller utvikling av den tradisjonelle langrennsbindingen. Her utvikles en teknologi som innebærer et langt skritt framover i diagnostisering av sykdommer.

Det er snakk om en liten plastbrikke du kan holde mellom to fingrer. En liten brikke med en rekke ørsmå kanaler som kan analysere blod og vev. Brikken har egenskaper som muliggjør utslag på blodprøver som kan fastslå tilstedeværelsen av et femtitall virus eller bakterieangrep.

Vevsprøver analysert på tilsvarende måte gjør det mulig å oppdage kreft i bryst og livmorhals på et svært tidlig stadium. Teknologien gjør det også mulig å konstatere om blodet gir utslag i forhold til HIV-viruset.

MINILABORATORIUM

NorChips plastbrikke fungerer som et helt laboratorium. Ved hjelp av teknologien det er basert på vil det være mulig å stille diagnoser på en brøkdel av tiden det tar å ta en blodprøve gjennom ordinære laboratorieprøver. Selve brikken er også svært billig å framstille, og den gjør det derfor mye billigere å få stilt en diagnose enn det som er tilfelle i dag.

Det hele startet for fire og et halvt år siden. Tvillingbrødrene Geir og Einar Morland og Frank Karlsen fra Klokkarstua dannet selskapet NorChip. Med spisskompetanse fra biologi og informatikk realiserte de tre idéen om å kombinere lærdom om mikrosystemer (nanoteknologi) med mikrobiologien. De presenterte idéen om å kunne stille spesifikke diagnoser gjennom å utvikle mikrobrikken for Hurum kommune og SND, og lyktes med å få et etablererstipend. Deretter etablerte det kontakt med Forskningsrådet og SINTEF.

- Vi var faktisk de første som diskuterte bruk av mikrosystemer inn mot biologiske applikasjoner med SINTEF, sier Geir Morland. Tanken om å kombinere de to vitenskapene var også ny i resten av verden. Frem til da hadde bioteknologien utviklet seg nesten uavhengig av informatikk og mulighetene den har ved bruk av mikroteknologi. USA, som satser enormt både innen informatikk og bioteknologi, hadde kommet kort når det gjaldt å utnytte de to vitenskapene sammen.

Saken fortsetter under annonsen

Nå går utviklingen med stormskritt, men NorChips idé er de alene om, og selskapet har også tatt patent på produktet og teknologien.

Etablererstipendet på 120.000 kroner fra SND, samt et tilsvarende beløp i egne fremskaffede midler, gjorde det mulig å utvikle en prototyp som så ble patentert. Deretter ble det knyttet kontakter med forskningsmiljøer i Europa og blant annet et stort nederlandsk bioteknologiselskap, Organon Teknika, som hadde erfaringer de kunne bruke.

Den teknologien forskerne kom frem til gjør det mulig å få frem ekstremt presise resultater. Svært raskt lar det seg gjøre å slå fast hva slags virus pasienten er angrepet av og dermed gis muligheten for å gi de riktige medisinene.

BRYSTKREFT

Metoden skal også gjøre det mulig å ta en rask og billig vevsprøve for å avdekke for eksempel eventuelt begynnende brystkreft. Mammografitester som benyttes i dag er ikke helt sikre samtidig som de krever ressurser i helsevesenet. Ved å bruke NorChipbrikken kan det gjøres svært mye billigere og raskere.

Selskapet samarbeider med Universitetessykehuset i Nord-Norge om å utarbeide analyser for å spesifisere alle typer virus i de øvre luftveiene og å komme med resultatene i løpet av tre-fire timer.

HIV

Saken fortsetter under annonsen

Selskapet har også gjort seg kjent med det internasjonale markedet. - HIV, malaria og tuberkulose er de tre største problemene i verden i helsemessig sammenheng. I fattige regioner i Afrika er rutinene for å komme frem til sikre diagnoser elendige, sier forskningssjef Frank Karlsen.

Sammen med et ekspertteam på åtte personer, og med økonomisk støtte fra NORAD, var han nylig i de fire afrikanske landene Kongo, Ruwanda, Tanzania og Niger for å gjøre en forstudie for myndighetene i landet. Studien gikk blant annet ut på å vurdere kvalitetssystemene for laboratorievirksomheten ved sykehusene. Han beskriver rutinene som elendige, blant annet når det gjelder HIV-testing.

- Landene får enorme pengebidrag fra vestlige lands uhjelpsbudsjetter til bekjempelse av HIV og AIDS. Men de har ikke kompetanse nok til å bruke dem, sykehusene fungerer ikke slik de skal. Karlsen så eksempler på blodoverføringer der blodet ikke var sjekket på forhånd og pasienter som fikk overført malaria og HIV. Han opplevde HIV-tester som ikke var presise nok og dermed ikke ga noen presis diagnose.

Ifølge Karlsen vil den presise og billige diagnostiseringsmetoden NorChip kan tilby være meget godt egnet her. Ekspertgruppen har gjort avtaler myndighetene i de fire landene og de venter nå på resultater av forstudien.

LANDETS BESTE

De første to årene til NorChip gikk med til å bygge opp et kontaktnett, skaffe kapital og deretter ansette de beste forskerne de kunne finne på de områdene de trengte. Et 20-talls ansatte har så utarbeidet en plattform for de ferdige produktene. Et test som kan stille en tidlig diagnose for risiko for utvikling av livmorhalskreft er klar for markedet.

Dermed er selskapet over i en fase fra å bruke penger til produksjon, markedsføring og salg. - Vi har innsett at vi må ha egne folk til det, det er ikke tilstrekkelig at forskerne tar seg av den delen også, sier direktør Geir Morland. Selskapet er nå i kontakt med norske sykehus og de har inngått en avtale med et tysk selskap for salg til Tyskland.

Saken fortsetter under annonsen

Ved siden av SND-midlene har NorChip hentet inn nærmere 80 millioner kroner i aksjekapital. På aksjonærlisten, finner vi Gjensidige NOR, Krigsforsikring for skip, Avanse helse, Statoils pensjonskasse med mer.

- Det har vært en utfordring å hente inn penger. I Norge er det svært få som tør å satse på nye idéer, verken fra myndighetenes side eller fra private. Det er ikke slik som i våre naboland Danmark og Sverige at myndigheter og private har tradisjon for å gå inn i en tidlig fase med risikovillig kapital. I Norge burde vi for eksempel brukt deler av oljefondet til en slik idesatsing, sier Morland.

Han mener at det er nødvendig å ta sjanser for å få frem nye idéer, uten å ha garantier for at det vil gå bra. - Vi lyktes med å overbevise investorene om at vi er langt fremme på vårt område, at vi ikke har konkurrenter som holder på med noe tilsvarende og at det vi er kommet frem til har et stort potensiale i seg, sier han.

- Hvorfor Klokkarstua? Det er ikke akkurat sentralt her?

- I Norge er det få muligheter til å etablere seg i eller nær andre aktuelle forskningsmiljøer. Det viste seg altfor dyrt og vi ønsket heller ikke å betale de husleiene som var aktuelle. Vi bor selv på Klokkarstua og dermed kunne vi like godt bygge opp NorChip her, sier Morland.


Nanoteknologi
Utvikling av nanoteknologien kan skape en helt ny medisinsk virkelighet. Begrepet betyr rett og slett studier og manipulasjon av materiale i nanometerskala. En nanometer er lik en milliontedels millimeter. Nanomedisin betyr bruk av maskinelle og biologiske molekylære systemer i nanoskala til diagnose og behandling av den menneskelige helsetilstanden.

Saken fortsetter under annonsen

En rekke regjeringer har satt i gang egne programmer for nanosatsing, Norge har til nå ikke vært blant dem. For de neste fire årene summerer EUs rammeprogram den europeiske satsingen til 20 milliarder euro, på bakgrunn av nasjonalt avsatte offentlige midler. Tyskland har vært i front når det gjelder den europeiske satsingen.