Hett rundt ørene

Publisert: 25. september 2009 kl 14.45
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.48

Men i Kurdistan er det fredelig, mener Stokke.

Arkitektselskapet NSW, Narud, Stokke, Wiig har blitt et av landets desidert største, og er i fortroppen når det gjelder å ekspandere utover landets grenser med tegnebrettene sine. Nylig gjorde det seg kjent da det var med i sluttspurten om å tegne en hel arabisk by og tapte helt på mållinjen.

- Synd, jeg hadde overtalt kona til å flytte til Doha, nå får vi finne på noe annet, sier trønderen. Som plaster på såret prekvalifiserte selskapet seg samtidig til konkurransen om å tegne en ny flyplass i Lisboa. Ikke like eksotisk, men dog.

Internasjonale konkurranser.

Store internasjonale arkitektoppdrag legges gjerne ut som åpne konkurranser. Et større antall selskaper inviteres med i åpningsrunden, deretter snevres det inn. Noen ganske få plukkes ut til å gå videre og å levere mer eller mindre ferdige forslag.

NSW er foreløpig blant de få norske arkitektselskapene som har kastet seg inn i konkurransen om de internasjonale oppdragene. Oppdragene er hete, og mange steder er klimaet like hett.

NSW hadde sammen med Norconsult og Asplan Viak lagt ned enorme ressurser i å få oppdraget med å nytegne den arabiske hovedstaden. Flere av de ansatte hadde innstilt seg på flytting. De var innforstått med at det ikke ville være mulig å tegne en ny by fra tegnebrettene i Sørkedalsveien på Majorstuen i Oslo, der hovedkontoret deres er.

Saken fortsetter under annonsen

Den nye byen var bestilt av emiren i det arabiske emiratet Qatar, et rikt og hurtigvoksende land i kanten av den arabiske ørkenhalvøya. Byen har i dag 600.000 innbyggere, emiren ville ha den utvidet slik at den kan ta to millioner. Et annet premiss var at den ikke skulle bli slik som Dubai i nabo­emiratet - en hypermoderne oljeby som har mistet det meste av sitt arabiske særpreg.

Arabia lokker.

55 internasjonale arkitektselskaper meldte seg på i konkurransen - den som vant, kunne regne med et honorar på flere hundre millioner kroner, og oppdraget ville ta flere år. Byen mangler blant annet vesentlige tilbud som et offentlig kommunikasjonsnett. Den første bussruten ble etablert i 2005, rikdommen har ført til en økende biltrafikk som gjør at byen begynner å anta amerikanske dimensjoner. Nå vil de ha et skikkelig kollektivnett.

10 selskaper fra hele verden ble plukket ut til neste fase. Deretter ble tre tatt ut til sluttspurten. De hadde da levert foreløpige utkast til nye byer. Ett japansk, ett fra Singapore og ett norsk konkurrerte. På grunn av størrelsen på oppdraget og fordi det kan være en fordel med et tatt samarbeid med ingeniører om utbyggingen, dannet NSW en samarbeidsgruppe, Norconsortium, med Norconsult og Asplan Viak.

De hadde da vært i Doha og presentert byen sin for emiren og hans kone. De hadde også deltatt i en tung norsk delegasjon, bestående av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og representanter for Hydro, Yara og Statoil, som er i Qatar. Singapore-selskapet var imidlertid enda tyngre på banen, med både statsminister og visestatsminister til stede. Japan er Qatars største gasskunde, og har dermed stor tyngde i utgangspunktet.

- Slik vi har forstått det, lå vi ganske likt. Det var ingen vesentlig forskjell på oss. Jeg har en følelse av at det var mye politikk inne i bildet da avgjørelsen ble tatt. Men sånn er gamet, ikke noe å gjøre med, sier Stokke.

- Det hadde kanskje hjulpet om statsminister Stoltenberg var med?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi hadde med brev fra statsministeren, UD stilte også opp for oss, sier Stokke. Han regner med at de likevel vil bli tilbudt deloppdrag når byplanleggingen starter, og at de vil vurdere å si ja til dem. De har også fått to millioner kroner for utkastet til by som de la frem.

Gardermoen.

Arkitektselskapet har historien sin tilbake til 1979. Som resten av bransjen har det opplevd hvordan skiftende konjunkturer påvirker oppdragsmengden. De har erfart hvordan det er å permittere folk, de har også fått med seg kampen om de beste hodene, eller pennene, slik situasjonen er i dag. Arkitektene er gjerne de første som merker nedgangen når nedgangstidene starter.

- Det gjelder å bygge opp en mest mulig allsidig praksis, slik at man ikke blir så sårbar, sier Stokke og ser utover det pulserende kontormiljøet. Fra sitt hjørnekontor i 12. etasje i Sørkedalsveien 6 i Oslo har han utsikt over nesten hele byen og til de fleste av arkitektene i selskapet.

Selskapet har vært nøye med å sikre en bredest mulig kompetanse fra mange forskjellige miljøer. I dag representerer selskapets 70 ansatte 12 nasjoner, med et spenn fra Grønland til Argentina, Polen og Portugal.

Sykehus og hyttebyer.

NSW har etter hvert opparbeidet en erfaringsbase som omfatter alt fra flyplasser til sykehus og hyttebyer. I hard konkurranse vant selskapet sammen med Aviaplan tegningen av Gardermoen flyplass, det har tegnet en hel hytteby på Kvitfjell, og det er nå midt oppe i tegningen av det nye St. Olavs Hospital i Trondheim sammen med en gruppe arkitekter og ingeniører, «Team St. Olav». Sykehuset er en spesiell utfordring i og med at det skal bygges ut samtidig som pasientene skal få sin behandling.

Saken fortsetter under annonsen

- Selv om det dreier seg om å tegne, er det mye logistikk inne i bildet. Sånn sett er det ikke så forskjellig å tegne en flyplass og et sykehus, sier Stokke.

Ut av landet.

Det var også tanken om allsidighet, faglig utvikling og minst mulig sårbarhet som gjorde at arkitektene begynte å tenke på oppdrag ut av landet.

- Dessuten begynner landets grenser å bli mer og mer kunstige når vi tenker på hvor vi kan jobbe. Utenlandske arkitektselskaper begynte å interessere seg for Norge, da var det naturlig å se ut, sier han.

De startet allerede på 90-tallet, og siktet seg inn på Kina innen flybransjen. Det resulterte ikke i de store oppdragene, men noen små ble det. Etter hvert fikk de napp i de store arkitektkonkurransene.

- Vi leverte mange forslag, og vi vant til slutt et stort oppdrag som gikk ut på å tegne en helt ny flyplass i Hyderabad, en av Indias største byer. Det var en enorm utfordring. Et grønt kjempestort jorde skulle omgjøres til en moderne storflyplass, og det var vi som skulle tegne det ut. En periode drev jeg som 14-dagers-pendler til India. Nå begynner flyplassen å ta form. Det er helt eventyrlig å være med på, sier nordmannen.

Selv mener han de vant fordi de klarte å skape tillit hos utbyggerne, og fordi inderne var svært fornøyd med måten de hadde tegnet Gardermoen på.

Saken fortsetter under annonsen

Foruten storflyplassen i India deltar de i oppdraget med å tegne den nye flyplassen i Riga i Latvia, de har to flyplasser i arabiske Oman på tegnebrettet, de bistår Svenska Järnvägar med jernbaneutbygging, og de skal tegne utkast til ny flyplass i Lisboa.

Til Kurdistan.

Fjernest fra det gjengse norske næringslivet i internasjonalt farvann er likevel det gigantiske oppdraget selskapet skaffet seg i Nord-Irak. I skarp konkurranse med et amerikansk, et tyrkisk og et koreansk arkitektselskap vant det tegningen av universitet til 20.000 studenter i den gamle kurdiske byen Erbel i Nord-Irak. Med seg på laget har det fått Snøhetta, et av de få andre norske arkitektkontorene som har slått gjennom ute.

Området er like stort som Fornebu. De regionale myndighetene satser mye på å bygge opp et moderne universitet av topp standard. Erbel er en av verdens eldste byer, med en 6000 år gammel historie. Som andre deler av Irak og Kurdistan er den preget av lange perioder med krig og politisk ustabilitet. Da NSW vant oppdraget, var Irak-krigen i full gang.

- Dette er likevel en del av Irak som er lite preget av krigen. Her investeres det nå mye penger i gjenoppbygging. Selv om vi først og fremst tar et oppdrag av faglige og økonomiske årsaker, synes vi det er flott å kunne bidra på en positiv måte i Kurdi­stan. Det er et stort behov for å bygge opp alt fra skoler til sykehus og veier, sier Stokke. Han opplever forholdene som trygge. Men han innrømmer at det har vært vanskelig å få tak i nok ingeniører til å være med dit.

- Du flytter kanskje hit med din kone i stedet for til Doha?

- Nei, så sikkert vil jeg ikke beskrive dette området at jeg ville bosatte meg her. Men jeg har stor respekt for de kurdiske oppdragsgiverne våre. Det er profesjonelle folk.

Saken fortsetter under annonsen

De internasjonale selskapene som inngår avtaler i irakisk Kurdistan, gjør avtaler med de regionale myndighetene. Stokke sier han ikke er redd for at de sentrale myndighetene i Bagdad vil blande seg inn og trenere oppdraget. De har imidlertid inngått avtale med universitetet om å få betalt fortløpende, etter hvert som universitetet tar form.

2006 har vært det beste året til NSW noensinne, likevel ser ikke Stokke noen grunn til å hvile på laurbærene.

- Vi har fått så bred erfaring at vi kan sikre oss de gode oppdragsgiverne som betaler bra. Arkitektene våre har høy faktureringsgrad, som vi sier. Men vi vil utvikle oss videre, og det kan vi gjøre blant annet ved å satse på nye oppdrag ute. Vi har høyt kompetente folk innen flyplassektoren, sykehus og byplanlegging, sier han.

Team Norge.

- Men norsk arkitektstand, har den noen fortrinn som gjør at den bør komme seg mer ut?

- Absolutt, vi er metodiske og flinke til å gjennomføre prosjekter. Vi har blant annet mye erfaring fra Nordsjø-utbyggingen i sin tid. Å selge arkitekt- og konsulenttjenester på verdensmarkedet kan bli en viktig nisje for Norge. Men norske arkitekter må bli flinkere til å komme seg ut, er hans råd. Han gikk nylig av som leder for Norske Arkitekters Landsforbund. Utenlandssatsing var en av hans kjepphester som arkitektenes fremste talsmann.

En annen kjepphest er å gå sammen i team som kan ha en pakke å tilby i store prosjekter. Norge er et lite land, derfor kan det være fordelaktig å gå sammen om å prøve seg på de store oppdragene, er hans mening.

- Kan internasjonaliseringen av arkitekttjenesten føre til at verdens arkitektur stadig blir mer ensartet - og kanskje kjedelig?

- Vel, det er en interessant problemstilling, og det er absolutt en mulighet for det. Som jeg nevnte, er en ny storby som Dubai nærmest uten historisk preg. Et av våre forslag i forbindelse med bygging av Doha var imidlertid å videreutvikle den gamle arabiske bydelen, noe de hadde sans for, sier han.