Hevder at oljeutslipp ikke vil true fisk i Lofoten

Publisert: 13. april 2010 kl 10.10
Oppdatert: 19. april 2010 kl 10.50
Den ferske rapporten, som VG har fått tilgang til deler av, viser at en oljeutblåsing på 4.500 tonn olje daglig i 50 døgn ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Et slikt utslipp er 25 ganger større enn Norges største oljekatastrofe, Bravo-utblåsingen i 1977.
VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken - nyynglet sild - ved fire ulike oljeutslippsnivåer.
Oppsiktsvekkende
I det verste scenarioet, med utblåsing i 50 dager, er det 3 prosents sjanse for at 5-10 prosent av silden vil dø på feltet Nordland VI, mens på feltet Nordland VII er det like stor sjanse for at 10-20 prosent av fisken vil dø.
Avhandlingen omhandler også torsk, men avisen har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten.
- Dersom opplysningene er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.
Det mest oppsiktsvekkende ved materialet er ifølge VG at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V.
Saken fortsetter under annonsen
- Mangelfull
Leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, er ikke imponert over det som kommer fram i VG-artikkelen.
- Slik som denne saken kommer fram i VG er den ganske mangelfull. De har fått tilgang til en liten del av en svær rapport, og har ikke tall om torsken, som er den aller viktigste fisken i Lofoten, sier Skaalvik Elvevold til NTB.
Han synes Oljeindustriens Landsforening er litt for raskt ute med å erklære seier, og mener alle parter bør vente til rapporten i sin helhet legges fram på torsdag.
Da får miljøvernminister Erik Solheim (SV) overlevert rapporten fra Faglig forum ledet av Norsk Polarinstitutt. (©NTB)